ANDREI CHILIMAN a fost RETINUT de procurorii DNA Ploiesti. EDILUL a fost dus in ARESTUL POLITIEI. UPDATE

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) efectueaza, joi, o serie de sapte PERCHEZITII la Primaria Sectorului 1, ancheta vizand mai multe contracte de achizitii publice, patru angajati ai acestei institutii urmand sa fie dusi la audieri.

UPDATE 00.30: IOANA COSTESCU, consilierul personal al primarului sectorului 1, ANDREI CHILIMAN, si fostul trezorier al PNL VLAD MOISESCU au fost RETINUTI, in noaptea de joi spre vineri, de procurorii DNA Ploiești, ei fiind audiati in dosarul lui IULIAN HERTANU, cumnatului premierului VICTOR PONTA, informeaza agerpres.ro.

UPDATE 23:23: Primarul Sectorului 1, ANDREI CHILIMAN, a fost scos joi seara incatusat din sediul DNA Ploiesti, dupa aproximativ sapte ore.

UPDATE 23:04: Avocata CARMEN POPA a declarat, joi seara, la Ploiesti, ca starea primarului ANDREI CHILIMAN este una ”foarte buna” si ca spera ca starea acestuia sa ramana la fel si de acum inainte, ea adaugand ca edilul este ”un om puternic, pentru ca altfel nu ar fi putut fi un om politic puternic si un foarte bun primar”.

”Nimic din ce este in actul de invinuire nu este opozabil in opinia dumnealui, este pacat ca o cariera de peste zece ani de primar trece prin ceva de genul acesta”, a spus avocata.

UPDATE 22.10:  DNA informeaza intr-un comunicat difuzat joi seara ca “Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Ploiesti au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore, incepand de la data de 18 iunie 2015, a inculpatului CHILIMAN ANDREI IOAN, primar al Sectorului 1 Bucuresti, pentru savarsirea infractiunilor de:

– constituirea unui grup infractional organizat,

– complicitate la trafic de influenta, in forma continuata,

In cauza, a fost dispusa efectuarea in continuare a urmaririi penale si fata de suspectii:

MOISESCU VLAD OCTAVIAN, pentru savarsirea infractiunilor de:

– constituirea unui grup infractional organizat,

– trafic de influenta,

COSTESCU IOANA, consilier personal al primarului Sectorului 1, pentru savarsirea infractiunilor de:

– constituirea unui grup infractional organizat,

– trafic de influenta,

BRAD ION, consilier local la Sectorul 1 Bucuresti, pentru savarsirea infractiunilor de:

– constituirea unui grup infractional organizat,

– complicitate la trafic de influenta.”

 Potrivit DNA, “in ordonantele procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si indicii din care rezulta suspiciunea rezonabila care contureaza urmatoarea stare de fapt:

Inca din anul 2004, dupa alegerile locale, la initiativa suspectului Moisescu Vlad Octavian, a fost constituit un grup infractional organizat, compus din acesta, Costescu Ioana (consilier personal al primarului Chiliman Andrei si interfata lui Moisescu Vlad Octavian la nivelul Primariei Sectorului I Bucuresti), Chiliman Andrei Ioan si Brad Ion (consilier local), grup care a avut drept scop comiterea unor fapte de coruptie si asimilate acestora, care sa genereze obtinerea unor comisioane cuprinse intre 10% si 15% din valoarea lucrarilor atribuite pe criterii clientelare, de la agentii economici favorizati in castigarea procedurilor de achizitie publica, pe parcursul derularii contractelor incheiate cu primaria.

Suspectul Moisescu Vlad Octavian coordona grupul infractional, solicita si incasa comisioanele respectiv dispunea cu privire la modalitatea gestionarii acestora, suspectii Costescu Ioana si Brad Ion derulau activitati de determinare a platii comisioanelor si de incasare a acestora, iar inculpatul Chiliman Andrei Ioan, prin prisma atributiilor conferite de functia sa, garanta favorizarea societatilor agreate in cadrul procedurilor de atribuire a contractelor si ulterior, pe parcursul derularii acestora.

Banii primiti de la reprezentantii societatilor comerciale, in modalitatea descrisa mai sus, au fost impartiti intre suspectii Vlad Moisescu, Ioana Costescu si Brad Ion, inculpatul Chiliman Andrei si filiala unui partid politic, in urmatoarele procente: 30% inculpatul Chiliman Andrei; 15% Moisescu Vlad; 15% Ioana Costescu; 15% Brad Ion, 10% partidul respectiv – filiala sector 1.

Diferenta de 15% a fost folosita pentru diverse cheltuieli legate de remunerarea suplimentara a functionarilor care au sprijinit, in diferite modalitati, la derularea activitatilor ilicite.

Concret, grupul infractional a obtinut de la reprezentantii a doua societati comerciale, beneficiare a unor contracte de lucrari publice (lucrari de reabilitare termica a blocurilor de locuinte din sectorul 1 al municipiului Bucuresti, inclusiv servicii de supraveghere a lucrarilor prin diriginti de santier), sumele de 300.000 lei respectiv 38.481.488 lei.

Aceasta din urma suma de bani a reprezentat un procent de 10% din platile efectuate de catre Primaria Sectorului I Bucuresti catre firma respectiva, in perioada 2007 – 2014, in baza contractelor incheiate cu institutia publica mentionata.”

DNA precizeaza in comunicat ca, in cauza, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii, Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti si din partea Brigazii Speciale de Interventie a Jandarmeriei.

“Inculpatului Chiliman Andrei Ioan i s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala, urmand a fi prezentat la data de 19 iunie 2015, la Inalta Curte de Casatie si Justitie, cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile”, se mai arata in comunicat.

UPDATE 21:55: VLAD MOISESCU, apropiat al primarului sectorului 1 ANDREI CHILIMAN, a ajuns joi seara la sediul DNA Ploiesti, dupa ce procurorii au efectuat perchezitii timp de mai multe ore la locuintele acestuia.

 UPDATE 20:57: IOANA COSTESCU, o apropiata a primarului sectorului 1 al Capitalei, AANDREI CHILIMAN, a fost adusa joi seara la sediul DNA Ploiesti unde va fi audiata de procurorii anticoruptie.

 UPDATE 20:39: Primarul Sectorului 1, ANDREI CHILIMAN, a fost RETINUT de catre procurorii DNA Ploiesti sub acuzatii de LUARE de MITA. Edilul ar fi cerut comisioane de 10% din contractele de achizitii publice date de Primaria Sectorului 1. Maine, ANDREI CHILIMAN va fi prezentat magistratilor de la ICCJ cu propunere de arestare preventiva. 

UPDATE 18:04: Fostul trezorier al PNL, ION BRAD, a ajuns joi la DNA Ploiesti pentru audieri. Acesta ar fi facut o legatura ca o parte din spagi sa ajunga la partid, iar acum va da explicatii procurorilor. 

UPDATE 15.50: ANDREI CHILIMAN a ajuns la sediul DNA Ploiesti si le-a transmis jurnalistilor ca va da declaratii despre acest caz dupa ce va fi audiat!

UPDATE 15.15: La iesirea din aeroport, ANDREI CHILIMAN a fost preluat de politistii care il vor duce la sediul DNA Ploiesti. Edilul a declarat jurnalistilor ca nu are habar de ceea ce se intampla. “Este foarte posibil sa fiu arestat. Orice este posibil. Habar nu am de nicio licitatie si nici de vreo acuzatie la adresa mea. Probabil voi afla atunci cand voi sta de vorba cu procurorii”, a declarat, vizibil afectat, ANDREI CHILIMAN.

UPDATE 15.00: ANDREI CHILIMAN a ajuns in Romania, aeronava de la Bruxelles in care se afla primarul Sectorului 1 aterizand in urma cu putin timp pe Aeroportul Otopeni din Capitala. Nu se cunoaste daca primarul CHILIMAN va fi dus la Primarie, acolo unde procurorii DNA ridica numeroase documente si la aceasta ora sau direct la sediul DNA Ploiesti pentru a fi audiat.

UPDATE 14.15: Primarul ANDREI CHILIMAN nu se afla in tara, edilul urmand sa revina in Romania in cursul zilei de azi. CHILIMAN este acuzat ca ar fi primit din partea unui om de afaceri, GHEORGHE BOERU, o suma echivalenta cu 10% din mai multe contracte de ACHIZITIE PUBLICA de anvelopare a blocurilor din Capitala si de asfaltare a unor strazi din Sectorul pe care acesta in pastoreste ce cateva mandate.

UPDATE 12.05: Unul dintre cei patru functionari care vor fi anchetati la sediul DNA Ploiesti este primarul ANDREI CHILIMAN care ar fi suspectat de TRAFIC de INFLUENTA, informeaza postul Agerpres citand surse juridice!

Ancheta este instrumentata de procurorii DNA, Serviciul Teritorial Ploiesti. Conform primelor informatii, acest dosar este DISJUNS din cel al cumnatului premierului VICTOR PONTA, IULIAN HERTANU. Faptele de CORUPTIE vizate de procurori s-au derulat in ultimii noua ani – 2006-2015.

“Procurori din cadrul Direcției Naționale Anticorupție — Serviciul Teritorial Ploiești efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupție și infracțiuni de corupție comise în perioada 2006-2015. În cursul zilei de 18 iunie, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în șapte locații situate în municipiul București, dintre care una este sediul unei instituții publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice”, se arată într-un comunicat al DNA.

Vom reveni cu amanunte.

Sursa foto: realitatea.net