Pensiile vor creste in 2015 cu un procent superior ratei inflatiei, a anuntat Ponta

Casa de Pensii Publice a facut plati eronate si nelegale din bugetul de stat, sustine Curtea de Conturi

Premierul Victor Ponta a declarat luni seara, in studioul Romania TV, ca pensiile vor creste in 2015 cu un procent superior ratei inflatiei, avand in vedere faptul ca incasarile la buget au fost usor superioare previziunilor din 2014. Totodata, mai multe indemnizatii vor creste: pentru hrana copiilor institutionalizati, pentru persoanele cu dizabilitati si pentru familii cu venituri reduse. Prezenta in studio, ministrul Muncii, Rovana Plumb, a confirmat cresterea si a explicat ca procentul de crestere va fi de 5%, in conditiile in care indexarea ar fi trebuit sa conduca la un procent de 4,4%.

“Anul 2014 este primul an in care am incasat putin mai mult decat previziunile”, a spus Ponta, iar acest lucru permite viitorului guvern “sa pastreze doua angajamente fundamentale: nu se va mai taia niciodata niciun leu din pensia cuiva si se va aplica in fiecare an cel putin legea care prevede indexarea pensiilor cu inflatia. In baza incasarilor din acest an putem sa acordam ceva in plus peste coeficientul prevazut de lege”, a precizat Ponta.

La randul sau, Rovana Plumb a spus ca acest proces de majorare a pensiilor ar urma sa fie de 5%, in conditiile in care “calculele dau 4,5%”.

Citeste si: ROVANA PLUMB: SALARIUL MINIM BRUT va creste incepand din luna ianuarie cu 75 de lei

Rovana Plumb a mentionat ca se cauta impreuna cu Ministerul Finantelor “posibilitatea de a face o majorare mai mare” pentru pensiile mai mici de 500 lei.

Totodata, premierul a pledat pentru majorari diferentiate ale pensiilor, in conditiile in care exista in sistem “pensii suficient de mari”, precum cele ale magistratilor si ale militarilor, “unde nu mai trebuie sa cresti cu 5%”.

Si norma de hrana pentru copii institutionalizati, care este in prezent de 8 lei, ar putea creste. Masura va intra in vigoare de la 1 decembrie.  

de asemenea, alocatia pentru sprijinul familiei din partea guvernului se dubleaza de la 42 de lei la 84 de lei, de care vor beneficia 500.000 copii din familii cu venituri reduse (sub 530 lei pe membru de familie). Ponta si-a exprimat speranta ca aceasta masura nu va fi respinsa de Curtea Constitutionala. Aceasta masura va intra in vigoare de la 1 noiembrie.

Rovana Plumb a mai explicat ca pentru persoanele cu dizabilitati se vor asigura in 2015 “cresterea indemnizatiilor pentru 700.000 de persoane cu 16%”.