Dan Besciu, administratorul Euroconstruct, si actionari ai Straco Grup, audiati la DIICOT

perchezitii, service auto, bucuresti, politie capitala, mandate de aducere, evaziune fiscala, sustragere plati obligatii fiscale

Procurorii DIICOT au efectuat, miercuri, o serie de perchezitii la birouri ale CFR Calatori si la sediile unor firme, dupa ce au extins cercetarile in dosarul lui Dragos Nedelcu. Opt persoane vizate in acest caz – printre care administratorul Euroconstruct Trading, Dan Besciu, si actionari ai Straco Group – au fost aduse la audieri, procurorii sustinand ca acestia ar fi cauzat un prejudiciu de circa 7 milioane de euro in contracte pe care le-au avut cu CNADNR si CFR pentru realizarea de drumuri si lucrari in domeniul cailor ferate.

UPDATE 23.21: Administratorul Euroconstruct, Dan Besciu, si actionari ai Straco Grup, au fost adusi la DIICOT pentru audieri, procurorii afirmand ca acestia ar fi cauzat statului un prejudiciu de 7 milioane de euro.

“Procurorii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, impreuna cu ofiterii de politie judiciara din cadrul Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate au efectuat un numar de 8 perchezitii domiciliare in Bucuresti si Judetul Ilfov si au pus in executare 8 mandate de aducere, vizand destructurarea unui grup infractional organizat, specializat in savarsirea infractiunilor de spalare a banilor, delapidare si evaziune fiscala, operatiuni ilicite ce au generat un prejudiciu total de aproximativ 34 milioane de lei”, sustine DIICOT.

Procurorii spun ca acesti oameni de afaceri au castigat lucrari din bani publici cu CNADNR si CFR pentru realizarea de drumuri si lucrari in domeniul cailor ferate si ar fi incasat bani pentru lucrari nerealizate.

“In fapt s-a stabilit ca in perioada 2011-2014, inculpatul Nedelcu Dragos, administrator de fapt al SC Nuts Consulting SRL, SC Pathway Adivisors SRL, SC C&D Best Design Concept SRL si numitii Baicu Marin, administrator de fapt al SC Baicons Impex SRL, SC LGB Transark SRL si SC Vio Top SRL, Besciu Dan, asociat si administrator la SC Euroconstruct 98 Trading SRL,Peter Praher si Josep Horneger, administrator la SC Swietelsky Baugesellschaft Mbh Linz Sucursala Bucuresti si SC Swietelsky Constructii Feroviare SRL au initiat si constituit un grup infractional organizat ce a avut drept scop, obtinerea prin mijloace frauduloase a unor mari sume de bani, provenite din fonduri publice angajate de companii aflate in portofoliul Ministerului Transporturilor (Compania Nationala de Cai Ferate si CNADNR), pentru organizarea si derularea unor achizitii publice de lucrari de infrastructura feroviara si rutiera”, spun procurorii.
” Modalitatea de savarsire a faptelor consta in obtinerea de catre membrii grupului infractional organizat a unor contracte de infrastructura rutiera si feroviara si derularea lor in conditii pagubitoare pentru companiile de stat achizitoare, prin angajarea unor cheltuieli nereale, aparent necesare derularii proiectelor, operatiuni urmate de transferul unor mari sume de bani, in mod succesiv din conturile companiilor de stat, in conturile societatilor controlate de inculpati, pentru ca in final, aceste sume sa fie retrase in numerar sau folosite de inculpati in interes personal, pentru achizitia unor imobile in centrul capitalei sau pentru plata unor vacante si cumparaturi de lux”, mai precizeaza DIICOT.

Cu privire la firma STRACO, aceasta ar fi emis facturi catre o alta firma pentru operatiuni nereale.

“S-a stabilit faptul ca, in perioada 2011-2013 numitii Horpos Alexandru, Horpos Traian si Vamesu Vlad Ionel, in calitate de asociati si administratori ai SC Straco Group SRL, au dispus inregistrarea in contabilitatea societatii a unor facturi fiscale emise de SC Activ Invest Construct, administrata de Stancu Sandu, ce atestau operatiuni nereale, aferente executarii lucrarilor proiectului Apa Canal Ilfov, cu scopul de a deduce in mod nelegal TVA-ul aferent si de a reduce cuantumul impozitului pe profit si dividende, datorate bugetului de stat. In baza acestor documente justificative false s-a dispus transferul sumei totale de 14.443.879 lei in conturile SC Activ Invest Construct SRL, suma care ulterior a fost transferata in conturile unor societati fantoma si retrasa in numerar de catre membrii grupului infractional organizat”, potrivit DIICOT.

Dragos Nedelcu a fost arestat preventiv in luna octombrie a acestui an, insa a scapat recent de aceasta masura, ieri intorcandu-se la DIICOT pentru a vorbi cu procurorii.

UPDATE ora 20.15: Gabriel Protopopu, din cadrul CFR Calatori, retinut de DNA

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie l-au retinut miercuri seara pe Gabriel Protopopu, consilier in Corpul de Control al Directoratului Societatii Nationale de Transport Feroviar CFR Calatori, in dosarul in care s-au facut perchezitii in Bucuresti si 11 judete privind fapte de coruptie, au declarat pentru Agerpres surse judiciare.

UPDATE 15.30:  Depourile CFR Calatori din Bucuresti si noua judete, unde miercuri au fost facute perchezitii, au dat preferential contracte de furnizare de produse in valoare de peste 191.000 de lei, sefii acestora fiind pusi de fostul director din companie Teodor Gavris sa atribuie contractele firmei Ecomet West.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au facut miercuri perchezitii la depourile CFR Calatori din Bucuresti, Timisoara, Cluj, Brasov, Sibiu, Galati, Ploiesti, Arad, Suceava si Iasi, in dosarul de coruptie in care sunt vizate mai multe persoane cu functii de conducere din institutii din Timis, care ar fi incheiat contracte de achizitii publice, prin atribuire directa, cu SC Ecomet West, in urma interventiei presedintelui Consiliului Judetean Timis, Titu Bojin, si a lui Marcel Mihoc, consilier judetean in CJ Timis.

Potrivit unor documente ale procurorilor, obtinute de Mediafax, in toate cazurile, contractele au fost atribuite, la interventia lui Teodor Gavris, fost director Tractiune din CFR Calatori, de catre sefii depourilor companiei, firmei Ecomet West SRL, controlata de George Didila.

Dupa ce ii determina pe sefii depourilor sa atribuie contracte firmei lui Didila, Gavris facea demersurile necesare pentru ca subunitatile companiei feroviare sa primeasca fondurile necesare achitarii contravalorii produselor achizitionate, sustin anchetatorii.

In toate contractele, produsele care trebuiau livrate de Ecomet West aveau preturi supraevaluate, depourile CFR Calatori fiind prejudiciate in total cu peste 191.000 de lei. Astfel, Depoul Bucuresti a fost prejudiciat cu 19.304,83 de lei, Depoul Arad – cu 22.875,57 lei, Depoul Timisoara – cu 19.488,11 lei, Depoul Brasov – cu 22.190,40 lei, Depoul Sibiu – cu 18.915,26 lei, Depoul Galati – cu 15.368,78 lei, Depoul Cluj – cu 24.747,65 lei, Depoul Iasi – cu 20.399,24 lei, Depoul Suceava – cu 19.799,16 lei si Depoul Ploiesti Sud – cu 8.579,39 lei.

Din discutiile purtate de catre George Didila, interceptate in cauza, a rezultat ca acesta a stabilit cu Gabriel Telu Protopopu si Teodor Alexandru Gavris sa il sprijine in obtinerea unor contracte de furnizare cu mai multe depouri CFR din tara. In 30 iunie, Gabriel Telu Protopopu l-a asigurat pe Didila ca lucrurile decurg normal: “Iti spun eu, e ok”, potrivit documentelor procurorilor.

Teodor Gavris a fost suspendat din functie la sfârsitul lunii octombrie, dupa ce a fost arestat la domiciliu intr-un alt dosar de coruptie, instrumentat de DNA Cluj, in care este cercetat si patronul Transferoviar, Calin Mitica, pentru ca ar fi dat mita unor sefi de la CFR Calatori si Salrom pentru a obtine contracte de lucrari. Gavris este acuzat ca ar fi primit mita aproape 490.000 de lei pentru a avantaja Remarul 16 Februarie SA Cluj-Napoca la atribuirea unor contracte, in conditiile in care societatea comerciala nu avea capacitatea tehnica si economica de a face acele lucrari de revizie, nici la momentul atribuirii serviciilor, nici pe parcursul derularii contractului.

Perchezitiile de miercuri au fost facute la sediul Consiliului Judetean Timis, la 17 primarii din judet, la Asociatia Dezvoltare Intercomunitara Apa-Canal Timis (care functioneaza in sediul CJ) si la Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului.

Procurorii au facut perchezitii si la locuinta presedintelui CJ Timis, Titu Bojin, din comuna Remetea Mare, la locuinta lui George Didila din Bucuresti, si la sediul SC Ecomet West SRL, tot din Capitala.

Titu Bojin a fost scos de mascati din sediul Consiliului Judetean Timis si va fi dus la Bucuresti, pentru a fi audiat la DNA, in dosarul in care este suspectat de luare de mita, trafic de influenta si abuz in serviciu.

Sursele judiciare au precizat ca la DNA structura centrala va fi dus, cu mandat de aducere, si consilierul judetean Marcel Mihoc.

De asemenea, vor fi ridicati, in baza unor mandate de aducere, si dusi la audieri, la DNA Timis, in calitate de suspecti, 17 primari din Timis, precum si Claudiu Ilas – managerul Muzeului Satului Banatean, Martian Corneliu Doros – director in cadrul Directiei de Prestari Servicii Timis, Ervin Luci – director la Administratia Bazinala a Apelor Banat, Horatiu Mircea Simion – directorul regional al Directiei Regionale Drumuri si Poduri Timisoara si Aurel Costin Purceld – directorul economic al Directiei Regionale Drumuri si Poduri Timisoara, au precizat sursele citate.

Potrivit documentelor procurorilor, Titu Bojin, folosindu-se de functia de presedinte al CJ Timis si de pozitia de lider al filialei judetene a PSD, ar fi identificat primarii din Timis, conduse de alesi locali din PSD, cu care George Didila, prin SC Ecomet West SRL, a incheiat contracte de achizitii publice, cu atribuire directa. In acest demers, Didila ar fi fost sprijinit atât de Titu Bojin, cât si de consilierul judetean Marcel Mihoc.

Procurorii il suspecteaza pe Titu Bojin ca directiona alocari bugetare din bugetul Consiliului Judetean Timis catre unitati administrativ teritorial din judet, in vederea finantarii contractelor pe care acestea le aveau in derulare cu SC Ecomet West SRL.

STIRE INITIALA

“Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) – Sectia de Combatere a Coruptiei efectueaza cercetari intr-o cauza penala ce vizeaza suspiciuni privind savarsirea unor infractiuni de coruptie si asimilate celor de CORUPTIE, comise in cursul anului 2014.

In cursul zilei de 10 decembrie 2014, ca urmare a obtinerii autorizarilor legale de la instanta competenta, sunt efectuate PERCHEZITII  in 48 locatii situate in mun. Bucuresti si judetele: Timis, Cluj, Brasov, Sibiu, Arges, Prahova, Arad, Suceava, Galati, Iasi si Constanta, din care 20 sunt institutii publice, iar restul sediile unor societati comerciale si domiciliile unor persoane fizice.

In cauza, procurorii beneficiaza de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii si din partea Brigazii Speciale de Interventie a Jandarmeriei”, se arata in comunicatul procurorilor DNA.

Singurele PERCHEZITII despre care se cunosc detalii la aceasta ora sunt cele din Timis, la Consiliul Judetean, la Apele Romane si la 17 primarii din Judet.

Sursa foto: adevarul.ro