PERCHEZITII in Botosani si Suceava intr-un dosar de obtinere nelegala de fonduri europene. Primarul din Saveni si directorul APIA, retinuti

Procurorii DNA au efectuat, marti, 16 perchezitii in judetele Botosani si Suceava, la sediul APIA Botosani si la cel al unei primarii, precum si la puncte de lucru ale unor firme, intr-un dosar privind fapte de coruptie si obtinere nelegala de fonduri europene, transmite Mediafax.

Primarul orasului Saveni, Petru Relu Tirzioru (PNL), si directorul APIA Saveni, Liviu Stelian Zaharia, au fost retinuti, marti seara, de catre procurorii DNA Serviciul Teritorial Suceava in cazul de fraudare a fondurilor europene, iar audierile in acest dosar continua cu alti suspecti.

Procurorul sef al Serviciului Teritorial Suceava al DNA, Mihaela Mihai, a declarat corespondentului Mediafax ca primarul orasului Saveni, Petru Relu Tirzioru, a fost retinut, fiind suspectat ca a prezentat documente false pentru obtinerea de fonduri europene sau de la bugetul de stat, cu complicitatea unor functionari din cadrul APIA Saveni.

Ea a mentionat ca in acelasi dosar a fost retinut seful APIA Saveni, Liviu Stelian Zaharia, pentru abuz in serviciu si acordarea de subventii cu incalcarea legii si luare de mita.

Citeste si: DIRECTORUL APIA BOTOSANI SI DOI PRIMARI, RIDICATI INTR-UN DOSAR DE CORUPTIE

Sursa citata a mai spus ca in urma cercetarilor s-a evidentiat ca Zaharia avea “protejati” anumiti fermieri din zona.

In urma perchezitiilor facute marti dimineata, primarul din Saveni si directorul APIA Saveni au fost adusi la audieri la sediul DNA Suceava, iar procurorii anticoruptie suceveni urmeaza sa audieze in acest dosar zece suspecti si 16 martori.

Procurorul-sef al DNA Suceava a precizat ca in acest dosar prejudiciul este estimat la peste un milion de euro.

Marti dimineata, procurorii DNA Suceava au facut 16 perchezitii in judetele Botosani si Suceava, intr-un dosar privind savarsirea unor infractiuni de coruptie, conexe infractiunilor de coruptie si privind obtinerea nelegala de fonduri europene.

Conform DNA, doua dintre perchezitii au avut loc la sedii de institutii publice, iar restul la punctele de lucru ale unor societati comerciale si la domiciliile unor persoane fizice.

Mondo News iti recomanda si: SCANDALUL APIA: Inca 6 persoane sunt cercetate in dosar, printre care si directorul APIA Suceava

Surse judiciare declarau pentru Mediafax ca institutiile publice unde au loc perchezitii sunt Agentia de Plati si Interventii pentru Agricultura (APIA) Botosani si sediul unei primarii din acelasi judet.

Pocurorii sunt sprijiniti in acest caz de Serviciul Roman de Informatii si de Brigada Speciala de Interventie a Jandarmeriei.

Un dosar de coruptie privind suspiciunea acordarii ilegale de subventii a fost instrumentat de DNA Suceava, in ceea ce priveste activitatea APIA Suceava, institutie la care, la inceputul lunii iunie, au fost facute perchezitii.

in acest dosar privind acordari ilegale de subventii agricole in judetul Suceava sunt cercetati Dorel Gheorghe Benu, directorul general al APIA la data faptelor, Eugen Mogos, fostul director al APIA Suceava, Delia Moldoveanu, fostul director adjunct al APIA Suceava, si alte cinci persoane.

Cercetarile in aceasta cauza vizeaza admiterea la plata a unor cereri de acordare a sprijinului financiar pe suprafata sau in domeniul zootehnic, unor persoane fizice, juridice, parohii si manastiri care nu indeplineau conditiile de eligibilitate. Din documentele anchetatorilor a reiesit ca in anul 2012 au fost aprobate 193 de dosare, iar in 2013 alte 213 dosare de subventii pentru parohii si manastiri din judetul Suceava. Ancheta vizeaza subventii acordate in perioada 2012-2014, prejudiciul estimat fiind de peste cinci milioane de lei.