Pelerinaj la Pestera Sfantul Apostol Andrei

Mii de credinciosi s-au inghesuit, duminica, in pelerinaj la Pestera Sfantul Apostol Andrei. Potrivit agentiilor de presa, aproximativ 7.000 de oameni au venit pe parcursul zilei sa se roage la Manastirea Pestera Sfantul Apostol Andrei, situata la circa 80 de kilometri de municipiul Constanta, in localitatea Ion Corvin.

Sfanta Liturghie a fost oficiata de Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, impreuna cu un sobor de episcopi, printre care ierarhi din cinci tari. La pelerinajul de la Manastirea Pestera Sfantul Apostol Andrei au participat credinciosi din toata tara, unii deplasandu-se in grupuri organizate, cu autocarele.

Potrivit Arhiepiscopului Tomisului, “30 noiembrie este ziua in care poporul roman il cinsteste pe Sf. Andrei, Ocrotitorul Romaniei si primul Apostol al Mantuitorului, care a adus cuvantul Evangheliei pe pamantul Dobrogei de astazi”.

In aceeasi zi, incepand cu ora 17,00, in organizarea Arhiepiscopiei Tomisului, la Casa de Cultura din Constanta se desfasoara un concert traditional de colinde la care intrarea publicului este gratuita. Spectacolul este sustinut de corala “Armonia”, grupul bizantin “Sfantul Vasile cel Mare”, coralele “Teodoxa” si “Mihail Vulpescu” ale protoieriei Calarasi si trei coruri de copii.

Citeste si: SUTE DE TURISTI AU ALES SA-SI PETREACA MINIVACANTA DE 1 DECEMBRIE IN STATIUNILE BAILE TUSNAD SI HARGHITA BAI, UNDE ZAPADA MASOARA 15 CENTIMENTRI

Conform istoricilor bisericesti, Sfantul Apostol Andrei s-a nascut in Betsaida, localitate aflata pe malul lacului Ghenizaret din Galileea, si este fratele Sfantului Apostol Petru. Petru si Andrei au renuntat la indeletnicirea de pescari, i-au urmat lui Hristos si, dupa invierea Domnului, au devenit “pescari de oameni”. Sfantul Apostol Andrei a propovaduit Evanghelia in tinuturile Bitiniei, Traciei, Macedoniei si Scitiei Minor, adica Dobrogea de astazi, in cetatile Tomis, Callatis si Histria. De aceea este cunoscut drept “apostolul romanilor”.

La aproximativ 80 de kilometri de Constanta, in apropierea localitatii Ion Corvin, se afla pestera in care s-a adapostit Sfantul Apostol Andrei. Aici vin in fiecare an mii de credinciosi spre a-l cinsti pe Sfantul Apostol Andrei.

Sfantul Apostol Andrei a fost martirizat in cetatea Patras, din Grecia de astazi, prin rastignire, cu capul in jos, pe o cruce in forma de X, numita “crucea Sfantului Andrei”.