Perchezitii la suspecti de evaziune fiscala si spalare de bani

Mai multe perchezitii au avut loc azi, in Bucuresti, la domiciliile catorva zeci de suspecti de evaziune fiscala si spalare de bani.

Potrivit b365.ro, procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Structura Centrala si Serviciul Teritorial Cluj au declansat două actiuni simultane vizand destructurarea unor grupari infractionale, specializate in savarsirea de infractiuni din sfera macro-criminalitatii economico – financiare.

In acest sens, procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrala efectueaza cercetari fata de 11 invinuiti, suspectati ca au constituit, pe raza Municipiului Bucuresti, un grup de criminalitate organizata specializat in obtinerea unor importante beneficii financiare, in urma derularii unor operatiuni de achizitii intracomunitare de bunuri (materiale de constructii), urmate de vanzarea acestora pe teritoriul national, dupa urmatorul mecanism:

Membrii grupului infractional organizat au inregistrat operatiuni nereale in evidentele contabile ale unui numar de 18 societati comerciale pe care le controlau, in scopul sustragerii de la indeplinirea obligatiilor fiscale, respectiv diminuarea cuantumului TVA de plata.

O prima categorie de societati au fost utilizate in calitate de client intracomunitar ( au realizat achizitii intracomunitare de materiale de constructii – fier beton) respectiv furnizor national.

O a doua categorie de societati comerciale au fost utilizate pentru crearea de circuite financiare fictive, respectiv derularea de operatiuni fictive, in scopul evidentierii in actele contabile ale societatii care realizeaza achizitii intracomunitare de cheltuieli nereale, diminuand astfel cuantumul TVA colectata.

O a treia categorie de societati comerciale, adevarate „fabrici de facturi” au fost utilizate pentru a emite facturi fictive care sa permita societatilor din primele doua categorii sa dispuna transferul unor sume de bani in contul acestora, sume de bani retrase in numerar de catre membrii grupării.

Prejudiciul total cauzat bugetului de stat, prin eludarea platii TVA, este estimat la suma de aproximativ 4.000.000 Euro.

sursa foto: realitatea.net