Perchezitii in Constanta, membrii unei grupari sunt suspectati de operatiuni financiar-contabile fictive

Mai multe perchezitii au loc, joi, in Constanta, la domiciliul unor persoane suspectate ca fac parte dintr-o grupare specializata in savarsirea de infractiuni din sfera macro-criminalitatii economico – financiare. 

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Constanta, impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalitatii Organizate –Porturi Maritime Constanta, sustin ca , din cercetarile efectuate, persoanele cercetate sunt suspectate ca au obtinut importante beneficii financiare ilicite, prin efectuarea de operatiuni comerciale si financiar-contabile fictive, dupa urmatorul mecanism:

Membrii gruparii, cetateni romani, turci si moldoveni, au inregistrat in evidentele contabile ale unui numar de patru societati comerciale pe care le controlau, vanzari succesive de utilaje industriale, atestand in mod fictiv exportul acestora in Republica Moldova si solicitand rambursarea TVA-ului aferent acestor operatiuni.

Sumele de bani rezultate din operatiunile fictive ajungeau in conturile unei societati comerciale intermediare controlate de catre invinuiti si erau retrase in numerar de catre membrii gruparii.

Procurorii D.I.I.C.O.T. efectueaza in aceasta cauza un numar de 8 perchezitii domiciliare pe raza municipiului Constanta, la locuintele invinuitilor si la sediile societatilor comerciale.

Prejudiciul total cauzat bugetului de stat este estimat la suma de aproximativ 1.000.000 Euro.

Procurorii D.I.I.C.O.T. vor dispune masurilor legale fata de invinuiti dupa finalizarea audierilor.

Mentionam ca invinuitii din prezenta cauza beneficiaza de garantia legala si constitutionala a prezumtiei de nevinovatie.