PERCHEZITII DIICOT la Ministerul Fondurilor Europene: 100 de persoane vor fi AUDIATE. UPDATE

Procurorii DIICOT efectueaza, luni dimineata, peste 30 de PERCHEZITII intr-un dosar care vizeaza o EVAZIUNE FISCALA in cadrul industriei alimentare. PERCHEZITIILE au loc in Capitala, dar si in cateva judete din tara, PREJUDICIUL fiind estimat la peste 100 de MILIOANE de lei.

UPDATE 11.45:  “Procurorii DIICOT, impreuna cu ofiterii de politie judiciara din cadrul Brigazilor de Combatere a Criminalitatii Organizate Bucuresti, Iasi, Cluj, Pitesti, Ploiesti, Bacau si a Serviciilor de Combatere a Criminalitatii Organizate Buzau si Vrancea si Caras-Severin au efectuat luni, 15 decembrie, 37 perchezitii domiciliare pe raza municipiului Bucuresti, precum si a Judetelor Ilfov si Iasi, in cadrul unei actiuni vizand destructurarea unei grupari infractionale organizate, specializate in comiterea infractiunilor de evaziune fiscala, spalare de bani, folosirea si prezentarea de documente ori declaratii false, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor, fals in inscrisuri sub semnatura privata si uz de fals.

In cauza exista suspiciunea rezonabila ca in perioada 2010-2014, pe teritoriul Romaniei (zona Bucuresti-Ilfov si Moldova) a actionat un grup infractional organizat ce functiona pe paliere, cu structura piramidala, fiecare membru avand atributii clare si precis determinate si care actiona coordonat in scopul savarsirii infractiunilor de evaziune fiscala, spalare de bani, inselaciune, obtinerea frauduloasa de fonduri europene, fals in inscrisuri sub semnatura privata, uz de fals.

La aceasta grupare au aderat mai multe persoane, din medii diferite care s-au specializat fiecare avand atributii clar determinate.

Gruparea isi desfasura activitatea in mod coordonat, in scopul savarsirii infractiunilor de evaziune fiscala (prin infiintarea si utilizarea de societati comerciale in scopul sustragerii de la plata obligatiilor fiscale catre bugetul de stat, societati care erau trecute pe numele unor persoane modeste material si cu un nivel minim de educatie, in special din zonele rurale din Moldova si din Republica Moldova, manipulabile, dar controlate in fapt de catre membrii gruparii, activitati subscrise in special obtinerii de resurse financiare consistente din activitati evazioniste, respectiv livrari fictive de bunuri si servicii catre societati comerciale controlate de diverse structuri infractionale) spalare de bani (prin preluarea de sume de bani cash de la diversi „clienti”, depunerea acestora in conturi bancare, apartinand firmelor controlate de catre acesta, urmata de repunerea acestora la dispozitia „clientilor”) inselaciune (fraudarea unor institutii bancare, prin contractarea de diferite tipuri de credite in baza unor acte falsificate si nerambursarea acestora) infractiuni impotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene (prin obtinerea in mod fraudulos, in baza unor acte falsificate de fonduri financiare nerambursabile in cadrul diferitelor programe de finantare) fals in inscrisuri sub semnatura privata (prin falsificarea documentelor necesare infiintarii si utilizarii societatilor comerciale si a operatiunilor comerciale si financiare aferente) si uz de fals (prin folosirea documentelor falsificate in scopul producerii de consecinte juridice).

Numarul acestor societati comerciale tip ”fantoma”, care au fost infiintate nu in scopul de desfasura activitati legale, potrivit obiectului de activitate, ci doar pentru a fi fololsite ca simple instrumente in atingerea obiectivului major si anume obtinerea de resurse financiare ilicite, este foarte mare, depasind 100 de astfel de entitati.

Motivatia reala a infiintarii unui numar atat de mare de firme a constat atat in extinderea posibilitatilor de a desfasura activitati criminale in cat mai multe si mai variate domenii, dar si in crearea unui ”hatis” juridic si economic care sa fie foarte greu de deslusit de catre organele judiciare si fiscale in cazul deconspirarii activitatilor ilegale sau in cazul controalelor efectuate de catre organele fiscale.

De asemenea,exista suspiciuni ca activitatea a membrilor gruparii infractionale a imbracat forme transfrontaliere intrucat pentru a-si asigura produsul infractional, liderul gruparii a infiintat societati comerciale si in alte state europene (Austria) sau societati off shore.

Prin activitatea infractionala s-a produs un prejudiciu de aproximativ 27.000.000 euro si aproximativ 20.000.000 euro tentativa la infractiuni privind fraude cu fonduri europene.

La sediul D.I.I.C.O.T – Serviciul Teritorial Bucuresti vor fi aduse in vederea audierii 100 de persoane, urmand a fi dispuse masuri legale in cauza. In cauza s-a dispus inceperea urmaririi penale si fata de mai multe persoane juridice.

Suportul de specialitate a fost asigurat de catre Serviciul Roman de Informatii. Actiunea a fost realizata cu sprijinul Jandarmeriei Romane”, se arata in comunicatul procurorilor DIICOT.

UPDATE 9.35Procurorii DIICOT au descins inclusiv la Ministerul Fondurilor Europene intr-un amplu dosar de EVAZIUNE FISCALA si SPALARE de BANI.

Firme fantoma ar fi efectuat ACHIZITII FICTIVE pentru care recuperau TVA in mod ilegal de la stat. Una dintre firme ar fi fost detinuta de mama fostului candidat la presedintie, WILLIAM BRINZA, potrivit Romania TV.

Conform surselor judiciare, peste o suta de persoane vor fi ridicate in baza unor MANDATE de ADUCERE si vor fi AUDIATE.

STIRE IN CURS DE ACTUALIZARE.

Sursa foto: gandul.info