Persoanele ARESTATE PREVENTIV si cele aflate in AREST la DOMICILIU pot solicita sa VOTEZE

Vicepremierul GABRIEL OPREA a declarat, sambata, in videoconferinta de la MAI, ca sunt 1.117 persoane din centrele de retinere si ARESTARE PREVENTIVA, precum si 226 de persoane in AREST la DOMICILIU care pot solicita sa VOTEZE duminica, cererile acestora putand fi depuse sambata, pana la ora 20.00.

GABRIEL OPREA a reamintit, in videoconferinta cu prefectii si sefii structurilor centrale si teritoriale ale MAI, ca la ALEGERILE care au loc duminica pot beneficia de URNA MOBILA, in aceleasi conditii, si persoanele RETINUTE, cele detinute in baza unui mandat de ARESTARE PREVENTIVA sau persoanele care sunt in executarea unei pedepse privative de libertate, dar care nu si-au pierdut drepturile electorale, precum si cele aflate in AREST la DOMICILIU.

OPREA a spus ca cererile celor care nu si-au pierdut DREPTURILE ELECTORALE trebuie depuse la BIROUL ELECTORAL al sectiei de votare sambata, pana la ora 20.00.

“Domnule inspector general, Politia Romana va lua masuri de aducere la cunostinta celor 1.117 de persoane aflate in centrele de retinere si ARESTARE PREVENTIVA ca au posibilitate de a vota prin intermediul URNELOR SPECIALE”, i-a spus GABRIEL OPREA sefului IGPR, PETRE TOBA.

Citeste si: PREFECTUL de ILFOV: Procesul electoral se pare ca va fi deturnat de la calea legala 

Totodata, vicepremierul a solicitat ca si cele 226 de persoane aflate in AREST la DOMICILIU, care sunt in supravegherea judiciara a Politiei, sa fie informate despre drepturile pe care le au.

Seful Politiei Romane i-a spus vicepremierului Oprea ca pana in prezent au depus cereri de solicitare a URNEI MOBILE 805 din cei 1.117 ARESTATI PREVENTIV si 34 din cele 226 de persoane aflate in AREST la DOMICILIU.

Vicepremierul a mai spus ca sambata, intre orele 18.00 si 20.00, la sediul sectiilor de votare, presedintii birourilor sectiilor primesc cererile scrise ale persoanelor netransportabile din motive de boala sau invaliditate, care doresc sa voteze cu urna speciala. Aceste cereri trebuie sa fie insotite de copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale care dovedesc aceasta stare fizica sau medicala.

“Deplasarea urnei speciale se face de catre cel putin doi membri ai biroului electoral al sectiei de votare, insotiti de reprezentanti ai Ministerului Afacerilor Interne”, a adaugat Oprea.

Ministrul Afacerilor Interne a mentionat ca, pe langa ALEGERILE EUROPARLAMENTARE, duminica vor fi ALEGERI PARLAMENTARE PARTIALE in municipiul Bucuresti si in sase judete – Galati, Gorj, Hunedoara, Ilfov, Satu Mare si Timis -, precum si ALEGERI LOCALE PARTIALE in 17 localitati pentru alegerea unor primari, in sapte localitati pentru alegerea consilierilor locali, iar in judetul Arges pentru alegerea presedintelui Consiliul Judetean.

“Solicit maxima atentie tuturor celor implicati in procesul electoral, in special, in aceste judete, pentru a nu exista confuzii pentru alegatori”, a mai spus Oprea.

Ministrul de Interne le-a cerut prefectilor ca, impreuna cu primarii, sa se asigure ca toti presedintii sectiilor de votare se vor prezenta, sambata, la ora 18.00, la sectiile de votare pentru a prelua in siguranta materialele necesare votarii, precizand ca dupa aceasta ora, fiecare sectie de votare din tara va fi asigurata cu paza de catre efectivele Ministerului Afacerilor Interne.

Citeste si: Victor Ponta HUIDUIT la Gara de Nord

“Este important de reamintit ca buletinele de vot, stampilele si timbrele autocolante, odata ajunse in sectia de votare, raman in aceasta locatie pana la finalul procesului electoral. Nimeni nu are voie sa scoata aceste materiale din incinta sectiei de votare”, a precizat OPREA.

Totodata, vicepremierul a aratat ca predarea sectiilor de votare de catre efectivele MAI care au asigurat paza pe timpul noptii va avea loc duminica, intre orele 06.00 si 07.00.

“La acel moment, presedintii birourilor sectiilor de votare vor face verificarea urnelor, a copiilor listelelor electorale permanente si speciale, a buletinelor de vot, al stampilelor si a tuturor documentelor. Efectivele MAI vor acorda tot sprijinul necesar presedintilor birourilor electorale al sectiilor de votare”, a mai spus vicepremierul.

GABRIEL OPREA a mentionat ca atributiile presedintilor sectiilor de votare “se intind inclusiv in afara locului in care se exercita votul, in jurul acestuia, precum si pe strazi si in piete publice, pana la o distanta de 500 de metri”, aratand ca cei care nu respecta dispozitiile acestora privind asigurarea ordinii in localul de vot si in imprejurimi vor fi amendati cu sume intre 1.500 si 4.500 de lei.

Vicepremierul a reamintit ca persoanele care doresc sa obtina sau sa-si preschimbe actele de identitate, pot solicita acest lucru in regim de urgenta si in cursul zilei de duminica, intre orele 08.00 – 21.00.

Sursa foto: realitatea.net