PERCHEZITII LA CONSTANTA, mai multi directori sunt vizati de descinderi. UPDATE

Procurorii anticoruptie au demarat, marti dimineata, o serie de perchezitii la trei domicilii din Constanta, descinderile desfasurandu-se in dosarul care il vizeaza pe primarul de Constanta, RADU MAZARE.

UPDATE ora 11.45: “Ca urmare a autorizarii de catre instanta competenta, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie efectueaza perchezitii domiciliare in trei locatii situate in municipiul Constanta, niciuna dintre locatii nefiind sediul vreunei institutii publice.

Perchezitiile au fost efectuate in cauza penala in care Mazare Radu Stefan, Mazare Alexandru si Morgenstern Avraham sunt cercetati pentru fapte de coruptie,” se arata in comunicatul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA).

UPDATE ora 11.00: Perchezitiile se desfasoara la o vila din Constanta. Procurorii verifica actele care ar putea avea legatura cu cartierul Henri Coanda, construit de Radu Mazare pentru saraci. Vizat de ancheta ar fi chiar arhitectul sef al Constantei.

Reamintim ca Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a decis ca RADU MAZARE sa fie cercetat in stare de libertate. Contestatia procurorilor la eliberarea primarului Constantei, RADU MAZARE, s-a judecat, vineri, la Inalta Curte.

Sedinta de judecata a durat aproximativ 3 ore, dezbaterile nefiind publice, transmite Agerpres. MAZARE a precizat ca le-a convins pe cele doua judecatoare, prin pledoariile avocatilor, ca nu este vorba de mita. ”Le-am convins cu pledoariile avocatilor, cu documentele, cu starea de fapt. Dupa ce am fost atent timp de trei ore la toate pledoariile, la ce sustine Parchetul si am constatat ca Parchetul sustine ca am luat mita ca sa imi indeplinesc obligatiile legale. Am invederat onoratei Curti ca mi se pare absurd si mi se pare nebunesc sa sustii ca a trebuit sa iau mita ca sa construiesc un cartier pentru oamenii saraci, de care eu sunt mandru”, a spus RADU MAZARE.

Afla aici detalii despre dosarul in care este cercetat RADU MAZARE

Pe 9 aprilie, judecatoarea Rodica Cosma de la ICCJ a respins propunerea DNA de arestare preventiva a lui RADU MAZARE pe motiv ca procurorii nu au adus probe care sa demonstreze ca primarul municipiului Constanta ar fi primit mita de la omul de afaceri Morgenstern Avraham in schimbul facilitarii castigarii unui contract privind construirea de locuinte sociale. DNA a facut contestatie, care s-a judecat vineri la ICCJ.

RADU MAZARE si Avraham Morgenstern au fost retinuti saptamana trecuta de procurorii DNA pentru fapte de coruptie.

Uite cum arata casa lui Radu Mazare din Mamaia. FOTO

Procurorii sustin ca, in anul 2011, omul de afaceri Morgenstern Avraham, reprezentantul SC Shapir Structures SRL, i-a oferit lui Radu Mazare, prin intermediul lui Elan Schwartzenberg, suma totala de 175.000 de euro pentru a facilita castigarea de catre acea societate, in conditii avantajoase, a licitatiei avand ca obiect contractul de construire a Campusului social ‘Henri Coanda’ in valoare de 40.964.030 lei fara TVA (circa 10 milioane de euro).

Banii au fost trecuti prin conturile mai multor societati offshore si au ajuns in final la Radu Mazare si fratele acestuia, Alexandru Mazare, potrivit DNA.

‘Traseul mitei a fost urmatorul: Societatea offshore Larton Consultants Ltd (unic asociat al SC Shapir Structures SRL) transfera in contul societatii Melici Management Inc. (beneficiar real Schwartzenberg Emilian) suma de 109.835 euro la data de 28.07.2011 si suma de 173.012 euro la data de 24.08.2011; Societatea Melici Management Inc. transfera in contul personal al primarului Mazare Radu Stefan deschis la Israel Discount Bank, Sucursala 156, Netanza, Israel, suma de 95.000 euro la data de 13.09.2011 si in contul personal al lui Mazare Alexandru deschis la aceeasi banca – Israel Discount Bank, Sucursala 156, Netanza, Israel, suma de 40.000 euro in aceeasi data; tot in contul personal al lui Mazare Alexandru deschis la Israel Discount Bank, Sucursala 156, Netanza, Israel, Melici Management Inc. a transferat suma de 40.000 euro in data de 06.12.2011. Operatiunile prin care fratii Mazare au primit sumele de bani sus-mentionate au avut ca justificare ‘fees’ – onorariu’, se arata in referatul DNA.

Potrivit DNA, aceste sume de bani au fost oferite primarului Radu Mazare pentru ca acesta sa efectueze o serie de demersuri, unele intrand in atributiile sale de serviciu – initierea unor hotarari de Consiliu Local -, altele in afara atributiilor de serviciu, cum ar fi consilierea reprezentantului Shapir Structures, Morgenstern Avraham, in cadrul a numeroase intalniri avute de cei doi pe parcursul desfasurarii procedurii de achizitie.

Anchetatorii afirma ca unele dintre cele mai importante demersuri efectuate de primar in favoarea societatii Shapir Structures au fost cele prin care, la solicitarea lui Morgenstern Avraham, a fost aprobata cresterea valorii contractului de achizitie cu suma de 3.722.910 lei fara TVA – circa 900.000 de euro, adica de la 37.241.120 lei, cat a fost valoarea estimata de autoritatea contractanta la publicarea anuntului de achizitie publica, la 40.964.030 lei, cat a fost oferta financiara a societatii Shapir.