Pentagon: Zborurile ruse in spatiul european constituie un pericol potential pentru securitate si zborurile civile

Zborurile efectuate de aparate ale armatei ruse in spatiul european exacerbeaza tensiunile si constituie un pericol potential pentru securitate si pentru zborurile civile, a anuntat vineri purtatorul de cuvant al Pentagonului, citat de AFP.

Statele Unite sunt ingrijorate in legatura cu informatii privind survolarea spatiului aerian al Europei de catre avioane militare ruse si supravegheaza aceasta activitate “foarte indeaproape”, a anuntat pentru presa contraamiralul John Kirby.

“Cu siguranta, noi nu consideram multiplicarea acestor zboruri si toata aceasta activitate ca fiind favorabila pentru securitatea Europei. Ele reprezeinta, in mod clar, un risc potential de escaladare”, a continuat el.

De asemenea, aceste zboruri reprezinta “un risc potential pentru aviatia civila”, a subliniat Kirby.

Citeste si: NATO IN ALERTA! AVIOANE RUSESTI AU SURVOLAT MAREA NEAGRA. FOST MINISTRU DE EXTERNE: NU CRED CA SE PUNE PROBLEMA UNUI RAZBOI

El a precizat ca Statele Unite vor ca Rusia sa parcurga “etape concrete si tangibile pentru a reduce tensiunile, nu pentru a le creste”.

NATO a semnalat in ultimele zi o intensificare a zborurilor ruse in spatiul european. “Aparatele includ avioane de lupta, bombardiere cu raza lunga de actiune si avioane de alimentare in aer”, a precizat Kirby.

Alianta Nord-Atlantica a anuntat miercuri intr-un comunicat ca avioane NATO au decolat spre patru zone diferite, pentru misiuni de interceptare a patru grupuri de avioane militare ruse care efectuau “manevre” deasupra Marii Negre, Marii Baltice si Marii Nordului.

Opt avioane militare ruse – patru bombardiere si patru aeronave de alimentare in aer – au fost interceptate de aparate de vânatoare NATO in Marea Nordului. Marea Britanie, Norvegia si Portugalia au furnizat avioane de interceptare.

Potrivit NATO, aparatele de zbor ruse nu au prezentat nici un plan de zbor, nu au avut nici un contact cu autoritatile aviatiei civile si nu au comunicat, “ceea ce reprezinta un risc potential pentru zborurile civile”.

Intr-un alt incident, aviatia militara turca a interceptat patru avioane ruse, inclusiv doua bombardiere de tip TU-95, deasupra Marii Negre.

Avioane germane au interceptat sapte avioane militare ruse deasupra Marii Baltice.

In plus, avioane de vânatoare F-16 apartinând armatei portugheze au interceptat vineri doua aeronave militare ruse, in spatiul aerian international din largul Portugaliei, anunta Ministerul portughez al Apararii

Amintind ca s-a inregistrat recent “o intensificare” a incursiunilor avioanelor militare ruse, care aparent efectuau manevre, deasupra Marii Negre, Marii Baltice si Marii Nordului, secretarul general al Aliantei Nord-Atalntice, Jens Stoltenberg a dat asigurari, joi, ca NATO “ramâne vigilenta” si ca este “puternica”.