PENALITATILE DE INTARZIERE la plata taxelor vor fi REDUSE

PENALITATILE DE INTARZIERE la plata contributiilor fiscale vor fi REDUSE de la 0,03 la suta pe zi la 0,02 la suta pe zi, si vor fi introduse penalitati pentru nedeclararea obligatiilor fiscale in viitorul Cod de Procedura Fiscala, a anuntat vineri ministrul Finantelor Publice, Ioana Petrescu.

“Vrem respect pentru contribuabilul onest si sa fim foarte duri cu cei care fac evaziune fiscala. Pana acum PENALITATILE DE INTARZIERE erau foarte mari si acum au scazut de la 0,03 la suta pe zi de intarziere la 0,02 la suta. Asta inseamna 7,3 la suta pe an comparativ cu 10,95 la suta pe an”, a explicat ministrul Finantelor precizand ca aceasta masura vizeaza contribuabilii onesti care, din diverse motive, nu au putut sa isi plateasca la timp datoriile, potrivit realitatea.net, care citeaza Agerpres.

Pentru evazionisti, insa, se pregatesc penalitatile de nedeclarare.

Citeste si: SANCTIUNI pentru persoanele fizice si firmele care nu declara impozitele datorate statului

“Aici vreau din nou sa mentionez ca nu este o taxa in plus. Este o penalitate de nedeclarare pentru cei care fac evaziune fiscala. Vorbim de o penalitate de zece la suta din obligatiile fiscale nedeclarate de contribuabil daca suma stabilita ca fiind cea corecta este mai mica de 25 la suta din obligatia declarata. Penalitatea este de 25 la suta din obligatia fiscala daca suma stabilita este mai mare de 25 la suta din obligatia declarata. Dar, daca omul a gresit cu intentie, dar totusi vrea sa se corecteze, penalitate se reduce cu 75 la suta daca persoana respectiva plateste penalitatea in timpul prevazut de lege sau se conformeaza cu esalonari stabilite cu organul de control. Penalitatea nu se aplica daca contribuabilul se conformeaza voluntar si isi corecteaza aceasta nedeclarare inainte de inspectia fiscala”, a mai spus Ioana Petrescu.

Ea a precizat ca este extrem de important sa existe in Codul de Procedura prevederi foarte clare de stimulare si de incurajare a contribuabilului care este de buna credinta si vrea sa plateasca si, pe de alta pare de combatere a evaziunii fiscale.

Ministrul Finantelor a mai spus ca pe marginea acestor propuneri a primit deja, si a preluat, o serie de observatii de la mediul de afaceri: penalitatea de nedeclarare sa se datoreze doar pentru obligatiile stabilite de organul de inspectie fiscala, plafonarea penalitatii de nedeclarare la 100.000 de lei, si, in situatiile de reducere a penalitatii de nedeclarare sa se aplice corespunzator si penalitatii de intarziere.

La randul sau, secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Dan Manolescu, a precizat ca in zona reducerii penalitatilor pentru firme, lucrurile au evoluat destul de mult in ultimii patru ani.

Citeste si: NOUL COD FISCAL: Impozitele pe apartamente vor creste cu o SUMA MODICA, iar taxele pe case mari vor scadea

“As incepe cu perioada de varf a sanctiunilor fiscale. Pana in 2010 nivelul dobanzilor de intarziere era de 36 la suta pe an, 0,1 la suta pe zi. Anul trecut eram undeva la 28-29 la suta pe an. Aveam acea penalizare de 15 la suta pe an aplicabila pentru intarzieri mai mari de 90 de zile, ceea ce facea ca dupa 90 de zile, combinat penalitati cu dobanzi sa rezulte o sanctiune totala de 18 la suta pe an. Acum avem o penalitate de intarziere si o dobanda de intarziere”, a precizat Manolescu.

El a subliniat, insa, ca pe langa aceste penalitati este foarte importanta diferentierea contribuabilului corect care nu reuseste, din motive obiective, sa isi plateasca taxele la timp, si evazionist.

“Exista o preocupare la nivel european si chiar mondial sa se gaseasca o metodologie de diferentiere intre agentul economic care se conformeaza din punct de vedere al declararii si declara o suma, dar, din diverse motive poate nu o plateste la termenul scadent, si agentul economic care, cu intentie, nu declara anumite sume sau din greseala nu declara anumite sume. Ar trebui ca legislatia sa permita o astfel de diferentiere. Incercam sa cream acele paliere de distinctie intre agentii economici”, a explicat Manolescu. El a precizat ca asteapta propuneri de la mediul de afaceri in acest sens.

Sursa foto: politica-broastei.ro