Persoanele cu grupa sangvina AB ar putea suferi de probleme de memorie la batranete

Persoanele cu grupa de sange AB ar putea prezenta un risc mai crescut de a suferi de probleme cognitive la batranete, sugereaza un studiu al cercetatorilor americani, potrivit bbc.co.uk.

Aproximativ 4% din populatia lumii are grupa de sange AB, iar un studiu al cercetatorilor americani sugereaza ca ar putea exista o legatura intre aceasta grupa sangvina rara si instalarea, in a doua parte a vietii, a tulburarilor cognitive, comparativ cu celelalte grupe de sange.

Studiul a fost publicat in revista Neurology si pleaca de la alte cercetari anterioare, care au aratat o legatura intre grupa sangvina si riscul de maladii cardiace.

CITESTE SI: Evolutia MALADIEI ALZHEIMER ar putea fi stopata cu ajutorul RODIILOR – Studiu 

O echipa condusa de profesorul Mary Cushman, de la Colegiul de medicina de la Universitatea din Vermont, Burlington, a analizat informatii despre aproximativ 30.000 de persoane cu varsta de peste 45 de ani, din Statele Unite. Expertii au identificat 495 de persoane in cazul carora au aparut probleme in gandire si pierderi de memorie – tulburari cognitive – in timpul celor trei ani cat a durat studiul.

Persoanele cu probleme au fost comparate cu alti 587 de voluntari care nu prezentau tulburari cognitive.

CITESTE SI: IPOTEZA ULUITOARE: CANCERUL este parte a evolutiei umane 

Dintre cei 495 de voluntari cu probleme de memorie, 6% aveau grupa sangvina AB, procent mai mare decat valoarea de 4% din populatia generala. Voluntarii cu grupa AB au prezentat un risc cu 82% mai mare de a avea dificultati de memorie, limbaj si atentie, ce pot fi un semnal referitor la instalarea dementei. Totusi, cercetarea nu a investigat riscul de aparitie al acestei maladii.

Sursa foto: E-ZIAR.RO