DIICOT: FLORIAN WALTER se SUSTRAGE URMARIRII PENALE; a fost dat in CONSEMN la frontiera. POZITIA companiei ROMPREST. UPDATE

Procurorii DIICOT efectueaza, miercuri dimineata, PERCHEZITII la ROMPREST, firma fostului finantator de la Dinamo, Petrolul Ploiesti si Universitatea Cluj, FLORIAN WALTER. PREJUDICIUL estimat este de 18 milioane de euro. Postul de televiziune Digi24 informeaza ca FLORIAN WALTER urmeaza sa fie ridicat si dus la audieri la DIICOT Ploiesti.

UPDATE 17.31: Compania ROMPREST SERVICE SA a facut printr-un comunicat o serie de precizari referitoare la informatiile aparute miercuri in presa si cele furnizate de reprezentantii DIICOT.

Potrivit cdomunicatului, intre Romprest Service SA, ANAF – Antifrauda Fiscala si ANAF –  DGAMC exista un litigiu civil, obiectul acestui litigiu reprezentandu-l contestatia pe care compania a formulat-o impotriva Deciziei emise de catre ANAF – Antifrauda Fiscala, prin care s-au instituit masuri asiguratorii pe bunuri mobile si imobile.

“Compania Romprest Service S.A. este o societate lider la nivel national in domeniul salubrizarii localitatilor, dovedind seriozitate constanta in raporturile fiscale si comerciale pe care le-a avut cu terti si cu statul roman. De asemenea, de la infiintare, compania a platit catre bugetul de stat sume ce depasesc 100 milioane euro. Grupul Romprest asigura un numar de peste 6.500  de locuri de munca si niciodata nu a incurajat sau utilizat forta de munca la negru. Buna credinta a societatii, in litigiul mai sus mentionat este dovedita pe deplin, deoarece, desi am contestat argumentat decizia de instituire a masurilor asiguratorii, conducerea societatii a luat anul trecut hotararea de a pune la dispozitia ANAF, cu titlu de garantie suma ce face obiectul deciziei de instituire a masurilor asiguratorii”, se spune in comunicat.

“Apreciem ca atat in mass-media, cat si in conferinta de presa organizata de DIICOT s-au prezentat date si informatii care distorsioneaza realitatea si exced celor aduse la cunostinta subscrisei de catre organele in drept. Procedandu-se astfel, consideram ca societatii Compania Romprest Service S.A. i se creeaza un grav prejudiciu de imagine cu consecinte deosebite pentru activitatea si credibilitatea in fata opiniei publice, a salariatilor si a partenerilor contractuali. Asiguram atat opinia publica, cat si pe toti colaboratorii nostri, ca nici un reprezentant al societatii nu a fost implicat in constituirea unui grup infractional, care sa urmareasca sustragerea de la plata obligatiilor fiscale, urmand sa dovedim acest aspect institutiilor abilitate”, se mai arata in text.

UPDATE 15.07: Compania ROMPREST SERVICE SA a facut obiectul verificarilor derulate de catre Directia Generala Antifrauda Fiscala, in perioada 20 august – 11 decembrie 2014, se arata intr-un comunicat remis miercuri presei de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).

Potrivit sursei citate, au fost realizate 16 verifricari care au avut ca obiectiv modul in care sunt respectate prevederile legislatiei fiscale si contabile de catre societate raportat la relatiile comerciale desfasurate cu societatile LA Team Line Solutions SRL, Romconcord Tehnic Service SRL si Euro Grup SRL in anii 2012–2014, respectiv lanturile comerciale Tanasescu Farm SRL – Coresio Euroinvest SRL – JIF SRL – Euro Grup SRL – Compania ROMPREST SERVICE SA si Tanasescu Farm SRL – Coresio Euroinvest SRL- Bryana Euro Invest SRL – Euro Grup SRL.

“Administratorii companiei ROMPREST SERVICE SA, in calitate de lideri ai gruparii infractionale, au creat si utilizat mai multe societati comerciale avand drept scop realizarea de achizitii intracomunitare nedeclarate de clorura de calciu in cazul primului circuit, ascunzand adevarata natura a provenientei marfurilor prin declararea fictiva a unor tranzactii comerciale, ulterior marfurile ajungand fictiv pe circuitul Coresio Euroinvest SRL –  JIF SRL – Euro Grup SRL la compania ROMPREST SERVICE SRL, aceasta din urma creandu-si avantaj fiscal reprezentand TVA deductibil si impozit pe profit”, se spune in comunicat.

Pe de alta parte, societatea a inregistrat in evidenta contabila operatiuni constand in achizitii de prestari servicii constand in punerea la dispozitie de personal muncitor de la societatile mentionate, o mare parte din aceste servicii fiind nereale, provenind din ACHIZITII FICTIVE, fie direct, fie prin intermediul unor agenti economici cu un comportament fiscal inadecvat, acestia avand, la randul lor, drept furnizori de servicii, societati care nu declara livrari, mai arata sursa citata. La societatile in cauza s-a constatat acelasi mod de lucru si tipologie privind starea de fapt. Este vorba despre sedii sociale unde nu se desfasoara activitate, declarate in principal la adrese de cabinete de avocatura sau apartamente de bloc, reprezentanti legali neidentificabili sau care nu se prezinta la solicitarea organelor de control, lipsa salariatilor incadrati legal si lipsa mijloacelor de transport necesare deplasarii unui numar mare de personal muncitor (aproximativ 200-300 de oameni).

“Din verificarile efectuate, au rezultat indicii rezonabile care conduc la concluzia ca operatiunile economice, ce au facut obiectul actelor de sesizare inaintate unitatii dumneavoastra de parchet, nu au fost efectuate in fapt, iar inregistrarea lor ca si cheltuieli deductibile a avut ca scop majorarea artificiala a cheltuielilor in vederea diminuarii obligatiilor fiscale datorate bugetului de stat de catre societatea compania ROMPREST SERVICE SA. Se impune a fi mentionat faptul ca documentele de achizitie procurate au fost utilizate de administratorul Euro Grup SRL pentru obtinerea de fonduri de la bugetul general al Uniunii Europene, aspect ce a fost adus, de asemenea, la cunostinta organelor de urmarire penala”, se mai spune in comunicat.

Totodata, cu ocazia controalelor efectuate s-a conturat suspiciunea rezonabila ca unii din membrii gruparii infractionale, in scopul sustragerii de la efectuarea unor verificari financiar fiscale, au declarat fictiv cesionarea partilor sociale detinute la alte societati.

S-a apreciat, astfel, ca societatea verificata a beneficiat, inclusiv, de un circuit scriptic de tranzactionare succesiva a serviciilor mentionate si s-a sustras de la indeplinirea obligatiilor fiscale prin evidentierea, in actele contabile sau in alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la baza operatiuni reale ori evidentierea altor operatiuni fictive.

“Prin urmare, agentul economic verificat impreuna cu societatile de pe lantul de tranzactionare care au sprijinit activitatea liderului gruparii in tentativa acestuia de a ascunde urmele infractiunilor asupra carora exista suspiciunea ca le-ar fi savarsit, au contribuit la formarea unor circuite comerciale care sa creeze aparenta de legalitate in cazul circulatiei marfurilor si serviciilor si a deductibilitatii TVA, cat si obtinerea, pe nedrept, de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene prin prezentarea cu rea credinta de documente asupra carora exista suspiciunea rezonabila ca ar fi false”, mai arata ANAF in comunicat.

PREJUDICIUL estimat cauzat bugetului statului este in cuantum de aproximativ 4,5 milioane de euro.

Aspectele constatate cu ocazia controalelor efectuate au fost supuse atentiei organelor de urmarire penala competente, respectiv Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, in vederea analizarii posibilitatii initierii demersurilor specifice vizand stabilirea existentei ori inexistentei acestora, identificarea si tragerea la raspundere penala a faptuitorilor.

UPDATE 14.30: Omul de afaceri FLORIAN WALTER, care controleaza firma de salubritate ROMPREST, se SUSTRAGE URMARIRII PENALE, el fiind dat in CONSEMN la frontiera, a anuntat miercuri Giorgiana Hosu, procuror sef adjunct al DIICOT.

Procurorii DIICOT au efectuat miercuri 37 de perchezitii intr-un dosar de evaziune fiscala si spalare de bani, liderul retelei fiind omul de afaceri FLORIAN WALTER.

“Liderul gruparii in acest moment se sustrage urmaririi penale. Sunt indicii ca este in tara si oricum ne-am luat masurile necesare sa ramana in tara, oriunde s-ar afla. A fost dat in consemn la frontiera”, a spus Giorgiana Hosu, potrivit Agerpres..

Ea a explicat ca firma de salubritate ROMPREST folosea circuite financiare fictive, prin utilizarea de firme fantoma pentru subcontractarea unor lucrari de prestari servicii, iar muncitorii erau angajati la negru.

Reprezentantii legali ai acestor firme fantoma nu pot fi identificati sau si-au declarat domiciliile in Republica Moldova sau in Ungaria.

Firmele fantoma mai erau utilizate si pentru a retrage din conturi mari sume de bani, cu diverse justificari: achizitie de fier vechi, achizitii de cereale, creditari si recreditari de societate.

“Nu exista o evidenta a personalului muncitor subcontractant, nu existau situatii de lucrari. Furnizorii aveau la randul lor furnizori, care nu declarau livrari sau care tineau inregistrari neconforme cu realitatea. Nu existau rapoarte zilnice de activitate, nu existau locuri de desfasurare a activitatilor de curatenie, numarul de persoane sau calificarea acestora”, a mai spus Hosu.

Ca exemplu, Giorgiana Hosu a aratat ca, in numai doua luni, compania ROMPREST a fraudat bugetul de stat cu 20 milioane lei, prin crearea unui circuit fictiv format din patru societati comerciale, fara documente, fara mijloace de transport, fara delegatii.

“A fost un grup extrem de bine organizat, cu sarcini bine stabilite. Acest grup a fost coordonat de reprezentantul Romprest, inclusiv in demersul de finantare a firmelor fantoma sau de creare a traseelor financiare. Suma totala supusa procesului de spalare a banilor este de 14 milioane euro. Acesti bani au intrat in circuitul legal fie prin aport la capitalul Romprest, fie prin depunerea in conturile a doua societati comerciale nerezidente din Canada si SUA”, a mai spus Giorgiana Hosu.

Tot in acest dosar, este implicat si patronul echipei de fotbal Petrolul Ploiesti, Nicolae Capra.

Aproximativ 50 de persoane vor fi duse la sediul DIICOT din Ploiesti pentru audieri.

Procurorii DIICOT desfasoara, miercuri dimineata, o actiune de amploare, vizata fiind una dintre cele mai cunoscut firme de salubrizare si amenajari peisagistice. Potrivit unor surse judiciare, 50 de persoane vor fi duse la audieri intr-un dosar de EVAZIUNE FISCALA si SPALARE de BANI.

CITESTE SI: 

Procurorii DIICOT, serviciul teritorial Ploiesti, efectueaza o serie de 37 de PERCHEZITII la persoane dintr-un GRUP INFRACTIONAL organizat care a prejudiciat statul cu 18 milioane de euro. Vizata este firma ROMPREST, a omului de afaceri WALTER FLORIAN. 50 de persoane vor fi duse la audieri la DIICOT.

ROMPREST este firma care modernizeaza în aceasta perioada centrul istoric al municipiului Timisoara. ROMPREST asigura serviciile de salubrizare in sectoarele 1 si 5 din Capitala. Grupul ROMPREST colaboreaza cu peste 45 de municipalitati din tara. Cu 6000 de angajati, grupul are o cifra de afaceri de 70 de milioane de euro.

CITESTE SI: 

Patronul firmei, FLORIAN WALTER, finul lui Miron Mitrea, este si el vizat de anchetatori. Acesta a fost unul dintre actionarii clubului de fotbal Dinamo, fost patron al clubului Petronul Ploiesti si actualul finantator al clubului U Cluj. PERCHEZITIILE au loc si la domiciliul lui FLORIAN WALTER.

Sursa foto: sport.ro