Pentagonul va convoca toti comandantii care raspund de arsenalul nuclear pentru reevaluarea capacitatilor militare

Secretarul american al Apararii, Chuck Hagel, a ordonat joi verificarea tuturor capacitatilor nucleare militare ale Statelor Unite, dupa o serie de probleme privind integritatea personalului responsabil de acest domeniu.

Potrivit unor surse citate de CNN, Chuck Hagel va convoca la Pentagon toti comandantii responsabili de arsenalul nuclear american pentru reevaluarea strategiilor de control al armamentului.

Pe 16 ianuarie, presa americana a dezvaluit ca cel putin 34 de ofiteri respobsabili de lansarea rachetelor nucleare au comis fraude la examenele de certificare a competentelor si au fost suspendati din functii de Fortele Aeriene. Alti 11 ofiteri responsabili de manipularea arsenalului nuclear au fost vizati de o investigatie referitoare la trafic de droguri.

In anul 2013, in sistemul militar de gestionare a armamentului nuclear au fost inregistrate numeroase probleme, cele mai multe referitoare la pregatirea necorespunzatoare si la lipsa de integritate a personalului.

In acest context, Chuck Hagel a decis inceperea unei evaluari independente asupra eficientei procedurilor de gestionare a arsenalului nuclear si asupra gradului de pregatire a personalului de profil.