Pentru prima data, o echipa de televiziune din Romania intra in biroul de la Ierusalim. De vorba cu Benjamin Netanyahu

“Suntem aici de aproape 4000 de ani, din timpurile lui Avraam. Va amintiti de regele David? De regii Israelului, de profetii Ieremia, Isaia? Unde credeti ca erau ei? Erau aici! Chiar pe pamantul Israelului. Unii ne spun ca acestea sunt pamanturi straine, pe care le-am ocupat, ca belgienii in Congo sau francezii in Algeria. Nu, nu e asa. Este parte a patriei evreiesti”,spune premierul israelian Benjamin Netanyahu intr-un interviu in exclusivitate acordat emisiunii „Pasaport diplomatic”, difuzat sambata, de la 22.30, la Digi24.

Pentru prima oara o echipa de televiziune din Romania intra in biroul de la Ierusalim al premierul israelian. Balazs Barabas, realizatorul emisiunii “Pasaport diplomatic” a vorbit cu Benjamin Netanyahu despre pacea din Orientul Mijlociu care pare tot mai fragila. Una dintre cele mai complexe dispute din aceasta zona a lumii este cea dintre Israel si Autoritatea Palestiniana.

“Eu cred ca problema granitelor viitoare in cadrul unei paci reale este ceva ce trebuie discutat, inclusiv chestiunea coloniilor. Dar inainte de toate nu vom accepta ca suntem ocupanti straini pe acest teritoriu. Nu suntem. Dar recunosc ca in patria noastra istorica traia si un alt popor, cel palestinian. Trebuie sa gasim o solutie pentru amandoi. Dar sa spui ca nu avem niciun drept sa fim aici, ca trebuie sa plecam, ba mai mult, sa fim dati afara, sa lasam teroristii care urmaresc sa ne distruga pe micul teritoriu care ne-a mai ramas, nu este drept, este injust. Sunt gata sa fac compromisuri pentru pace, dar nu sunt gata sa ma sinucid. Vreau o pace durabila, o pace pe care o putem apara. Iar singura pace care poate dura aici este pacea pe care o putem apara. Eu cred ca adevarata problema nu sunt coloniile, nu unde vom trasa granitele. Adevarata problema este daca exista vointa de partea palestiniana sa accepte in sfarsit un stat evreiesc in orice granite.”

Sambata, de la 22.30, urmariti un interviu istoric cu premierul Israelului Benjamin Netanyahu, intr-o editie speciala a emisiunii „Pasaport diplomatic”.