PERCHEZITII DIICOT la FARMACISTI si MEDICI de FAMILIE din BUCURESTI si trei JUDETE. UPDATE

Procurorii DIICOT si ofiteri de politie din cadrul Directiei de Investigare a Criminalitatii Economice efectueaza, luni dimineata, o serie zeci de PERCHEZITII intr-un dosar cu un prejudiciu de 9 milioane de lei. Vizati sunt mai multi FARMACISTI si MEDICI de FAMILE din Bucuresti si trei judete.

UPDATE 08.45: „In anul 2009, numitul Sgircitu Titi (in prezent incarcerat in Penitenciarul Focsani pentru infractiuni de violenta, fara legatura cu faptele cercetate in prezenta cauza) a infiintat societatea SC Ahmeya Pharm SRL, al carei administrator este sotia sa – Sgircitu Liliana Valentina. Prin intermediul acestei societati, in complicitate cu medici si functionari din cadrul Casei de Asigurari de Sanatate Braila, cu stiinta majoritatii angajatilor din cadrul celor doua puncte de lucru ale societatii, sus-numitii au decontat ilegal sume importante de bani, simuland eliberarea unor medicamente din stocuri scriptice in baza unor retete fictive, eliberate de medici specialisti sau de familie, valoarea estimata a prejudiciului fiind la acel moment de 1.800.000 de lei.

Astfel, in urma unui control efectuat de Camera de Conturi Braila la C.A.S. Braila pentru perioada 01.01.2011-30.06.2012 a rezultat un mecanism infractional bine definit, conceput de Sgircitu Liliana Valentina (reprezentanta a SC Ahmeya Pharm SRL) cu sprijinul medicilor specialisti oncologi BOLDEANU COSMIN si VASILE DANIELA, a medicilor de familie CRETU PAUL si VASILE SORICA si cu suportul unor angajati ai Casei de Asigurari de Sanatate Braila, prin care au fost eliberate scrisori medicale in baza carora au fost emise prescriptii medicale fictive pentru medicamentul „voriconazolum”, ulterior aceste prescriptii fiind decontate cu celeritate la Casa de Asigurari de Sanatate Braila prin S.C. AHMEYA PHARM S.R.L., existand suspiciunea ca societatea a inregistrat operatiuni fictive de achizitie a acestui medicament.

Tot cu privire la palierul Braila, au rezultat indicii rezonabile cu privire la caracterul nereal al retetelor emise si de medicul Plesea Claudia, toate decontate prin intermediul S.C. AHMEYA PHARM S.R.L. cu scopul de a simula eliberarea unor medicamente achizitionate de asemenea fictiv.

Totodata au rezultat indicii rezonabile ca numita Sgircitu Liliana Valentina a dezvoltat si pe raza judetului Constanta un mecanism similar de fraudare a Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate, prin intermediul a doua puncte de lucru ale SC Ahmeya Pharm SRL (deschise incepand cu data de 12.04.2013), beneficiind si in acest caz atat de complicitatea angajatilor, cat si a unor medici si functionari din cadrul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Constanta.

S-a stabilit ca noul palier infractional cu interese in decontarea de retete fictive este coordonat pe raza jud. Constanta de numita Boboc Mirela – care, sub stricta indrumare a numitei Sgircitu Liliana Valentina, desfasoara activitati concertate de „atragere la colaborare” atat a unor medici care sa le asigure retetele fictive, cat si a unor functionari din cadrul Agentiei Nationale a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale si din cadrul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Constanta, care sa le faciliteze si sa accelereze procesul de decontare a acestor prescriptii.

Din cuprinsul actelor de urmarire penala efectuate in cauza a rezultat ca demersurile numitei Boboc Mirela s-au finalizat prin atragerea, in activitatea infractionala, a medicilor Muja Eugenia, Mataranga Mihaela Irina si Dumea Elena, care au emis, in perioada iulie 2013 – februarie 2015 mai multe prescriptii despre care exista suspiciunea ca ar fi fictive, precum si a numitei Banateanu Maria zisa “Mia”, de profesie asistent in cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Constanta, care trebuie sa ii faciliteze si sa ii intermedieze accesul la medicii dispusi sa emite retete fictive. In plus, probele administrate pana la acest moment confirma ca, prin acest mecanism infractional, SC Ahmeya Pharm SRL urma sa dobandeasca, intr-o forma aparent legala, sumele de bani obtinute prin decontarea frauduloasa a prescriptiilor medicale.

De asemenea, probele administrate in cauza au reliefat coniventa dintre reprezentanta/angajati ai SC Ahmeya Pharm SRL si functionari din cadrul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Constanta, care, in scopul obtinerii unor foloase necuvenite, le furnizeaza informatii cu privire la data si tematica unor controale efectuate la punctele de lucru ale societatii, intervenind totodata in favoarea SC Ahmeya Pharm SRL, pentru a evita orice raspundere contraventionala a societatii. Totodata, a rezultat ca angajati ai aceleiasi institutii coordoneaza, in fapt, activitatea unor societati comerciale ce activeaza in domeniul farmaceutic, utilizand totodata informatiile obtinute in virtutea functiei in scopul obtinerii de avantaje patrimoniale/alte foloase pentru societatile astfel coordonate, inclusiv prin actiuni de folosire abuziva a functiei.

In plus, din cercetarile efectuate in cauza a rezultat ca decontarile obtinute de SC Ahmeya Pharm SRL in baza prescriptiilor fictive s-au realizat urmare a introducerii, in Platforma informatica din asigurarile de sanatate, de date informatice nereale (date continute de reteta fictiva), in scopul obtinerii de beneficii materiale, cu consecinta prejudicierii bugetului Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

Conex faptelor cercetate in prezenta cauza au rezultat indicii temeinice cu privire la comiterea unor infractiuni de coruptie”, se arata in comunicatul procurorilor DIICOT.

STIRE INITIALA

Anchetatorii au organizat  o serie de 59 de PERCHEZITII pe raza municipiului Bucuresti si a judetelor Braila, Constanta si Vrancea, potrivit DIICOT.

Este vizata o grupare infractionala, ai carei membri au savarsit infractiunile de INSELACIUNE, EVAZIUNE FISCALA, SPALAREA BANILOR, fals material in inscrisuri oficiale, fals intelectual, UZ de FALS, FRAUDA INFORMATICA, fals informatic, ABUZ in SERVICIU (toate in forma continuata), precum si de constituire a unui grup infractional organizat, fals in inscrisuri sub semnatura privata, fals in declaratii, CAMATA, TRAFIC de INFLUENTA, cumparare de influenta, DARE de MITA si SANTAJ.

In urma cercetarilor efectuate in cauza a rezultat ca, GRUPUL INFRACTIONAL ORGANIZAT format din 25 de membri, reprezentanti si angajati ai FARMACIILOR care activeaza sub sigla SC Ahmeya Pharm SRL si MEDICI de FAMILE sau MEDICI SPECIALISTI care isi desfasoara activitatea pe raza judetelor Braila si Constanta, au decontat, in mod fraudulos, in perioada 2011-2015, sume importante de bani din Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate. Valoarea prejudiciului estimat pana in prezent se ridica la noua milioane de lei.

De fapt, membrii retelei au intocmit si decontat prescriptii medicale fictive pentru medicamente folosite in tratarea de BOLI INCURABILE, cu pret de vanzare foarte ridicat, pe numele rudelor apropiate, iar dupa introducerea cardului de sanatate, acestia au eliberat prescriptii medicale pe numele unor minori cu handicap psihic, majoritatea aflati in plasament social.

Vom reveni cu amanunte.

Sursa foto: jurnalul