Prefectul judetului Suceava, FLORIN SINESCU, RETINUT de DNA

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) efectueaza, vineri dimineata, o serie de sapte perchezitii printre locatiile vizate aflandu-se si PREFECTURA SUCEAVA unde s-au petrecut mai multe INFRACTIUNI de SERVICIU IN PERIOADA 2012-2014. Conform surselor juridice citate de postul B1 Tv, principalul vizat de aceasta ancheta a procurorilor anticoruptie este prefectului judetului Suceava, FLORIN SINESCU.

UPDATE 16.27: Prefectul judetului Suceava, FLORIN SINESCU, a fost RETINUT, vineri, pentru 24 de ore de procurorii anticoruptie, el fiind suspectat de abuz in serviciu si trafic de influenta.

UPDATE 15:58: Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) Suceava l-au ridicat vineri pe prefectul judetului, FLORIN SINESCU, si l-au dus pentru audieri la sediul DNA.

Totodata, procurorii au ridicat mai multe documente de la cabinetul prefectului, precum si mai multe calculatoare din institutie.

UPDATE 12.30Pe langa prefect şi primarul comunei Udeşti, in dosar este vizat si presedintele Consiliului Judetean Suceava, social-democratul CATALIN NECHIFOR, informeaza surse judiciare citate de B1 TV . 

UPDATE: 12.00: Florin Sinescu ar fi cercetat pentru ingerinta, in toamna anului 2012, in activitatea unei institutii publice, respectiv APIA CJ Suceava, in afara cadrului legal si oficial, urmarind ca si scop aprobarea de catre functionarii Agentiei de Plati a subventiilor catre Consiliul Local Udesti, desi nu erau indeplinite conditiile de eligibilitate, au declarat vineri pentru Agerpres surse judiciare.

Aceleasi surse sustin ca Florin Sinescu este suspectat de savarsirea mai multor infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.

Referitor la aprobarea subventiilor catre Consiliul Local Udesti, Sinescu l-ar fi favorizat pe primarului Savel Botezatu, desi Prefectura nu avea atributii in a verifica si interfera asupra deciziilor de aprobare/respingere a cererilor si nici de a media eventuale conflicte dintre institutii decat intr-un cadru legal, deschis si oficial.

Sursele citate au aratat ca, in conditiile in care la Institutia Prefectului Judetului Suceava nu a fost inregistrata vreo sesizare privind neaprobarea platii subventiilor catre Consiliul Local Udesti, Florin Sinescu ar fi procedat la chemarea unui oficial APIA Suceava si a sefului serviciu MS – IT.

In biroul sau, acesta le-ar fi cerut explicatii neoficiale celor doua functionare cu privire la cazul respectiv si refuzul de a efectua plata. La discutii a asistat si primarul Botezatu, care ar fi adresat chiar si expresii amenintatoare. Astfel, actiunea prefectului ar fi reprezentat o forma abuziva de exercitare a autoritatii institutiei pe care o reprezinta.

O alta fapta, potrivit surselor, ar avea legatura cu faptul ca prefectul nu a emis ordinul de incetare a mandatului lui Savel Viorel Botezatu, astfel ca acesta a fost mentinut in functia de primar al comunei Udesti in perioada 1 octombrie 2012 – 4 decembrie 2014 (arestat preventiv in prezenta cauza), desi raportul ANI, comunicat Prefecturii Suceava, a ramas definitiv prin sentinta civila a Curtii de Apel Suceava si au existat mai multe solicitari in acest sens din partea Agentiei.

Prefectul Sinescu ar fi invocat – la numeroasele solicitari ale ANI, ale unor consilieri locali, CSM, Curtii Constitutionale, MAI si DNA – Suceava – diferite motive nereale, pentru a nu emite ordinul de incetare a mandatului de primar al lui Botezatu, precum ca este angrenat in activitati privind alegerile prezidentiale si de inventariere a activelor comunei Udesti, astfel asigurandu-i acestuia avantaje atat patrimoniale, cat si nepatrimoniale. 

FLORIN SINESCU este deja URMARIT PENAL intr-un alt dosar instrumentat de PROCURORII DNA pentru ABUZ in SERVICIU, dupa ce prefectul din Suceava a refuzat sa il demita pe primarul PSD din comuna Udesti.

Potrivit ultimelor informatii, procurorii au descins si la domiciliul prefectului FLORIN SINESCU.

“Procurori din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, Serviciul Teritorial Suceava, efectueaza cercetari intr-o cauza penala ce vizeaza suspiciuni privind savarsirea unor infractiuni de coruptie, asimilate celor de coruptie, infractiuni de serviciu, infractiuni de fals, comise in perioada 2012 – 2014.

In cursul zilei de 20.02.2015, ca urmare a obtinerii autorizatiilor legale de la instanta competenta, sunt efectuate perchezitii domiciliare in 7 locatii situate in municipiul Suceava si comuna Brodina judetul Suceava, dintre care 3 sunt la sediul unei institutii publice, iar restul la o societate comerciala cu 3 puncte de lucru si la domiciliul unei persoane fizice.

In cauza, procurorii beneficiaza de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii si din partea Gruparii Mobile de Jandarmi Bacau.

Raportat la actele procedurale efectuate in prezenta cauza, precizam ca, atunci cand imprejurarile vor permite, vom fi in masura sa oferim detalii suplimentare”, se arata in comunicatul remis de procurorii anticoruptie.

Vom reveni cu amanunte.

Sursa foto: realitatea.net