PERCHEZITII DNA la CJ BOTOSANI si la sediul PNL BOTOSANI. Fostul presedinte CJ FLORIN TURCANU, vizat de ancheta. UPDATE

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, Serviciul Teritorial Suceava efectueaza, miercuri, o serie de PERCHEZITII la sediul Consiliului Judetean Botosani si la sediul PNL Botosani fiind vizate mai multe CONTRACTE de ACHIZITII. FAPTELE de CORUPTIE suspectate de procurorii anticoruptie s-au petrecut in perioada 2010-2014, informeaza postul Realitatea Tv.

UPDATE 11.50: PERCHEZITIILE  efectuate miercuri de procurorii DNA in municipiul Botosani il vizeaza pe fostul presedinte al Consiliului Judetean (CJ), FLORIN TURCANU, au declarat surse judiciare pentru Agerpres.

FLORIN TURCANU este suspectat de TRAFIC de INFLUENTA, ABUZ in SERVICIU si FALS, infractiuni care ar fi fost savarsite intre anii 2012 si 2014, conform acelorasi surse.

FLORIN TURCANU este suspectat de trafic de influenta, abuz in serviciu, fals, in scopul obtinerii, in beneficiul personal, de sume de bani de la reprezentantii legali ai unor societati comerciale cu capital privat din judetul Botosani care desfasoara activitati in domeniul agroalimentar, prin intimidare si amenintarea cu utilizarea parghiilor de control pentru sanctionarea firmelor, de catre organe de control care desfasoara activitati specifice la nivel local si central.

FLORIN TURCANU i-a solicitat lui Gireada Ionica, administrator al S.C. RAFFAELLO S.R.L., suma de 40.000 lei, in caz contrar afirmand ca va interveni pe langa organele cu atributii de control, de la nivel judetean si din subordinea Consiliului Judetean Botosani, care vor efectua controale si vor aplica sanctiuni firmei pana cand firma va intra in insolventa. Urmare a acestor demersuri, Turcanu a primit in luna octombrie 2012 suma de 40.000 lei si in luna decembrie 2012 suma de 40.000 lei.

In aceeasi perioada si in aceeasi modalitate a solicitat si obtinut suma de 100.000 lei de la Cazacut Iulian, administrator al S.C. DOLY COM S.R.L. si S.C. KRAVYS MEAT SOLUTION S.R.L. Botosani, in schimbul promisiunii ca nu va solicita controale la acest agent economic din partea institutiilor subordonate Consiliului Judetean, in speta, DSVSA.

Dupa preluarea mandatului de presedinte al C.J. Botosani, in luna iunie 2012, Turcanu Florin a discutat cu Mihalachi Victor, administrator al S.C. VICTOR CONSTRUCT S.R.L. Botosani, cu privire la modalitatile de „colaborare” astfel incat platile lucrarilor pentru care institutia pe care o reprezenta sa se efectueze conform contractelor, stabilindu-se ca functionarul public sa primeasca suma de 100.000 lei. Aceasta intelegere se referea la derularea a doua contracte cu finantare din bugetul UE, in valoare de peste 55.000.000 lei, respectiv „Restaurarea si valorificarea durabila a patrimoniului cultural si modernizarea infrastructurilor conexe din zona Casei Ventura” in valoare de 12.624.033 lei, precum si „Reabilitarea Spitalului Judetean de Urgenta Mavromati”din mun. Botosani in valoare de 44.936.701 lei.

Turcanu Florin a solicitat lui Ion Ilie, pentru a fi mentinut in functia de director la Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Botosani, remiterea unor sume de bani. In acest scop, Ion Ilie a dispus tiparirea unui tiraj de 500 exemplare a unui album privind traditiile culturale din judetul Botosani, pentru care a decontat suma de 165 lei, desi a achitat doar 65 lei pentru fiecare exemplar, diferenta de 50.000 lei fiind oferita lui Turcanu Florin.

SC Victor Construct SRL Botosani a castigat, incepand cu anul 2010, mai multe licitatii, in valoare de aproximativ 26 milioane euro, organizate la nivelul judetului Botosani pentru proiecte derulate prin intermediul Programului Operational Regional. Pe parcursul implementarii a patru proiecte, Mihalachi Victor, administrator si asociat la SC Victor Construct SRL, SC Victor LDC Imobiliare SRL si SC Cosmilux Company SRL, in scopul obtinerii unor foloase personale a obtinut sprijinul reprezentantilor administratiilor publice locale beneficiare ale finantarilor comunitare reprezentate de fostul presedinte al Consiliului Judetean Botosani, Tabuleac Mihai si al actualului presedinte Turcanu Florin.

Din luna iulie 2012 Mihalachi Victor a intreprins demersuri prin care a obtinut sustinere din partea lui Turcanu Florin pentru a obtine de avantaje financiare ilicite.

Activitatile ilegale desfasurate de administratorul SC Victor Construct SRL constau in influentarea deciziilor comisiilor de organizare a licitatiilor, inclusiv prin inlocuirea ilegala a ofertelor depuse in cadrul licitatiilor la care participa, executarea de lucrari care nu respecta din punct de vedere cantitativ si valoric proiectul initial si decontarea ilegala a valorii materialelor din oferta depusa, incheierea de acte aditionale, in afara prevederilor legale, in scopul cresterii nejustificate a valorii finale a contractelor de lucrari, cointeresarea materiala a reprezentantilor beneficiarilor proiectelor investitionale la care SC Victor Construct SRL are calitatea de antreprenor, in vederea receptionarii in conditii ilegale a lucrarilor executate.

Aspectele se refera la contractul cu finantare din fonduri europene nr. 983 din 26.10.2010 pentru Reabilitarea Spitalului Judetean Mavromati in valoare de 5.085.928 lei, contractul de executie nr.9237/20.06.2011, privind reabilitarea Spitalului Mavromati, in valoare de 36.239.275 lei, contractul de lucrari aferent lotului nr. 2, in valoare de 5.689.698 lei, fara TVA aferent Proiectului privind Reforma Educatiei Timpurii derulat de Ministerul Educatiei Nationale in anul 2013, proiectul privind Reabilitarea si modernizarea urbana in municipiul Dorohoi, in valoare de 19.888.382 lei, precum si lucrarile de investitii privind canalizarea menajera si statia de epurare in localitatile Victoria si Tocileni, in valoare de 5.919.219 lei

In decursul anului 2014, Turcanu Florin a intreprins demersuri pentru a facilita si determina incheierea contractului cu SC Tratoria Trade SRL Botosani, prin influenta si interventiile facute asupra lui Gheorghinca Neculai pentru ca acesta din urma sa nu-si indeplineasca indatoririle de serviciu si sa intreprinda demersuri contrare indatoririlor sale de serviciu, in scopul declararii ca eligibila a ofertei facuta de SC Tratoria Trade SRL Botosani.

Contractul a fost incheiat in baza unei intelegeri prealabile intre Gheorghinca Neculai, director adjunct la SC NOVA APASERV S.A. si Purice Vasile, administratorul S.C. TRATORIA-TRADE SRL Botosani,

In scopul perfectarii intelegerii, Gheorghinca Neculai i-a oferit lui Turcanu Florin un procent de 20% (reprezentand 1.180 de euro lunar) din valoarea platilor efectuate conform contractului, sumele de bani fiind asigurate de catre Purice Vasile. In perioada 2012-2013, Turcanu Florin i-a solicitat lui Tupilusi Tudorel, presedintele filialei locale a Asociatiei Nevazatorilor din Romania, suma de 15.000 lei pentru ocuparea unei functii de conducere intr-o institutie din subordinea Consiliului Judetean Botosani. I-a mai solicitat sa sponsorizeze in mai multe randuri, organizarea unor evenimente in beneficiul presedintelui C.J. Botosani, care au constat in inchirieri de spatii pentru sedinte, transport in judet al unor delegatii, organizarea de mese festive si altele.

In schimbul „sponsorizarii” evenimentelor, pentru care Tupilusi Tudorel a utilizat peste 30.000 de lei, Turcanu Florin i-a promis ca il va sprijini sa obtina o functie de conducere in cadrul Directiei Judetene de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Botosani, intelegerea nemaifiind perfectata.

 STIRE INITIALA

“Procurori din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Suceava efectueaza cercetari intr-o cauza penala ce vizeaza savarsirea unor infractiuni de coruptie si asimilate celor de coruptie, comise in perioada 2010-2014.

In cursul zilei de 23.09.2015, ca urmare a obtinerii autorizarilor legale de la instanta competenta, sunt efectuate PERCHEZITII DOMICILIARE in doua locatii situate pe raza judetului BOTOSANI, reprezentand sediul unei institutii publice si sediul filialei teritoriale a unui partid politic.

In cauza, procurorii beneficiaza de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii si din partea Inspectoratului Judetean de Jandarmi Botosani. Raportat la actele procedurale efectuate in prezenta cauza, precizam ca, atunci cand imprejurarile vor permite, vom fi in masura sa oferim detalii suplimentare”, se arata in comunicatul procurorilor DNA.

Vom reveni cu amanunte.

Sursa foto: realitatea