PERCHEZITI la spitale si institutii publice. Ministerul Sanatatii, spitalele Fundeni, Cantacuzino si Polizu, vizate de verificari – UPDATE

PERCHEZITI la spitale si institutii publice. Ministerul Sanatatii, Spitalul Fundeni, Cantacuzino si Polizu, vizate de procurori - UPDATE

Procurorii DNA efectueaza, luni dimineata, 20 de perchezitii la spitale si institutii publice suspectate de frauda cu fonduri publice si fonduri europene. Infractiunile de coruptie ar fi fost savarsite de functionari publici in perioada 2008-2011 si presupun licitatii pentru echipamente medicale.

UPDATE ora 10.35: Vizati sunt trei sefi de spitale si directori din Ministerul Sanatatii. Anchetatorii verifica documentele in baza carora au fost facute achizitii la spitale publice, suspectand ca anumite contracte ar fi fost date cu dedicatie anumitor reprezentanti ai mediului privat.

Perchezitiile sunt efectuate la una dintre directiile Ministerului Sanatatii si la trei spitale din Bucuresti, respectiv Spitalul Fundeni, Spitalul Cantacuzino si Spitalul Polizu. In total, 20 de locatii sunt verificate de procurorii anticoruptie.

Perchezitiile au legatura cu nereguli in ceea ce priveste achizitiile din fondul bugetului de stat, dar si din fonduri europene. Deocamdata nicio persoana nu este urmarita penal. Verificarile sunt efectuate cu sprijinul Serviciului Roman de Informatii (SRI).

Potrivit surselor citate, perchezitiile in acest dosar vizeaza si achizitii pentru programul de neonatologie. Functionari si medici ar fi dat preferential contracte unei firme olandeze

Functionari publici si medici care au facut parte din comisii de atribuire a unor contracte ar fi dat preferential contracte finantate din fonduri de la BM si BEI unei firme olandeze din domeniu medical, care in schimb ar fi oferit bunuri si servicii, potrivit unor surse judiciare. 

Surse judiciare au declarat luni, pentru Mediafax, ca procurorii Directiei Nationale Anticoruptie fac perchezitii la Ministerul Sanatatii, la Asociatia de Neonatologie, precum si la spitalele Polizu, Cantacuzino si C.C. Iliescu.

Potrivit surselor citate, ancheta DNA este facuta in colaborare cu autoritati din Marea Britanie si Olanda si vizeaza modul in care o firma olandeza din domeniul medical ar fi oferit bunuri si servicii unor functionari publici, pentru atribuirea de contracte.

In ancheta DNA ar fi vizati mai multi functionari publici, dar si “medici de renume” care au facut parte din comisii de atribuire a unor contracte”. Medicii ar fi fost cooptati in comisiile de licitatii “pentru a da greutate deciziilor care se luau”, au mai spus sursele citate.

Reprezentantii acelor comisii ar fi atribuit preferential unei firme olandeze contracte de prestari servicii in domeniul medical, iar apoi medicii si functionarii ar fi fost “recompensati cu bunuri si servicii” de catre societate, potrivit acelorasi surse.

Contractele vizau programe finantate cu bani de la Banca Mondiala si de la Banca Europeana de Investitii, au mai aratat sursele judiciare. Acestea nu au mentionat cate persoane sunt vizate in acest caz, dar au precizat ca audierile nu vor avea loc luni.

Ministerul Sanatatii: DNA verifica achizitia de aparatura printr-un program derulat cu Banca Mondiala, din 2007-2008

Procurorii DNA verifica la Ministerul Sanatatii achizitia de aparatura printr-un program derulat cu Banca Mondiala, din perioada 2007-2008, au declarat luni, pentru Mediafax, reprezentantii MS.

Spitalul Cantacuzino: Anchetatorii verifica documente legate de programul national de neonatologie

Procurorii DNA verifica la Spitalul Cantacuzino documente legate de programul national de neonatologie, fiind facute perchezitii in cabinetul sefului Clinicii de neonatologie, in prezenta acestuia, a declarat luni, pentru MEDIAFAX, managerul unitatii sanitare, Iulian Brezean.

“Anchetatorii ne-au precizat ca nu au venit pentru probleme care vizeaza Spitalul Cantacuzino, ci strict programul de neonatologie”, a spus dr. Iulian Brezean

Seful Clinicii de neonatologie, dr. Adrian Craciun, a fost chemat luni dimineata la Spitalul Cantacuzino, pentru a fi prezent la perchezitii, a precizat Iulian Brezean.

Anchetatorii fac perchezitii in cabinetul sefului Clinicii de neonatologie si vor ridica documente, precum si computerul acestuia.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) fac, luni, perchezitii la 20 de adrese din Bucuresti, printre care si la spitale, intr-un dosar privind fapte de coruptie care ar fi fost savarsite de functionari publici, in cadrul unor proceduri de achizitie, prin programe finantate din fonduri publice si din fonduri externe.

DNA face cercetari in aceasta cauza pentru “suspiciunea savarsirii, in perioada 2008-2011, a unor infractiuni de coruptie si asimilate celor de coruptie, de catre functionari publici, in cadrul unor proceduri de achizitie, prin programe finantate din fonduri publice si din fonduri externe”, se arata intr-un comunicat de presa al DNA.

“In acest moment, in cauza se efectueaza urmarirea penala prin raportare strict la fapte, nefiind inceputa urmarirea penala fata de vreo persoana”, a precizat DNA.

Procurorii DNA fac perchezitii la Ministerul Sanatatii, Spitalul Cantacuzino si Asociatia de Neonatologie, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare.

Potrivit surselor citate, perchezitiile in acest dosar vizeaza si achizitii pentru programul de neonatologie.

Procurorii beneficiaza de sprijin din partea Oficiului de Lupta Antifrauda (OLAF) din cadrul Comisiei Europene, DLAF, precum si de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii si al Brigazii Speciale de Interventie a Jandarmeriei.