Pericol de inundatii in sudul tarii. Ploaia nu se opreste, mai multe strazi din Bucuresti au fost inundate, porturile din Constanta si Tulcea sunt inchise

Sud-estul Romaniei se afla sub imperiul ploilor de mai bine de 48 de ore. Ploua neincetat de doua zile in mai multe judete din sudul tarii, iar estimarile meteorologilor nu sunt deloc bune nici pentru urmatoarele ore. Luni seara a intrat in vigoare un Cod Portocaliu de ploi in Bucuresti si in opt judete din tara, iar alte 13 judete se afla sub Cod Galben.

Cantitatile de apa vor depasi 70-80 de litri pe metrul patrat, iar temperaturile au coborat cu 10 grade fata de normalul termic al acestei perioade. In mai multe orase din tara, canalele nu au mai facut fata, iar strazile au fost inundate. 

Bucurestiul se afla sub Cod Portocaliu, fiind pentru prima data in ultimul an si jumatate cand a fost instituit un astfel de cod. Azi-noapte, mai multe strazi au fost inundate si a fost necesara interventia lucratorilor de la Apa Nova, potrivit Digi 24. Si in judetul Ilfov au fost probleme, in Pantelimon si Popesti Leordeni, drumurile au fost acoperite de apa, iar vantul puternic a pus la pamant mai multi copaci.

Porturile din judetul Constanta au fost inchise, dupa ce valurile au ajuns, in larg, si la sapte metri. La tarm, valurile au atins trei-patru metri inaltime. Vantul bate in rafale ce ating pe alocuri chiar si 50-60 km/h, astfel incat un copac a fost smuls din radacini, pe o sosea intens circulata din centrul orasului de resedinta. Meteorologii nu au vesti bune pentru constanteni nici pentru marti, intrucat Dobrogea se afla in continuare sub incidenta codului portocaliu de vreme rea, mai scrie Digi 24.

Toate porturile maritime si dunarene din judetele Constanta si Tulcea raman in continuare inchise. A fost restrictionata si deplasarea barjelor pe Canalul Dunare – Marea Neagra prin ecluza de la Agigea catre Portul Constanta Sud. Comandantii navelor au fost sfatuiti sa intrerupa orice manevra de incarcare sau descarcare a vaselor ajunse in port. 

Cod portocaliu de inundatii

Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor a emis o avertizare de cod portocaliu valabila incepand de luni, ora 23, pe raurile din spatiul hidrografic Dobrogea.

De la ora 20 au intrat sub avertizare de cod galben Desnatui, afluentii de stanga ai Jiului si cursul mijlociu al Jiului, afluentii Oltului inferior, Vedea si afluentii sai, afluentii Argesului inferior, afluentii Ialomitei si Calmatui. De asemenea, avertizarea de cod galben se mentine pe raurile din bazinele hidrografice Timis superior si pe afluentii sai, Barzava, Moravita, Caras, Nera, Cerna, Jiu superior si afluentii sai. in aceste zone se pot inregistra cresteri de debite si niveluri. Avertizarile sunt valabile pana pe 2 octobrie, ora 10.