Perchezitii la medici si farmacisti din trei judete in cazul unor retete medicale fictive

Procurorii DIICOT au efectuat, luni, 29 de perchezitii la agenti comerciali, medici si farmacisti din judetele Ilfov, Maramures si Bihor in cazul unor retete medicale fictive decontate de acestia.

Potrivit anchetatorilor, membrii gruparii au infiintat mai multe firme fantoma pentru a pierde urma medicamentelor pentru care nu se plateau taxe la stat. Este vorba de medicamente foarte scumpe, prejudiciul fiind cifrat la o valoare foarte mare, insa deocamdata nu a fost stabili cu exactitate.

Procurorii au descoperit ca primul palier se ocupa de cautarea medicamentelor, dupa care acestea erau trecute pe unele firma fantoma si apoi distribuite si vandute la negru. In acest fel, gruparea a prejudiciat statul de sume foarte mari. 

Actiunea vizeaza destructurarea unei grupari infractionale formata din 14 persoane, specializata in infractiuni de inselaciune, frauda informatica, fals in inscrisuri sub semnatura privata, fals informatic, evaziune fiscala si spalare de bani, potrivit DIICOT.

Potrivit DIICOT, cantitati importante de medicamente ar fi fost achizitionate, fara documente legale, dupa care ar fi fost introduse in firmele banuite, pe baza unor acte false, pentru a asigura aparenta unei evidente contabile legale, dupa care s–ar fi obtinut sume mari de bani, prin decontarea lor la C.N.A.S., folosindu-se in acest sens retetele fictive.

Stocul medicamentelor respective ar fi fost apoi scos din farmaciile in cauza, fara niciun act justificativ, si transportat la alti membri ai grupului infractional din tara, pentru a fi reintroduse in circuitul comercial, urmarindu-se decontarea lor, prin aceleasi metode.

Nu numar de 14 persoane vor fi conduse, in baza mandatelor de aducere, la sediul D.I.I.C.O.T.- Biroul Teritorial Maramures, pentru audieri si dispunerea masurilor legale.