PENTAGON: SUA cheltuiesc 8.3 milioane de dolari zilnic in lupta contra gruparii Stat Islamic

Statele Unite cheltuiesc in fiecare zi 8,3 milioane de dolari pentru a finanta CAMPANIA AERIANA efectuata in Siria si in Irak impotriva organizatiei STAT ISLAMIC, o cifra in crestere, a anuntat, luni, Pentagonul.

De la inceputul RAIDURILOR AERIENE americane in Irak, pe 8 august, apoi in Siria, operatiunile au costat 580 de milioane de dolari, potrivit capitanului de fregata Bill Urban, un purtator de cuvant al Departamentului american al Apararii.

Citeste si: STAT ISLAMIC ANTRENEAZA PILOTI CU AJUTORUL UNOR AVIOANE CAPTURATE DE LA ARMATA SIRIANA

Pana in prezent, Pentagonul cifra costul cotidian al CAMPANIEI sale aeriene la aproximativ 7 milioane de dolari, dar, potrivit unui oficial care s-a exprimat sub acoperirea anonimatului, ritmul misiunilor s-a intensificat in ultimele saptamani.

Cu toate acestea, analisti independenti apreciaza aceste cifre prea mici.

In acest ritm, campania ar putea costa intre 2,4 si 3,8 milioane de dolari pe an. Daca ATACURILE AERIENE contra unor tinte JIHADISTE se vor intensifica, aceasta suma ar putea creste si atinge intre 4,2 si 6,8 miliarde de dolari pe an, explica analistul Todd Harrison, expert la Centrul pentru evaluare strategica si bugetara (CSBA) de la Washington, intr-un raport publicat la sfarsitul lui septembrie.

Spre exmplu, ridicarea de la sol a unui avion fara pilot Predator sau Reaper costa 1.000 de dolari pe ora, in timp ce un Global Hawk, un avion fara pilot de supraveghere capabil sa zboare mult mai sus, genereaza uncost de 7.000 de dolari pe ora.

Citeste si: POLITIE: CEL PUTIN CINCI BRITANICI SE ALATURA, SAPTAMANAL, GRUPARII TERORISTE STAT ISLAMIC

Finantarile pentru aceasta CAMPANIE provin din bugetul de RAZBOI al Pentagonului, adica fondurile pentru operatiuni de urgenta in strainatate (Overseas Contingency Operations, OCO). Separate de bugetul de baza al Apararii, aceste fonduri sunt “cartea de credit” utilizata pentru a acoperi costurile de razboi ale Statelor Unite.