Peste 12.000 de REFUGIATI se afla in prezent in SERBIA; SLOVENIA cere ajutorul UE

Guvernul de la Belgrad a anuntat marti ca in prezent cel putin 12.000 de refugiati se afla pe teritoriul Serbiei, dintre care, potrivit Inaltului Comisariat al ONU pentru Refugiati (UNHCR), circa 2.500 sunt blocati la granita cu Croatia asteptand sa li se permita intrarea in aceasta tara pentru a-si continua calatoria catre vestul Europei, transmite agentia Reuters, citata de Agerpres.

Autoritatile croate au limitat intrarile imigrantilor, dupa ce Slovenia a anuntat ca nu poate gestiona trecerea a mai mult de 2.500 de refugiati pe zi, aglomerari de imigranti fiind observate de asemenea la granita croato-slovena. 

Dupa ce Ungaria a inchis vineri noaptea si granita cu Croatia — unde a fost ridicat un gard de sarma ghimpata, la fel ca la frontiera cu Serbia—, presiunea migratorie s-a mutat in directia Sloveniei, unde au ajuns de atunci aproape 20.000 de imigranti. 

Potrivit agentiei slovene de presa STA, in taberele din Slovenia se afla in prezent 8.390 de refugiati. Autoritatile de la Ljubljana au mai anuntat ca din cei circa 8.000 de imigranti care au intrat luni pe teritoriul sloven, numai aproximativ 2.000 au fost primiti in Austria, cifra avansata de politia austriaca fiind de 4.280. 

CITESTE SI: GERMANIA: Mii de PARTIZANI si ADVERSARI ai miscarii islamofobe PEGIDA s-au adunat in centrul DRESDEI

Prin urmare, presedintele sloven, Borut Pahor, a declarat, dupa o intalnire avuta marti la Bruxelles cu presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, ca va cere oficial partenerilor din UE sprijin financiar urgent sa trimiterea unor forte de politie la frontiera tarii sale cu Croatia pentru a ajuta politia de frontiera locala sa controleze afluxul de imigranti. El a subliniat ca nu va ezita sa foloseasca armata pentru a mentine ordinea si securitatea in tara. 

De altfel, Slovenia a inceput desfasurarea armatei la granita croata. Potrivit agentiei EFE, televiziunea publica din Croatia, HTV, a aratat imagini cu soldati sloveni la granita dintre cele doua tari si coloane militare alcatuite din camioane si vehicule de lupta. 

Ministrul sloven de interne, Bostjan Sefic, a confirmat in fata presei ca 140 de soldati au fost deja desfasurati la granita, intrucat efectivele politiei sunt insuficiente pentru a putea gestiona situatia. 

CITESTE SI: CRIZA REFUGIATI: PRIMELE AUTOCARE CU IMIGRANTI AU AJUNS LA GRANITA DINTRE CROATIA SI SLOVENIA

Intrebat daca Slovenia intentioneaza sa ridice un gard la granita cu Croatia, dupa modelul Ungariei, el a raspuns ca nu exclude posibilitatea ‘protejarii frontierei cu obstacole fizice’. Anterior si sefa diplomatiei croate, Vensa Pusic, a confirmat relatarile din presa locala conform carora guvernul de la Zagreb ia in calcul optiunea ridicarii unui astfel de gard la granita cu Serbia, sugerand insa ca s-ar putea recurge la aceasta masura doar ca o ultima solutie. 

Potrivit UNHCR, numarul refugiatilor care ajung in insulele grecesti — dupa ce au traversat Marea Egee venind dinspre Turcia — este in crestere, numai luni fiind inregistrate circa 8.000 de sosiri, iar in total in Grecia se afla la ora actuala circa 27.500 de imigranti in tranzit, acestia urmand sa-si continue drumul catre vestul Europei prin asa-numita ruta a Balcanilor. 

Sursa foto: realitatea