Persoanele cu handicap acuza LIPSA FACILITATILOR din SECTIILE DE VOTARE

Persoanele cu dizabilitati ar merge la vot, in loc sa astepte urna mobila acasa, insa la intrarile spre SECTIILE DE VOTARE sunt trepte, iar cabinele de vot sunt gandite pentru oameni care stau in picioare, nu pentru cei aflati in scaun rulant, a declarat miercuri reprezentantul ONPHR, Matei Ghigiu.

Reprezentantul Organizatiei Nationale a Persoanelor cu Handicap din Romania (ONPHR), Matei Ghigiu, a declarat miercuri, la lansarea platformei www.antidiscriminare.ro, ca Autoritatea Electorala Permanenta asigura persoanele nedeplasabile, printr-un clip video postat pe site, ca daca vor dori sa voteze, o vor putea face prin urna mobila.

Citeste si: Elevii bucuresteni din scolile cu SECTII DE VOTARE care invata dupa-amiaza NU FAC CURSURI vineri

“Noi, persoanele cu dizabilitati, am merge cu drag la vot daca SECTIILE DE VOTARE ar fi accesibilizate. Dar la intrarea in sectiile de votare sunt trepte, iar cabinele de vot sunt facute pentru cei care voteaza in picioare. Noi ne-am deplasa cu drag daca am putea. Dar daca reusesti sa urci treptele de la intrare, trebuie sa intri in cabina, unde scaunul nu incape cum trebuie, iar tablia pe care ar trebui sa votam este sus”, a spus reprezentantul ONPHR, el insusi fiind persoana cu dizabilitati, care se deplaseaza cu ajutorul unui scaun rulant.

Matei Ghigiu a amintit ca persoanele cu dizabilitati au organizat un mars tocmai pentru a atrage atentia autoritatilor asupra faptului ca spatiile publice nu sunt accesibile tuturor, precizand insa ca actiunea nu a avut niciun rezultat pana acum.

Citeste si: PROGRAM PRELUNGIT la eliberarea CARTILOR DE IDENTITATE, in Sectorul 1

El a a precizat ca discriminarea cea mai profunda este tocmai cea facuta de catre stat, iar aceasta incapacitate de a accesibiliza spatii firesti a dus la segregare. Astfel, persoanele cu dizabilitati din Romania nu au acces la educatie, ceea ce face ca cele mai multe dintre ele sa aiba un nivel redus de cultura si sanse aproape inexistente pe piata muncii.

Sursa foto: adevarul.ro