Pensiile private, in evaluare la Guvern. Se are in vedere scaderea cotei de contributie atribuite fondurilor de pensii private

Pensiile private obligatorii si impactul acestora asupra sistemului de pensii si a dezvoltarii pietei de capital vor fi evaluate de Guvern, transmite Mediafax.

Guvernul a transmis FMI ca evalueaza pensiile private obligatorii, obiectivul fiind acela de reducere a poverii fiscale fara impact bugetar, ceea ce sugereaza o posibila limitare a cotelor distribuite fondurilor private.

“Am inceput sa intreprindem o analiza exhaustiva pentru a evalua performanta pilonului II de pensii (pensiile private obligatorii) si implicatiile acestuia pentru sustenabilitatea si adecvarea sistemului de pensii, precum si asupra dezvoltarii pietei de capital romanesti. Evaluam, de asemenea, optiuni de reducere a poverii fiscale intr-un mod neutru pentru buget”, se arata in scrisoarea de intentie convenita de Guvern cu FMI si Comisia Europeana, obtinuta de Mediafax.

Desi formularea este ambigua, pe cale logica se poate deduce ca Executivul are in vedere cel putin scaderea cotei de contributie atribuite fondurilor de pensii private obligatorii.

In prezent, cota de contributie virata catre Pilonul II este de 4% din veniturile brute ale participantilor, aceasta evoluand de la nivelul de 2% din momentul startului sistemului (2008) si urmand sa ajunga la 6%, cu o crestere de jumatate de punct procentual anual, pana in 2016.

Primele contributii la Pilonul II au fost virate in mai 2008. Pentru Pilonul III (pensii private facultative), unde primele contributii au fost virate incepand cu luna mai 2007, activele celor 10 fonduri insumau la septembrie 750,11 milioane de lei pentru 305.796 de persoane.