Procurorii au inceput URMARIREA PENALA in dosarul INCIDENTULUI din GEOPARCUL DINOZAURILOR. UPDATE

“Procurori din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, Serviciul Teritorial Alba, efectueaza cercetari intr-o cauza penala ce vizeaza suspiciuni privind savarsirea unor infractiuni asimilate celor de coruptie, comise in perioada 2013 – 2015.

UPDATE 18.49: Parchetul de pe langa Tribunalul Hunedoara a deschis un dosar in care se efectueaza cercetari in legatura cu incidentul produs pe Raul Alb – GEOPARCUL DINOZAURILOR, fiind inceputa URMARIREA PENALA cu privire la savarsirea infractiunilor de lovire si tentativa de omor.

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, din primele cercetari a rezultat faptul ca, la data de 24 mai, in jurul orei 13.00, in urma unui incident produs intre mai multe persoane in zona satului Coroiesti, comuna Salasu de Sus, judetul Hunedoara, in apropierea locului unde au inceput lucrari de edificare a unei microcentrale, a rezultat vatamarea a trei persoane, dintre care una a fost supusa unei interventii chirurgicale de urgenta.

Pe 24 mai, presedintele Asociatiei pentru Protectia Mediului Agent Green, Gabriel Paun, s-a deplasat cu un grup de militanti pentru protectia mediului in localitatea Coroiesti, pentru a se documenta cu privire la construirea unei microhidrocentrale.

In sat, militantii de mediu s-au intalnit cu patronul firmei care construieste MICROHIDROCENTRALA, acesta din urma fiind insotit de mai multe persoane.

Intre cele doua grupuri a avut loc un conflict, in urma caruia trei persoane au suferit vatamari corporale, respectiv Gabriel Paun, o jurnalista din Germania si patronul firmei, acesta din urma fiind intr-o stare mai grava.

Proiectul de la Coroiesti consta in construirea unei MICROHIDROCENTRALE pe Raul Alb, iar beneficiarul este SC Abi Automotion SRL Deva.

UPDATE 16.43: Reprezentantii Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Targu Mures au descins, vineri, la sediul Administratiei Bazinale de Apa Mures de unde au ridicat o serie de DOCUMENTE referitoare la microhidrocentrala SC ABI Automotion SRL din Deva, de pe Raul Alb, situata in GEOPARCUL DINOZAURILOR din Tara Hategului.

“Astazi, in baza unui mandat de perchezitie emis de Tribunalul Alba — sectia penala, probabil in baza unei sesizari, s-au deplasat la ABA Mures doi comisari ai DNA — Serviciul Teritorial Targu Mures, sa ridice unele documente legate de investitia de pe Raul Alb, Tara Hategului, o microhidrocentrala pentru SC ABI Automotion SRL din Deva. Se desfasoara perchezitia, se fac copii, se ridica documente — avize, autorizatii, absolut tot ce s-a emis in perioada 2010-2014 de catre ABA Mures. Raul Alb fiind in Bazinul Hidrografic Mures sigur ca toate au fost emise de ABA Mures. Sunt documente emise legal, emise conform legii (…) absolut totul este legal, din punctul nostru de vedere, sunt documente conforme emise in baza acestor legi si dupa respectarea prevederilor legale si dupa documentele emise de Agentia de Protectia Mediului pentru obtinerea acestor autorizatii”, a declarat Mihail Blaga, directorul Administratiei Bazinale de Apa Mures.

Potrivit acestuia, in baza mandatului de perchezitie, DNA a facut descinderi in mai multe institutii, inclusiv la Administratia Geoparcul Dinozaurilor, la APM Hunedoara, precum si la anumite persoane fizice.

“Se verifica daca documentele au fost emise, sunt legale, sunt in perioada de valabilitate, nu se pune problema ca ar fi fost emise pe alte considerente (…) Nu stiu ce contine plangerea. Probabil este o plangere facuta la Alba. E clar ca este in urma altercatiilor care au avut loc intre un ONG si reprezentantii proprietarilor acestui MHC”, a precizat Blaga.

Acesta a spus ca, recent, ABA Mures a raspuns unei petitii formulate cu privire la autorizarea MICROHIDROCENTRALEI de pe Raul Alb, in care a precizat cadrul legal in care a actionat.

“Fiind ONG-uri si, acolo fiind un parc natural, normal ca sunt impotriva construirii MHC-urilor, iar cand apar asemenea autorizatii, ONG-urile reactioneaza. Dupa ce se obtin avizele si autorizatiile, se pot face aceste lucrari. Daca nu aveau studiu de impact, nu se putea emite aviz de construire”, a sustinut Mihail Blaga.

In cursul zilei de 29 mai 2015, ca urmare a obtinerii autorizarilor legale de la instanta competenta, sunt efectuate perchezitii domiciliare in 9 locatii situate in Municipiul Bucuresti si judetele: Hunedoara, Mures si Cluj, din care 3 sunt sediile unor institutii publice, restul reprezentand sediile unor societati comerciale si domiciliile unor persoane fizice.

In cauza, procurorii beneficiaza de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii si din partea Inspectoratului de Jandarmi Judetean Alba”, se arata in comunicatul procurorilor anticoruptie.

Conform unor surse judiciare, una dintre institutiile vizate de procurorii este Agentia de Protectie a Mediului din Hunedoara. O alta ar fi Administratia Geoparcului Dinozaurilor din Tara Hategului. A treia istitutie vizata ar fi Directia Apelor Mures, iar acest caz este instrumentat de procurori care ancheteaza constructia unei hidrocentrale.

In curs de actualizare.

Sursa foto: realitatea.net