PERCHEZITII DNA LA CJ SUCEAVA. Presedintele CATALIN NECHIFOR si doi parlamentari PSD, vizati de ancheta. UPDATE

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie efectueaza, joi dimineata, o serie de PERCHEZITII la SUCEAVA, una dintre institutiile vizate fiind CONSILIUL JUDETEAN.

UPDATE 11.00: Presedintele Consiliului Judetean Suceava, pesedistul CATALIN NECHIFOR, dar si senatorul PSD OVIDIU DONTU, precum si deputatul PSD GAVRIL MIRZA, fost presedinte al CJ, sunt vizati de ancheta DNA pentru LUARE de MITA.

Procurorii DNA au efectuat PERCHEZITII la Consiliul Judetean Suceava in aceasta dimineata. Potrivit surselor judiciare seful CJ Suceava, CATALIN  NECHIFOR ar fi atribuit preferential lucrari in vederea obtinerii de avantaje personale.

Beneficiar al influentei presedintelui CJ Suceava ar fi fost un om de afaceri din localitatea Vicovu de Jos, care a obtinut pentru societatea sa derularea de contracte de proiectare si consultanta cu administratia judeteana sau cu administratii publice locale din judet. Omul de afaceri ar beneficiat si de sprijinul deputatului GAVRIL MIRZA, fost sef CJ Suceava, care a intervenit in acest scop pe langa factori de decizie din institutia pe care a condus-o. In baza sustinerii pe care a primit-o de la NECHIFOR si MIRZA, societatea din Vicovu de Jos a reusit sa semneze numeroase contracte cu administratiile publice locale din judetul Suceava.

CATALIN NECHIFOR, au mentionat sursele, ar mai fi asigurat sprijin si societatii SC Transporturi Auto SA Botosani, pentru castigarea unui contract in valoare de 28 de milioane de lei pentru modernizarea drumului judetean care face legatura intre localitatile Ilisesti si Ciprian Porumbescu. In schimbul sprijinului sau, presedintele CJ Suceava ar fi primit sume de bani de la omul de afaceri Iulian Contac, cel care controla firma beneficiara.

Potrivit surselor judiciare, Iulian Contac a oferit 20.000 de euro lui Nechifor, dar si senatorului Ovidiu-Liviu Dontu, pentru ca acestia sa influenteze comisia de licitatie in vederea acceptarii ofertei SC Transporturi Auto SA Botosani ca fiind cea mai avantajoasa.

Procurorii fac cercetari si cu privire la faptul ca presedintele CJ Suceava si senatorul Dontu, in anul 2013, ar fi sprijinit un candidat sa ocupe postul de director adjunct in cadrul Oficiului Judetean pentru Plati, Dezvoltare Rurala si Pescuit (OJPDRP). In schimbul sprijinului acordat, Nechifor ar fi primit de la socrul candidatului mita, sub forma prestarii unor lucrari la locuinta sa.

Tot in 2013, potrivit surselor, Catalin Nechifor ar fi intervenit si pe langa un membru al Consiliului National al Audiovizualului, pentru anularea deciziei de retragere a licentei de functionare a unui post TV din Gura Humorului.

De asemenea, administratorii unei societati comerciale ar fi fost fost sprijiniti de Nechifor, sustin sursele, in vederea obtinerii contractului de lucrari pentru inchiderea depozitelor de deseuri din judetul Suceava, in cadrul Proiectului „Sistemul de management integrat al deseurilor in judetul Suceava”, in valoare de aproximativ de peste 65 milioane lei.

Aceleasi surse au aratat ca Nechifor ar fi solicitat decontarea a peste 137.000 lei, aferenta lucrarilor prevazute pentru lucrarile de modernizare a DJ 291 A, executate in aprilie 2013, iar pentru ca nu puteau fi decontate de DJDP Suceava, intrucat portiunea de drum se afla in administrarea Primariei Siret, si pentru a conferi o nota de legalitate acestui demers, seful CJ a emis mai multe hotarari de consiliu care sa prevada predarea tronsonului de drum catre administratia judeteana, in baza asocierii intre cele doua entitati administrative. Ulterior, pentru a evita initierea unei proceduri de licitatie, executia lucrarilor a fost atribuita SC Drumuri si Poduri SA Suceava, in baza unui act aditional la contractul aflat in derulare.

Sursele citate mai sustin ca, in august 2013, Nechifor ar fi stabilit ca numitul llie Lahman, administratorul SC Con Bucovina SA Suceava, sa plateasca 300.000 lei, desi 120.000 era cuantumul real al sumei datorate, pentru lucrari in regim de subantrepriza, SC Drumuri si Poduri SA Suceava, operator privat aflat in procedura insolventei. Fondurile nu au fost alocate CJ Suceava, in calitate de actionar unic al SC Drumuri si Poduri SA Suceava, ci adminitratorului judiciar al societatii Ovidiu Calin.

Procurorii fac cercetari deoarece varianta relansarii activitatii SC Drumuri si Poduri SA Suceava nu era viabila, societatea instrainand cvasitotalitatea echipamentelor si bazelor de productie din patrimoniu.

Aceleasi surse au precizat ca, in urma tranzactionarii mai multor autobaze din judetul Suceava, aflate in proprietatea SC Drumuri si Poduri SA Suceava, Ovidiu Calin ar fi obtinut un comision de 160.000 de lei.

Presedintele CJ ar fi dispus, anterior expirarii contractului privind lucrarile de intretinere a drumurilor judetene, pentru perioada de iarna 2012-2013, deblocarea a 220.000 lei, retinuta de la SC Transporturi Auto SA Botosani, cu titlul de garantie de buna executie, iar in aceasta modalitate, SC Drumuri si Poduri Suceava urma sa incaseze 40.000 lei din, pentru lucrari efectuate sub antrepriza.

Sursele mentioneaza ca favorizarea SC Drumuri si Poduri SA Suceava de catre seful CJ Suceava a fost evidentiata si de interesul acestuia,  pentru intocmirea documentatiei necesare decontarii sumei de 250.000 lei, angajata prin asocierea judetului Suceava cu orasul Siret, pentru lucrarile de reabilitare a unui drum judetean.

De asemenea, la nivelul CJ Suceava au fost adoptate doua hotarari, respectiv din februarie si mai 2014, care ar fi vizat alocarea a 3.500.000 lei pentru lucrari preconizate la infrastructura rutiera judeteana, insa in realitate ar fi fost cu scopul de directiona lucrarile si efectuarea de plati catre SC S.U.C.T. SA Suceava.

Cercetarile ar verifica si faptul ca Nechifor, pentru a disimula acordarea fondurilor, a interpus in circuitul financiar SC Drumuri si Poduri SA Suceava, desi contractul nu prevedea posibilitatea subcontractarii.

STIRE INITIALA

Sunt vizate mai multe birouri, inclusiv acela la presedintelui Consiliului Judetean Suceava, social democratul CATALIN NECHIFOR, care, potrivit unor surse, nu este in institutie, fiind plecat la Bucuresti, potrivit monitorulsv.ro.

Procurorii DNA verifica achizitiile de la aceasta institutie, inclusiv de la directia de drumuri judetene din cadrul institutiei, mai precizeaza sursa citata.

Conform informatiilor noastre sunt verificate si actele legate de groapa de gunoi de la Moara.

“Procurori din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie — Sectia de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie efectueaza cercetari intr-o cauza penala ce vizeaza suspiciuni privind savarsirea unor INFRACTIUNI de CORUPTIE si asimilate celor de coruptie, comise in perioada 2003 — 2015. In cursul zilei de 7 mai, ca urmare a obtinerii autorizarilor legale de la instanta competenta, sunt efectuate PERCHEZITII domiciliare in 12 locatii situate in municipiul Bucuresti si judetele Suceava, Botosani si Iasi, din care patru sunt sediile unor institutii publice, restul reprezentand sediile unor societati comerciale”, se arata in comunicatul DNA.

Potrivit unor surse judiciare, sunt PERCHEZITII la CONSILIUL JUDETEAN SUCEAVA, PRIMARIA FALTICENI, Directia Judeteana de Drumuri si Poduri Suceava si SC Drumuri si Poduri Suceava. In cauza, procurorii beneficiaza de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii si din partea Brigazii Speciale de Interventie a Jandarmeriei”.

Stire in curs de actualizare.

Sursa foto: realitatea.net