PERSEIDELE: Cand, cum si unde se va putea vedea cel mai bine CURENTUL DE METEORI?

PERSEIDELE, unul dintre cei mai stralucitori curenti de meteori, are loc in fiecare an intre 17 iulie si 24 august, iar in 2015 punctul maxim de activitate va fi in NOAPTEA DE 12 SPRE 13 AUGUST, potrivit Societatii Astronomice Romane de Meteori, citate de Mediafax.

Foarte activ intre 10 si 15 august, curentul de meteori Perseide va avea momentul de ACTIVITATE MAXIMA intre 12 august, ora 21.00, si 13 august, ora 17.00.

Momentul de activitate maxima al Perseidelor va fi foarte usor de observat anul acesta, pentru ca CERUL VA FI LIBER, fara lumina satelitului natural al Pamantului, pe 14 august fiind LUNA NOUA, mai informeaza Societatea Astronomica Romana de Meteori.

Orice meteor a carui traiectorie inversa ajunge in constelatia Cassiopeia este o „PERSEIDA”, precizeaza Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din Bucuresti. Denumite dupa constelatia din care par ca vin, Perseus, Perseidele reprezinta unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi intr-un an.

CITESTE SI: LUNA ALBASTRA, FENOMENUL RAR CARE SE VA VEDEA PE CERUL ROMANIEI IN ACEASTA NOAPTE

Pentru ca fenomenele astronomice de acest tip se urmaresc cel mai bine din locurile cu cer curat, lipsit de lumini parazite, un loc potrivit de observatie este LA TARA sau LA MUNTE, iar, in cazul oraselor mari, e recomandat un spatiu aflat la marginea orasului, mai informeaza Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” pe site-ul oficial. Din zonele cu cer curat se vor putea vedea maxim 100 de meteori pe ora, in timp ce din orase se vor vedea 10-20 de meteori pe ora.

Pentru a vedea meteori nu aveti nevoie de un instrument astronomic, ci de ceva pe care sa stati intins – un sac de dormit sau un sezlong. De asemenea, pentru a vedea cat mai multi meteori, este nevoie sa priviti cerul macar o ora.

Sursa foto: Shutterstock