PENALITATEA DE NEDECLARARE a TAXELOR, impusa de Guvern pentru populatie si firme

Persoanele fizice si firmele care nu isi declara impozitele datorate statului, care depasesc suma de 50 lei, vor fi obligate sa achite o “PENALITATE DE NEDECLARARE” de minimum cinci la suta din suma de plata, care va fi majorata la 100 la suta daca datoria rezulta din acte de evaziune constatate de organele judiciare.

Astfel, pentru obligatiile fiscale principale nedeclarate de contribuabil sau platitor si stabilite de organul de inspectie fiscala prin decizii de impunere, contribuabilul sau platitorul va datora de anul viitor o “PENALITATE DE NEDECLARARE” de cinci la suta (fata de zece la suta in proiectul initial) din obligatiile fiscale principale nedeclarate, daca suma stabilita nu depaseste 25 la suta fata de fiecare creanta fiscala declarata, si de 25 la suta din obligatiile fiscale principale nedeclarate, daca suma stabilita depaseste 25 la suta fata de fiecare creanta fiscala declarata.

Persoanele fizice si firmele care vor plati aceasta penalitate de nedeclarare nu vor fi insa scutite de achitarea celorlalte plati, reprezentand dobanzi si penalitati de intarziere, aferente datoriilor.

Citeste si: PROIECTUL NOULUI COD FISCAL: TVA SCADE la 20 la suta din 2016; COTA UNICA, redusa din 2016; CASS pentru TOTI; IMPOZIT pentru MICROINTREPRINDERI

Cuantumul penalitatii va avea si o limita maxima, respectiv va fi de un milion lei (fata de doar 100.000 lei in proiectul initial) ori de cate ori, prin aplicarea procentelor, aceasta depaseste un milion lei (tot 100.000 lei in proiectul initial, din vara anului trecut).

Aceasta limita maxima nu va fi insa valabila in cazul in care datoria fata de stat este generata de un act de evaziune fiscala. In acest caz, penalitatea de nedeclarare va fi majorata cu 100 la suta, conditia fiind ca actul de evaziune sa fie constatat de organele judiciare.

Daca datoria este stinsa prin plata sau compensare ori este esalonata la plata, cuantumul penalitatii va fi redus, la cerere, cu 75 la suta.

Organul fiscal nu va impune penalitatea de nedeclarare daca suma de plata este mai mica de 50 lei.

De asemenea, PENALITATEA DE NEDECLARARE nu va fi aplicata daca obligatiile fiscale principale nedeclarate de contribuabil sau platitor si stabilite de organele de inspectie fiscala prin decizii de impunere rezulta din aplicarea unor prevederi ale legislatiei fiscale, potrivit interpretarii administratiei fiscale cuprinsa in norme, instructiuni, circulare sau opinii.

Guvernul a intentionat si la inceputul anului trecut sa introduca aceasta penalitate, dar a renuntat dupa ce reprezentantii mediului de afaceri reuniti in Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei au contestat faptul ca penalitatea este stabilita doar prin decizie de impunere, nu in urma unei inspectii fiscale, si ca actul de evaziune este constatat doar de catre autoritatea fiscala, fara o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.

Aceste probleme au fost reglementate acum de Guvern, in proiectul noului Cod de Procedura Fiscala.

Citeste si: Puterea si Opozitia s-au contrat in Senat pe reducerea TVA pentru lapte, legume si fructe

La acel moment, insa, reprezentantii mediului de afaceri au mai reclamat ca aceasta PENALITATE DE NEDECLARARE urmeaza sa fie introdusa doar cu scopul de a compensa eventualele pierderi bugetare generate de reducerea dobanzii de intarziere la 0,02 la suta.

“Astfel, reducerea dobanzii de intarziere, in conditiile introducerii penalitatii de nedeclarare, avantajeaza doar bugetul de stat, care va plati o dobanda mai mica atunci cand nu-si onoreaza obligatiile fata de contribuabili, in timp ce contribuabilii vor plati, pe langa dobanda si penalitatile de intarziere, si aceasta penalitate de nedeclarare. Introducerea penalitatii de nedeclarare genereaza o diferenta si mai mare intre tratamentul aplicat contribuabililor in caz ca nu-si indeplinesc obligatiile fiscale si cel aplicat statului atunci cand nu-si indeplineste obligatiile de rambursare a sumelor datorate contribuabililor”, au atentionat acestia, intr-un comunicat.

Ei au reclamat faptul ca un contribuabil va risca sa achite penalitati de intarziere, dobanzi de intarziere, dar si PENALITATEA DE NEDECLARARE, care poate ajunge pana la 100 la suta din suma nedeclarata in caz de evaziune fiscala si au cerut ca aceasta penalitate de nedeclarare sa fie eliminata in totalitate din proiect.

Sursa foto: cursdeguvernare.ro