PERLE BACALAUREAT 2015: “OTILIA era o TIPA INTROVERTITA, pentru ca nu avea cont de FACEBOOK”

Luni a avut loc prima proba scrisa a examenului de Bacalaureat la limba si literatura romana. La doar o zi distanta au aparut si primele perle.

Absolventii clasei a XII-a de la profilul real au avut de caracterizat la ultimul subiect un personaj dintr-un text narativ apartinand lui Ion Creanga, Marin Preda sau George Calinescu.

Otilia lui Calinescu a avut cel mai mult de suferit. Cel putin din punctul de vedere al unui proaspat absolvent care spune ca “era o tipa introvertita, pentru ca nu avea cont de Facebook, nici Twitter, nu se bucura de avantajele lumii online. Nu avea unde se <spovedi> in fata prietenilor din lista si nu numai. Si eu am crescut fara parinti de mica, la fel ca Otilia, ii inteleg tristetea”.

Nu a uitat nici despre povestea dintre Otilia si Felix si spune ca protagonista “era un bun psiholog, in sensul ca i-a citit gandurile lui Felix. O apreciez pentru ca si-a sacrificat iubirea, pentru a nu-i sta in cale carierei. Si eu am facut la fel, cand am aflat ca iubitul meu vrea sa lucreze in Olanda”.

CITESTE SI: BACALAUREAT 2015. Vezi care au fost subiectele la proba scrisa de LIMBA si LITERATURA ROMANA

O alta cerinta a examenului cerea elevilor sa construiasca o expresie care sa contina cuvantul “viata”. Un elev atent la ce se intampla pe scena politica a scris ca “politic, Ponta si-a luat viata cu operatia in Turcia” scrie Adevarul.

La primul punct unde trebuia comentat dialog a doua personaje din fragmentul “Trei Generatii”, un elev…realist a comentat ca n-ai cum sa mai crezi in raspunsuri siropoase, de genul celui din dialogul tinerilor – “Dupa ce traiesti in tara asta in saracie lucie, nu poti avea tupeul sa-ti intrebi nevasta asa ceva. Cel mai bine o anunti ca ti-ai gasit de lucru in Spania, cat castigi si de cand pleci. Restul sunt romantisme”.

In schimb, absolventii de la profilul uman au trebuit sa dea un sinonim pentru cuvantul “trecuta”. Cel care a atras atentia pana acum, cel putin, a fost “reparata cu botox”.

Sursa foto www.adevarul.ro