Perseidele. Ploaia de stele 2013. Spectacol pe cer, NASA transmite LIVE VIDEO

perseide-ploaie-de-stele

PERSEIDELE – PLOAIA DE STELE 2013: Ploaia de meteori a Perseidelor va putea fi urmarita pe cer luni (12 august) si marti (13 august). Luni noapte, in orele de dinaintea rasaritului, vor putea fi observati cei mai multi meteori, chiar si 100 pe ora, insa Perseidele vor putea fi observate si in noptile viitoare, pana in 24 august. Perioada de activitate pentru Perseide este 17 iulie – 24 august.

Perseidele provoaca mai multe “mingi de foc” decat orice alta ploaie de meteoriti. Pamantul va intalni un nor de resturi ale cometei Swift-Tuttle, care se dezintegreaza lent in timp ce orbiteaza in jurul Soarelui. Resturile vor intra in atmosfera cu o viteza de 60 kilometri pe secunda si vor fi vizibile pe cerul noptii sub forma unor mingi de foc.

Astronomii ne sfatuiesc sa ne uitam dupa stelele cazatoare dupa miezul noptii, spre dimineata, de preferat in afara oraselor, in locuri cu aer curat si fara poluare luminoasa. Cei ce vor observa Perseidele din zonele cu aer curat vor vedea maxim 100 de meteori pe ora, in timp ce cei din orase vor putea observa doar 10-20 meteori pe ora.

Cei mai multi meteori sunt particule de praf de marimea granulelor de nisip, insa unii din ei pot ajunge la marimea boabelor de mazare. Majoritatea nu ajung pe suprafata Pamantului. Dara luminoasa de pe cer este lasata de o particula sub 1mm diametru ce arde in atmosfera Pamantului, la frecarea cu aerul. Pentru o fractiune de secunda vedem acest fenomen, denumit de astronomi meteor.

NASA difuzeaza imagini live pe site-ul sau. Imaginile vor putea fi urmarite in data de 13 august, intre orele 07:00 si 11:00 (ora Romaniei). Pentru imagini LIVE puteti accesa live stream-ul NASA de mai jos:

Live streaming video by Ustream