Perchezitii in 7 judete pentru destructurarea unei grupari de EVAZIONISTI CU PRODUSE PETROLIERE

Procurorii DIICOT si ofiteri de politie judiciara au efectuat miercuri 36 PERCHEZITII in judetele Arad, Sibiu, Bihor, Bistrita Nasaud, Maramures, Prahova si Alba, in cadrul unei actiuni vizand destructurarea unei GRUPARI SPECIALIZATA in EVAZIUNE FISCALA prin comercializarea de PRODUSE PETROLIERE.

Potrivit unor surse judiciare, lideri ai acestei grupari sunt RACZ PETER ATTILA, un apropiat al lui CODRUT MARTA, si omul de afaceri italian ANTONINO PAPALIA.

Racz Peter Attila a fost condamnat definitiv pe 27 noiembrie 2015 de Curtea de Apel Bucuresti la 7 ani inchisoare intr-un alt dosar de evaziune fiscala cu produse petroliere, insa el este dat disparut, sustragandu-se de la executarea pedepsei.

La randul sau, Codrut Marta, fost sef de cabinet al lui Sorin Blejnar, cel care a condus ANAF, este dat in urmarire internationala din anul 2012.

Conform unui comunicat al DIICOT, incepand cu anul 2010, pe teritoriul Romaniei a fost constituit un grup infractional organizat constituit din cinci cetateni romani, un cetatean italian si un cetatean austriac, grup la care au aderat sau care a fost sprijinit, dupa caz, si de catre alte persoane, specializat in obtinerea unor importante beneficii financiare in urma savarsirii infractiunilor de evaziune fiscala si spalare de bani.

Mecanismul evazionist presupunea achizitia de produse energetice, in special motorina, in regim suspensiv (de antrepozit fiscal) fara plata accizelor, de catre o societate comerciala autorizata sa functioneze ca antrepozit fiscal de productie sub pretextul utilizarii acesteia la producerea unui produs petrolier inferior, denumit generic “combustibil pentru centrale”.

Ulterior, fie produsele petroliere astfel achizitionate erau amestecate in cadrul antrepozitului, rezultand produsul finit denumit combustibil pentru centrale, care era vandut catre societati controlate in mod direct de membrii gruparii, astfel incat producatorul se descarca de stocul de produse finite; fie se mentiona in evidentele contabile realizarea unui proces fictiv de productie, prin achizitia fictiva de alte materii prime care intrau in compozitia “combustibilului pentru centrale” (biodiesel, distilat de vid, etc.) de la mai multe societati “fantoma”, intocmindu-se in acest sens inscrisuri (rapoarte de productie, rapoarte de incercare, facturi fiscale, scrisori de transport — CMR) care atestau un proces industrial ce nu avea loc in realitate, in care motorina era amestecata cu aceste materii prime, obtinandu-se produse petroliere inferioare slab accizate.

In ambele variante, fie ca era vorba de motorina, fie de un amestec de produse petroliere care continea motorina, aceste produse erau livrate direct de catre respectiva societate, catre beneficiari, in baza unor documente fictive care atestau ca furnizori societati comerciale cu un comportament de tip “fantoma”, astfel incat cumparatorii sa aiba o justificare scriptica a stocului.

Ulterior, motorina era distribuita catre statii de carburant, iar sumele obtinute erau transferate in conturile bancare ale societatilor fantoma care aveau aparent rolul de furnizori initiali ai circuitului, de unde, in majoritatea cazurilor erau retrase in numerar sau erau transferate de membrii gruparii in interesul unor alte societati comerciale.

Prin crearea de circuite financiare fictive, realizate prin operatiuni multiple de vanzare/cumparare succesiva intre societatile controlate direct sau indirect, membrii gruparii s-au sustras de la plata accizelor si TVA datorate bugetului consolidat al statului.

Prejudiciul cauzat bugetului general consolidat este in cuantum de 61.963.182 de lei.

La sediul DIICOT—Structura centrala 28 de persoane in vederea audierii.

In cadrul anchetei, procurorii au beneficiat de sprijinul inspectorilor din cadrul Directiei Generale Antifrauda Fiscala, cu suportul de specialitate asigurat de SRI.

Sursa foto: romaniatv