DNA: MARIAN VANGHELIE, RETINUT PENTRU 24 DE ORE. UPDATE

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) efectueaza, joi dimineata, o serie de 9 PERCHEZITII la domiciliul primarului MARIAN VANGHELIE, dar si la sediul PRIMARIEI SECTORULUI 5. Primarul MARIAN VANGHELIE este suspectat de atribuirea unor contracte ILEGALE de LUCRARI  PUBLICE unor firme agreate de domnia sa.

UPDATE 23:54: Avocatul primarului Marian Vanghelie, Cristi Ene, a anuntat joi seara, la iesirea de la DNA, ca in cazul clientului sau procurorii au retinut trei acuzatii si ca edilul sectorului 5 si-a rezervat dreptul de a nu face declaratii.

“Sunt trei acuzatii. In momentul in care ne-am prezentat ni s-au adus la cunostinta acuzatiile, dupa care procurorul de caz a tras concluzia ca s-ar impune retinerea pentru 24 de ore. Suntem in aceasta situatie, nu s-a precizat daca va face sau nu propunere, dar din practica ati observat si dvs. ca dupa o retinere in mai toate cazurile se sesizează instanta cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile“, a spus Ene.

El a adaugat ca procedura a fost foarte rapida.

Vanghelie si-a rezervat dreptul de a nu face declaratii, solicitand sa ia cunostinta de dosar ca sa poata sa dea explicatii pe situatia de fapt. Am solicitat o cerere in acest sens, urmeaza ca DNA sa ne raspunda“, a mai spus avocatul primarului.

UPDATE 23:24: MARIAN VANGHELIE este condus in arestul Politiei Capitalei. Primarul Sectorului 5 a declarat la iesirea din sediul DNA ca “este Romania denunturilor”. 

UPDATE 23:12: MARIAN VANGHELIE este retinut pentru 24 de ore. In scurt timp, acesta va fi condus in arestul Politiei Capitalei, unde isi va petrece noaptea. Maine, Vanghelie, se va prezenta in fata unui judecator al Inaltei Curti de Casatie si Justitie care va hotari daca va prelungi arestul preventiv pentru 30 se zile. 

UPDATE 22:15: MARIAN VANGHELIE a parasit sediul Primariei Sectorului 5. Acesta va fi dus la sediul DNA pentru noi declaratii in fata procurorilor. Intrebat de un jurnalist daca ii e frica acesta a raspuns ca “Doar nebunilor nu le e frica“.

UPDATE 21:57: MARIAN VANGHELIE  se afla in continuare alaturi de procurorii DNA la sediul Primariei Sectorului 5. Dupa finalizarea perchezitiilor in institutia pe care Vanghelie o conduce, acesta va fi dus la DNA pentru o alta serie de declaratii, informeaza Digi 24. 

Avocatul lui Marian Vanghelie a declarat ca “acesta va avea o noapte lunga“. 

UPDATE 20:42: MARIAN VANGHELIE a negat informatiile cu privire la spaga pe care ar fi primit-o de la Marian Dumitru in schimbul unor contracte de lucrari publice. Primarul Sectorului 5 a spus, joi seara, la Romania TV, ca se teme din cauza situatiei in care se afla.

“Nu se intampla nimic. Se fac niste perchezitii in anumite birouri, s-au cerut documente, situatii, s-a luat fila cu fila, fiecare birou, dureaza. Am aflat diverse lucruri de la televizor. Eu ma refeream la ceea ce s-a spus in presa. Ce am vazut in presa, 99 la suta nu are nicio legaturi cu ceea ce se intampla in momentul de fata. Cred ca informatiile nu sunt intocmai cu ceea ce trebuie. Haideti cu Oana Mizil, paravan la nu stiu ce firme, soferii mei, haide-ti ca traim in anul 2014. Credeti ca anumite denunturi care se dau… Asta e solutia sa rezolvam problemele din Romania? Cand o sa se intample si cu presa din Romania asupra unor denunturi, o sa va dati seama ca cu totii am gresit in societatea romaneasca si o sa ne ducem la balamuc”, a spus MARIAN VANGHELIE.

“Vreau sa le multumesc domnului Victor Ponta si domnului Oprea, ministrul de interne si domnului Sebastian Ghita si sa le spun decat un singur lucru: Ce imi doresc mie, sa le dea Dumenzeu lor. Uitati-va la tot demersul, cum s-a creat pana acum, cum s-a lucrat, care sunt institutiile si cred ca la un moment dat vor aparea si diverse intalniri de-ale unora cu oameni care se ocupa de dosare. Nu vreti sa va zic despre povestea lui Georgescu de la ANI care statea in biroul sefului de cabinet, la Victor Ponta, si stabileau cum faceau anchetele penale. Pe procedura, nu sunt eu specialist, ar fi trebuit sa parstrez ca sa fac si eu un denunt. Nu va spun sub forma unui denunt, ci sub ce se intampla in Romania si cum se incepe urmarirea penala sa se inceapa urmarirea penala la ANI. Orice om se teme, care e sanatos la cap; e un sentiment uman. Nu inseamna ca nu stiu sa ma comport, dar cred ca un om sanatos la cap se teme si se teme de tot ce se intampla in Romania. Ma tem nu pentru cei 1000 de parlamentari, ci pentru cei 20 de milioane de romani.”, a mai spus MARIAN VANGHELIE intr-o interventie telefonica la Romania TV.

UPDATE 19.55: Oana Niculescu Mizil sustine ca MARIAN VANGHELIE este nevinovat si ca amandoi sunt victimele unei razbunari politice.

“Va spun si eu ca sunt siderata, vad cum de dimineata sumele cresc, cresc… sunt pur si simplu uimita, 90 de milioane de euro este o suma fabuloasa. Va dati seama ce inseamna cantitatea asta de bani? E ceva infernal! Bugetul Primariei Sectorului 5 este unul mic, sunt uimita, e ceva de domeniul fantasticului… “, a declarant Oana Niculescu Mizil intr-o interventie telefonica la postul B1 TV.

“Nu stiu cine este Marian Dumitru, mie nu-mi spune mare lucru. Nu am luat un cent de la aceasta societate, nu mi-a parvenit niciun ban. Sa vina sa-mi spuna in fata daca e cineva care spune ca mi-a dat bani”, a mai spus Oana Niculescu Mizil

Aceasta a amintit ca si-a dat demisia joi din Parlament, mentionand ca nu se ascunde “dupa fusta mamei”, asa cum face premierul VICTOR PONTA.

“Eu am avut curaj, demnitate si onoare sa-mi dau demisia din Parlament, sa nu ma ascund dupa fusta mamei cum face Ponta, sunt un om corect si nu am nimic de ascuns, vreau ca Justitia sa isi faca treaba. Atat ii spun: «Victor, Victor… ». In mod cert e o razbunare, sunt in politica de ani de zile, sunt in politica de cand m-am nascut in aceasta familie onesta, demna. Marian este tatal copilului meu, este nevinovat. Am intrat amandoi in acest malaxor politic, este o mizerie extraordinara. Eu nu mai vreau sa intru in acest circ al imunitatilor. (…) Sunt oameni pur si simplu decapitati in PSD, e o mizerie de nedescris”, a continuat Oana Niculescu Mizil.

Ea a mentionat ca are calitatea de suspect si ca procurorii nu au cerut nicio masura preventiva. “Astazi au avut un comportament exemplar, s-au purtat cu profesionalism, le multumesc ca si-au facut treaba. Nu am ce sa comentez mai mult, ca nu stiu nimic despre acest dosar”, a adaugat Oana Niculescu Mizil.

Intrebata daca se asteapta ca MARIAN VANGHELIE sa fie retinut, aceasta a raspuns: “ma astept la orice, dar mai presus de toate il astept acasa”.

UPDATE 18.10: Potrivit procurorilor, din 2007 pana in prezent, MARIAN VANGHELIE l-a ajutat pe omul de afaceri Marian Dumitru sa obtina contracte pentru lucrari publice in valoare de doua miliarde de lei. In schimbul ajutorului, primarul Sectorului 5 percepea un comision de aproximativ 20 la suta din valoare.

“In perioada 2007 – prezent, Vanghelie Marian-Daniel, in schimbul unor foloase materiale, l-a ajutat pe Dumitru Marin sa obtina, pentru societatile pe care acesta din urma le controleaza, acordarea a numeroase contracte de lucrari publice, contracte in valoare totala de sumei de aproximativ 2 miliarde de lei (noi). Pentru atribuirea si plata contractelor de executie de lucrari publice Vanghelie Marian-Daniel percepe un „comision” de aproximativ 20% din valoarea contractelor incheiate intre Primaria sectorului 5 si institutii din subordinea acesteia, pe de o parte, si societatile controlate de catre Dumitru Marin, pe de alta parte. Acest „comision” este platit de catre Dumitru Marian catre Vanghelie Marian-Daniel prin intermediul unor persoane apropiate lui celor doi, respectiv prin intermediul lui Dinut Daniel-Nicolae si Niculae Mircea-Sorin”, sustin procurorii.

Conform anchetatorilor, acest comision a fost platit, in parte, si sub forma unor contracte, nejustificate din punct de vedere comercial, incheiate de catre Premier Palace S.R.L. (societate controlata, prin intermediul unor societati tip off-shore, de catre Dumitru Marin) si societati comerciale controlate, prin interpusi, de catre Vanghelie Marian-Daniel, contracte in temeiul carora cea dintai firma platea celor din urma sume semnificative de bani. De asemenea, beneficiare a unor astfel de contracte au fost societatile Bucuresti S.A., Fashion Brand Management S.R.L. (la ambele asociat fiind Niculae Mircea-Sorin, cea din urma fiind administrata in fapt de catre Niculescu-Mizil-Stefanescu Oana, parlamentar), Calex Business S.R.L. (societate controlata de catre Bodea Tiberiu, apropiat al lui Vanghelie Marian-Daniel) si Economat Sector 5 S.R.L. (director general Ciocan Laura, persoana apropiata lui Vanghelie Marian-Daniel).

Procurorii mai noteaza ca garantarea platii “comisionului” de 20 la suta din valoarea contractelor publice, Dumitru Marin a cedat controlul societatii comerciale SPLAI S.A. (societate are in proprietate numeroase imobile cladiri si terenuri) unor persoane apropiate lui Vanghelie Marian-Daniel. Este vorba despre Murgoci Adrian, soferul lui Vanghelie.

Procurorii au informatii ca din 2007 pana in prezent, cu bani proveniti din spagi, MARIAN VANGHELIE si varul lui Sorin Mircea Niculae au achizitionat bunuri mobile si imobile in numele societatilor comerciale controlate de cei doi, in scopul ascunderii originii ilicite a acestora. Mai mult, anchetatorii sustin ca Oana Niculescu-Mizil, iubita lui MARIAN VANGHELIE, actionand in calitate de administrator de fapt al societatii comerciale comerciala Fashion Brand Management S.R.L. (administrand in fapt activitatea comerciala a patru magazine care functioneaza sub marca Tartine et Chocolat, situate in Bucuresti), calitate incompatibila cu functia de parlamentar, a efectuat operatiuni financiare ca acte de comert, cu scopul de a obtine pentru aceasta societate foloase necuvenite.

Vizat de ancheta este si un avocat din Baroul Bucuresti, Mihai-Doru Giugula, care i-ar fi furnizat lui Vanghelie informatii dintr-un dosar in care era cercetat omul de afaceri Marin Dumitru, aflat in arest.

Potrivit unor surse judiciare, incepand cu luna septembrie 2014, pana in prezent, Mihai-Doru Giugulaa actionat din dispozitia lui MARIAN VANGHELIE si cu scopul de a impiedica tragerea acestuia la raspundere penala, a acordat lui Marin Dumitru – in mod formal si nesolicitat de catre beneficiar/client – asistenta juridica in dosarul penal nr. 486/P/2014 Tribunalului Bucuresti (in care acesta este cercetat pentru comitere unor infractiuni de evaziune fiscala si spalare de bani).

Sursele judiciare arata ca Giugula a actionat in vederea obtinerii, in urma studierii dosarului si participarii la actele de urmarire penala, de informatii care il interesau pe MARIAN VANGHELIE si in vederea influentarii numitului Dumitru Marin sa nu faca declaratii incriminatorii pentru MARIAN VANGHELIE.

UPDATE 17.45: Seful Agentiei Nationale de Integritate, HORIA GEORGESCU, a declarat joi ca ANI a gasit indicii de savarsire a unor fapte penale in cazul primarului sectorului 5, MARIAN VANGHELIE, si a formulat in acest sens un denunt.

“Referitor la Marian Vanghelie, ANI a solicitat confiscarea unei sume nejustificate de bani, Comisia de cercetare din cadrul CAB a clasat dosarul, dar procurorul din cadrul acestei entitati a formulat o opinie separata. Din aceasta perspectiva, noi am identificat indicii de savarsire a unor fapte penale cu privire la unele sume de bani mentionate chiar de catre domnia sa in probatoriul administrat, care au presupus unele indicii de comitere a unor infractiuni”, a precizat Horia Georgescu, aratand ca acestea au fost inaintate de ANI “prin formula unui denunt”.

Intrebat cand a facut aceasta sesizare, seful ANI a spus ca ulterior motivarii deciziei Comisiei de cercetare din cadrul Curtii de Apel Bucuresti, adica acum cateva saptamani.

“Suma pe care a identificat-o Agentia Nationala de Integritate este de 200.000 euro. Problema este ca in administrarea probatoriului chiar domnul Marian Vanghelie a spus ca a rulat sume importante de bani, de ordinul sutelor de mii de dolari. La fel expertul parte angajat de domnia sa a mentionat faptul ca sumele identificate sunt mai mari decat cele pe care le-am gasit noi a fi nejustificate”, a spus Georgescu.

UPDATE 14.37: MARIAN VANGHELIE a ajuns la Primaria Sectorului 5, edilul fiind insotit de mascati. “Ce dracu, astea sunt comedii!!”, a raspuns Vanghelie, intrebat de jurnalisti despre faptul ca a fost filmat cand negocia luarea de spaga. Intrebat daca este adevarat ca a luat suma de 90 de milioane de euro, Vanghelie a spus: “Stiti cate camioane inseamna 90 de milioane ? Ghita zice 400, dumneavoastra ati zis 90, PRO TV zice 20. Eu va spun: nici nu am negociat, nici nu am existat si nici s-a intamplat nimic. Ma simt bine, nu vedeti?”

UPDATE 14.20: Perchezitiile la locuinta lui MARIAN VANGHELIE s-au incheiat, ulterior edilul a fost dus de procurorii DNA la sediul PRIMARIEI SECTORULUI 5 unde va urma o noua DESCINDERE a anchetatorilor.

UPDATE 13.13: MARIAN VANGHELIE a declarat, in exclusivitate, intr-o interventie telefonica pentru postul B1 Tv: “Normal ca nu sunt linistit. Numai un NEBUN ar fi linistit. Dar o sa le vina randul la toti. Eu ma pregatesc sa ma apar. O sa se transforme Romania in tara DENUNTURILOR. OANA MIZIL nu are nicio legatura. Nu stiu daca ceasurile alea pe care le-au ridicat domnii procurori valoreaza 20.000 de euro”, a declarat VANGHELIE.

UPDATE 12.45: Inspectorii ANI au depus un DENUNT la DNA pe numele lui MARIAN VANGHELIE in care se arata ca edilul Sectorului 5 nu poate justifica suma de un milion de dolari din averea sa. Conform unor surse judiciare, denuntul ANI nu are legatura cu PERCHEZITIILE de azi insa ar putea constitui baza pe marginea careia procurorii anticoruptie vor instrumenta un nou dosar pe numele lui MARIAN VANGHELIE.

UPDATE 11.35: MARIAN VANGHELIE a ajuns la vila sa, acolo unde a fost de JANDARMI adus direct de la iubita sa, OANA MIZIL acolo unde edilul si-a petrecut noaptea trecuta. VANGHELIE a declarat jurnalistilor ca: “Vom vedea daca am luat sau nu comisioane ilegale!”

UPDATE 10.05: PERCHEZITIILE sunt intarziate de absenta lui MARIAN VANGHELIE, edilul fiind asteptat sa ajunga la domiciliul sau. SURSE JUDICIARE citate de postul B1 Tv au declarat ca MARIAN VANGHELIE este suspectat de ABUZ in SERVICIU si LUARE de MITA.

Procurorii ridica, la aceasta ora, mai multe documente de la casa primarului MARIAN VANGHELIE. Edilul Sectorului 5 este URMARIT PENAL si dupa ce va asista la PERCHEZITIILE de la domiciliul sau si de la Primarie, MARIAN VANGHELIE va fi adus la sediul DNA unde procurorii ii vor aduce la cunostiinta acuzatiile.

Valoarea contractelor atribuite de MARIAN VAGHELIE se ridica la un TOTAL de peste doua miliarde de lei noi. Aceste contracte ii aduceau niste comisioane frumoase lui MARIAN VANGHELIE. Mai precis este vorba de 20% din fiecare contract! Verificarile procurorilor DNA vizeaza contracte din perioada 2007 -2015.

PERCHEZITIILE au loc si la sediul ADP Sector 5, dar si la serie de persoane publice si firme din Bucuresti si Judetul ILFOV.

“Procurori din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, Sectia de combatere a coruptiei, efectueaza cercetari intr-o cauza penala ce vizeaza suspiciuni privind savarsirea unor INFRACTIUNI de CORUPTIE si asimilate celor de coruptie, comise in perioada 2007 – 2015.

In cursul zilei de 12 martie 2015, ca urmare a obtinerii autorizarilor legale de la instanta competenta, sunt efectuate PERCHEZITII DOMICILIARE in 9 locatii situate in municipiul Bucuresti si judetul Ilfov, din care doua sunt sediile unor institutii publice, restul reprezentand sediile unor societati comerciale si domiciliile unor persoane fizice.

In cauza, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii, Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti si a Grupului de Lucru pentru Combaterea si Documentarea Infractiunilor de Evaziune Fiscala si Spalarea Banilor din cadrul Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti.

Raportat la actele procedurale efectuate in prezenta cauza, precizam ca, atunci cand imprejurarile vor permite, vom fi in masura sa oferim detalii suplimentare”, se arata in comunicatul remis de procurorii DNA. 

Stire in curs de actualizare.

Sursa foto: evz.ro