PERCHEZITII DNA la Ministerul Agriculturii, intr-un dosar de LUARE DE MITA si SPALARE DE BANI. Un europarlamentar PC, AUDIAT

Procurorii DNA fac, joi, PERCHEZITII la Ministerul Agriculturii, intr-un dosar in care se fac cercetari pentru luare de mita si spalare de bani, in legatura cu Targul Indagra din noiembrie 2014 de la Romexpo.

UPDATE 17.52: Europarlamentarul PC Laurentiu Rebega a fost adus la sediul DNA pentru a fi audiat in dosar.

El este suspectat ca ar fi fost unul dintre cei trei destinatari ai sumei de 40.000 de euro din contracte fictive la organizarea targului Indagra.

LAURENTIU REBEGA, ales europarlamentar pe listele PC, este membru al comisiilor de agricultura si dezvoltare rurala, respectiv pescuit, din Parlamentul European.

Potrivit unor surse judiciare, el s-a numarat printre cei trei destinatari ai mitei de 40.000 de euro din contracte fictive la organizarea targului Indagra din perioada 29 octombrie – 2 noiembrie 2014, cu Romexpo SA in calitatea de prestator si Ministerul Agriculturii, de beneficiar.

Ceilalti doi sunt, conform acelorasi surse, fostul secretar de stat din Ministerul Agriculturii NAGY PETER TAMAS si secretarul general al institutiei, VIRGIL GAMAN, care vor fi audiati, si ei, la sediul central al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA).

UPDATE 17.20: Ministrul Agriculturii, DANIEL CONSTANTIN, a declarat ca la nivelul DNA exista un mandat de perchezitionare a unui birou din cadrul Ministerului Agriculturii si a precizat ca el personal nu a fost citat niciodata la DNA, in timp ce premierul Ponta a aratat ca este vorba de un fost secretar de stat.

“Exista un mandat pentru a perchezitiona un birou din cadrul Ministerului Agriculturii”, a declarat ministrul Constantin, la insistentele presei, dupa o conferinta de presa in care a prezentat bilantul atragerii fondurilor europene la ministerul pe care il conduce. 

Constantin a precizat ca el nu a fost chemat la DNA in acest caz si, de fapt, nu a fost citat niciodata la acest Parchet.

La randul sau, premierul Victor Ponta nu a dorit initial sa raspunda intrebarilor presei cu privire la acest caz.

“Le comenteaza (ministrul – n.r.) la minister, mergeti si descidenti cu dansul acolo si comentati. Acum, suntem la Guvern, da?”, a spus premierul Ponta in prima faza.

Ulterior, dupa ce ministru a vorbit despre acest caz, Ponta a adaugat ca este vorba de “un fost secretar de stat” si a precizat ca nu poate solicita Corpului de Control al Guvernului sa investigheze cazul, deoarece este demarata deja o actiune penala.

UPDATE 16.52: MITA de 40.000 euro pentru cei doi oficiali de la Agricultura trebuia sa fie fragmentata in mai multe parti, cel putin trei, sub forma unor contracte cu mai multe firme, pentru ca fiecare plata sa nu depaseasca 15.000 de euro, au declarat surse judiciare citate de Agerpres.

Sursele citate sustin ca VIRGIL GAMAN si NAGY PETER TAMAS si-au luat obligatia de a identifica mai multe societati comerciale, urmand a intermedia relatia dintre reprezentantii acestor firme si cei ai Romexpo pentru incheierea contractelor fictive.

Astfel, precizeaza sursele, au fost gasite doua firme, una care sa incheie un contract avand ca obiect “productia de spoturi publicitare iar valoarea sa fie de 11.000 euro, plus TVA” iar cealalta, un contract “produse de protocol pentru 9.000 euro, plus TVA”.

Nagy Peter Tamas ar fi intentionat sa obtina pentru el, prin incheierea unui contract simulat de prestari servicii, suma de 11.000 euro si sa identifice in acest scop reprezentantul unei asociatii de crescatori de bovine care sa incheie acel contract fictiv.

Procurorii ar fi retinut ca, pentru obtinerea banilor ca mita, se urmarea ca Romexpo, pentru 40.000 euro din valoarea contractului cu MADR, sa incheie contracte fictive cu firme agreate de cei doi si reprezentate de persoane de incredere iar facturile, contractele si actele erau toate false doar pentru a masca spaga, deoarece in realitate nu se prestau activitatile.

Aceleasi surse au mentionat ca implicarea lui VIRGIL GAMAN, secretar general al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, si NAGY PETER TAMAS, secretar de stat, are legatura organizarea, in perioada 29 octombrie — 2 noiembrie 2014, in cadrul Centrului Expozitional Romexpo, a targului Indagra, editia a 19-a. De asemenea, in perioada 29 — 31 octombrie 2014 in cadrul aceluiasi Centru Expozitional s-a desfasurat Forumul “16 +1″ cu tema “Tendinte privind dezvoltarea cooperarii in domeniul agricol — politici si strategii”.

Pentru desfasurarea celor doua evenimente intre SC Romexpo, in calitate de prestator, si MADR, in calitate de beneficiar, a fost incheiat un contract de prestari servicii, valoarea initiala fiind de 334.000 euro, fara TVA, echivalentul a peste 1,8 milioane lei cu TVA inclusa, respectiv peste 414.000 euro.

Potrivit surselor, cei doi au incercat sa capaciteze reprezentanti ai Romexpo si s-au angajat ca in organizarea evenimentului sa fie implicate firme agreate de ei asa incat din suma totala — 40.000 euro — sa ajunga la acestia.

UPDATE 15.58: Potrivit unui comunicat de presa, procurori din cadrul DNA – Sectia de combatere a coruptiei efectueaza cercetari intr-o cauza penala ce vizeaza suspiciuni privind savarsirea unor infractiuni de coruptie, comise in perioada octombrie-decembrie 2014.

Astfel, in cursul zilei de 8 ianuarie, ca urmare a obtinerii autorizarilor legale de la instanta competenta, sunt efectuate perchezitii domiciliare in noua locatii situate in municipiul Bucuresti si judetele Mures, Brasov si Prahova din care una este sediul unei institutii publice, iar restul sediile unor societati comerciale si domiciliile unor persoane fizice.

In cauza, procurorii beneficiaza de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii si din partea Brigazii Speciale de Interventie a Jandarmeriei.

Potrivit unor surse, sunt implicati secretarul de stat NAGY PETER TAMAS si secretarul general VIRGIL GAMAN, iar faptele retinute in cauza ar fi de spalare de bani si mita in legatura cu targul Indagra de la Romexpo din noiembrie 2014 si contracte fictive cu firme.

Citeste si: PERCHEZITII DIICOT in CAPITALA si 6 JUDETE cu scopul DESTRUCTURARII unei grupari specializata in infractiuni informatice

Conform surselor, din valoarea contractului de la Romexpo, pentru doua evenimente, in valoare de peste 400 de milioane de euro, la cei doi ajungeau sub forma de spaga, prin intermediul unor firme interpuse, agreate de ei, 40.000 de euro. Modalitatea de mita era prin contracte fictive, au adaugat sursele citate.

Citeste si: PERCHEZITII DNA la sediul “doi si un sfert” din Suceava. CRISTIAN MACSIM, comisar sef SIPI, este VIZAT

Persoanele vizate vor fi aduse ulterior la sediul DNA.