Peste 150 de institutii muzeale si organizatii de cultura si educatie participa sambata la NOAPTEA MUZEELOR

Peste 150 de institutii muzeale si organizatii de cultura si educatie din aproximativ 50 de localitati din Romania vor participa sambata la cea de-a zecea editie a manifestarii NOAPTEA MUZEELOR.

NOAPTEA MUZEELOR este unul dintre cele mai populare si longevive evenimente culturale destinate publicului larg sarbatorit la nivel european. Initiata de Ministerul Culturii si Comunicarii din Franta, manifestarea atrage anual in Romania sute de mii de participanti. NOAPTEA MUZEELOR are loc in fiecare an sambata, in jurul datei de 18 mai – Ziua Internationala a Muzeelor, sarbatoare instituita de International Council of Museums (ICOM).

Muzee, case memoriale, colectii private, satesti si parohiale vor fi deschise publicului pentru vizite gratuite si evenimente speciale in noaptea de 17 spre 18 mai, in Bucuresti, Timisoara, Cluj-Napoca, Turda, Ciucea, Sibiu, Cristian, Sibiel, Saliste, Gales, Tilisca, Poiana Sibiului, Jina, Arad, Aiud, Alba-Iulia, Baia Mare, Bacau, Onesti, Botosani, Brasov, Bran, Caransebes, Constanta, Sfantu Gheorghe, Galati, Giurgiu, Pitesti, Golesti, Targu-Jiu, Targu-Carbunesti, Deva, Hunedoara, Iasi, Harlau, Mircesti, Ruginoasa, Oradea, Ploiesti, Sinaia, Ramnicu-Sarat, Resita, Slobozia, Targoviste, Tirgu Mures, Alexandria, Rosiorii de Vede.

Lista muzeelor si institutiilor inscrise este accesibila pe site-ul www.noapteamuzeelor.ro, cu detalii despre programele si manifestarile pregatite pentru aceasta ocazie.

Reteaua Nationala a Muzeelor din Romania (RNMR) coordoneaza si in acest an evenimentul la nivel national si organizeaza circuite muzeale in Bucuresti, Timisoara (in premiera) si Cluj, in cadrul proiectului “NOAPTEA MUZEELOR 2014: Aceeasi noapte, scenarii diferite”, finantat de Administratia Fondului Cultural National (AFCN).

Astfel, in cele trei orase, vizitatorii vor avea la dispozitie harti tiparite cu organizatiile participante, pentru a-si planifica eficient vizita.

La nivel national, utilizatorii de telefoane mobile pot descarca gratuit de pe AppStore si Google Play aplicatia NOAPTEA MUZEELOR, dezvoltata de Tourpipe si disponibila, in premiera, si in limba engleza, pentru a afla rapid orarul si programul muzeelor inscrise la eveniment din toata tara.

In Bucuresti, 33 de institutii – muzee si organizatii culturale sau de educatie – isi asteapta publicul pana tarziu in noapte, la expozitii, concerte, spectacole, proiectii, performance-uri si ateliere interactive, pentru experiente de neuitat.

Circuitul intre muzee este asigurat de autobuzele RATB, prin linia speciala NOAPTEA MUZEELOR, infiintata cu sprijinul Primariei Municipiului Bucuresti.

Programul evenimentului organizat de muzeul Bellu cuprinde, intre orele 19.00 si 21.30, tururi ghidate gratuite prin care sunt prezentate o parte din lucrarile ansamblului muzeal. In mod cu totul deosebit, spatiul neconventional al cimitirului Bellu va gazdui, intre orele 22.00 si 23.30, in premiera, spectacolul de teatru “Viata de cimitir”, avand-o pe actrita Rodica Popescu Bitanescu atat in rolul principal, cat si in ipostaza de regizor. Publicul prezent la eveniment se va putea delecta, in ultima parte a programului, cu un recital de muzica clasica, desfasurat pana la ora 01.00 (ora inchiderii).

NOAPTEA MUZEELOR la Muzeul National de Arta al Romaniei (MNAR) va fi dedicata Anului Brancoveanu, prin deschiderea in nocturna a Galeriei de Arta Veche Romaneasca. De-a lungul celor zece sali ale galeriei, o serie de lucrari special selectate, marcate printr-o signalectica aparte, compun un traseu care ofera informatii despre arta brancoveneasca, in contextul culturii medievale din Tarile Romane. In plus, la parterul Galeriei Nationale va fi deschisa o expozitie-semnal care aduce in prim-plan un vechi liturghier brancovenesc, cu o bogata decoratie pictata, presupus a fi apartinut chiar voievodului martir.

Evenimentul NOAPTEA MUZEELOR de la Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR) va avea in centru expozitia temporara “Haina il face pe om. Sase secole de istorie vestimentara”, organizata de muzeu, in parteneriat cu Muzeul Militar National “Regele Ferdinand I” Bucuresti, Complexul Muzeal National “Moldova” Iasi, Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Prahova, Muzeul Bucovinei Suceava si Complexul National Muzeal “Curtea Domneasca” Targoviste. Expozitia reprezinta o incursiune in istoria vestimentara a spatiului romanesc, in perioada cuprinsa intre secolele al XV-lea si al XX-lea. Vor fi prezentate vesminte, costume, uniforme, dar si accesorii purtate de anumite catogorii sociale – boierime si nobilime, cler, negustori, diplomati, militari, oameni de cultura si stiinta, artisti de renume, doamne cochete si “gentelmani”. De asemenea, cu ocazia NOPTII MUZEELOR, vor avea loc activitati, precum ateliere de creatie si educatie muzeala, reconstituiri istorico-militare, parada in costume de epoca, spectacole de muzica, teatru si dans. Totodata, vor putea fi vizitate expozitiile permanente “Tezaur Istoric”, “Lapidarium – Copia Columnei lui Traian”, precum si cele temporare “Exponatul lunii – Arborele genealogic al tuturor statelor Europei si al suveranilor ei, 1889. Dedicat suveranilor actuali”. Muzeul poate fi vizitat intre orele 16.00 si 02.00.

Muzeul National al Aviatiei Romane, singura institutie cu profil aeronautic din tara, detine colectii unicat la nivel national, iar, de NOAPTEA MUZEELOR, pot fi admirate materiale probatoare cu semnificatie pentru istoria aeronautica a poporului roman: avioane civile si militare, statii de radiolocatie, tehnica de artilerie antiaeriana si rachete sol-aer, machete, uniforme, decoratii si documente de arhiva. Muzeul este deschis in intervalul 21.00-04.00.

Citeste si: Invitatie la TEATRU, la CIMITIRUL BELLU

Evenimentele organizate de Institutul Geologic al Romaniei prin Muzeul National de Geologie se vor derula sub ideea “Istoria unei descoperiri!”. Fiecare exponat are in urma sa doua istorii. Pe de o parte, istoria celor care si-au pus cunostintele in slujba descoperirilor, iar pe de alta parte, istoria exponatului care astazi poate fi admirat. Fiecare dintre aceste istorii se deruleaza cu aventurile, lupta cu necunoscutul, greutatile si satisfactiile legate de pasul inainte facut pentru cunoastere. Pe langa vizitarea expozitiilor permanente, Muzeul National de Geologie isi va intampina publicul cu o serie de documente si exponate inedite din colectiile muzeului, incluse in expozitii temporare. Una dintre acestea este “Viata si opera lui Gheorghe Munteanu Murgoci – intemeietor al Scolii romanesti de pedologie si promotor al stiintei solului in lume”. Cea de-a doua se numeste “Fascinatii minerale”, piesa principala a expozitiei fiind un “super cristal, adus in Romania din Brazilia, pentru acest eveniment. Programul de vizitare este intre orele 19.00 si 23.30.

Muzeul de Arta “Vasile Grigore – pictor si colectionar” prezinta evenimentul “Dubla aniversare… la Muzeul de Arta Vasile Grigore – pictor si colectionar”, institutia fiind deschisa in intervalul orar 18.00 – 02.00. Astfel, se vor sarbatori 10 ani de la Noaptea Europeana a Muzeelor si 10 ani de la deschiderea Muzeului de Arta “Vasile Grigore – pictor si colectionar”. In cadrul evenimentului, vor fi prezentari Power Point cu toata activitatea muzeului, in care apare si Vasile Grigore. De asemenea, va fi inaugurata o noua sala de expozitie temporara, cu expunerea intitulata “Mate din cartierul meu”.

Muzeul de Arta Veche Apuseana “Ing. Dumitru Furnica-Minovici” intampina publicul cu noutati. Astfel, dupa o lunga perioada de conservare si restaurare la muzeele din Sibiu, pictura “Pasari Vanate”, de Jan Fyt, si “Cufarul (lada de zestre)”, din Scoala italiana, au revenit in Muzeul de Arta Veche Apuseana “Ing. Dumitru Furnica-Minovici”. De asemenea, o noutate o reprezinta codurile QR (Quick response), aflate in imediata apropiere a exponatelor si cu ajutorul carora publicul poaate afla detalii despre muzeu. Programul de vizitare este intre 18.00 si 02.00.

De asemenea, Muzeul Militar National “Regele Ferdinand I” va prezenta publicului o expozitie intitulata “100 de ani de la declansarea Primului Razboi Mondial”, in care vor fi prezentate tari participante la aceasta conflagratie, cu obiecte din colectiile muzeului. Totodata, va fi prezentata si o expozitie temporara de arta plastica.

Muzeul National al Satului “Dimitrie Gusti” organizeaza “Dupa-amiaza muzeului”, cu spectacole de muzica si joc popular romanesc, targul mesterilor populari, expozitii si ateliere de creatie. Muzeul va fi deschis in intervalul orar 15.00 – 19.00 si vor avea loc spectacole de muzica si joc popular romanesc, targul mesterilor populari, ateliere de creatie, expozitie de fotografie si stand de carte. In plus, vizitatorii sunt invitati sa il redescopere pe Lucian Blaga, in cadrul programului “Mari personalitati”. Membrii Tarafului Cleante aduc in fata publicului muzica nemuritoare a Bucurestiului stralucitor de altadata si reusesc la fiecare spectacol sa refaca atmosfera Bucurestiului de odinioara, invitand publicul intr-o calatorie imaginara, “intr-o lume plina de carciumioare cochete, duduite elegante si mon cheri manierati”. Vizitatorii pot participa la ateliere de creatie de olarit si icoane pe sticla, la un ghidaj tematic cu scopul de a descoperi instalatiile de tehnica populara din Muzeul Satului si pot achizitiona diverse produse traditionale si cosmetica bio.

Citeste si: RATB infiinteaza o LINIE SPECIALA pentru “NOAPTEA MUZEELOR”

La randul sau, Muzeul National al Taranului Roman prezinta expozitia permanenta, care va fi deschisa intre orele 18.00 si 20.00, iar, intre 23.00 si 00.00, va avea loc concertul sustinut de AG Weinberger in curtea interioara. De asemenea, mesteri cu diverse obiecte vor fi in curtea interioara, astfel ca vizitatorii pot targui.

La Muzeul National de Arta Contemporana (MNAC), publicul va putea admira expozitia “Sarkis”. La Bucuresti, Sarkis propune un filtru de imagini si concepte care ofera o perspectiva diferita in perceptia cotidianului, dezvaluind fatete ascunse si emotii noi.

Muzeul National “George Enescu” va fi deschis in NOAPTEA MUZEELOR intre orele 19.00 si 01.00. Titlul generic propus de muzeu este “Muzele de la Muzeu”, un proiect performativ durational, coordonat de artista Irinel Anghel, care se va derula atat in spatiile interioare ale muzeului, cat si in curte.

 

La Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi, publicul este invitat sa viziteze expozitia de harti vechi “Cartografia in epoca renascentista”, iar, la Muzeul National de Istorie Naturala “Grigore Antipa”, bucurestenii au acces gratuit in expunerea permanenta, in intervalul orar 19.00 – 00.00.

De asemenea, Muzeul National al Literaturii Romane, deschis intre orele 10.00 si 02.00, prezinta a sasea editie a Maratonului de Poezie si Jazz.

Cladirea cunoscuta drept Foisorul de Foc gazduieste Muzeul National al Pompierilor. Acesta prezinta cea mai mare colectie de echipamente si tehnici de luptat cu focul si documente importante, descriind momente cheie din istoria pompierilor romani. In cadrul evenimentului NOAPTEA MUZEELOR, vizitatorii vor avea ocazia sa se conecteze cu expozitia permanenta. De asemenea, doar in acea seara, cateva masini de interventie moderne impreuna cu echipaje complete vor fi parcate in fata muzeului. Fanfara pompierilor militari bucuresteni va sustine, in acelasi parc, un concert cu un repertoriu adecvat, intre orele 18.00 si 22.00. Evenimentul de la Muzeul National al Pompierilor este intitulat “Descoperiti colectiile din turn”, institutia putand fi vizitata intre orele 17.00 si 01.00.

Muzeul National Tehnic “Prof. Ing. Dimitrie Leonida” deschide NOAPTEA MUZEELOR la ora 18.00, cu o conferinta despre istoria energeticii romanesti. In cadrul conferintei, alaturi de lucrari sustinute de persoane cu experienta recunoscuta in domeniu, vor fi prezentate exponatele din domeniul energetic aflate in patrimoniul Muzeului National Tehnic “Prof. Ing. Dimitrie Leonida”. Aceste obiecte vor putea fi vazute de catre vizitatori in cadrul expozitiei de baza, fiind evidentiate distinct. Muzeul poate fi vizitat in intervalul 20.00 – 01.00.

De asemenea, pe 17 mai, bucurestenii pot vizita Muzeul Municipiului Bucuresti – Palatul Sutu, Muzeul “Theodor Aman”, Observatorul Astronomic “Amiral Vasile Urseanu”, Palatul Voievodal Curtea Veche, unde vor avea loc expozitii de fotografie, spectacole de teatru, precum si observatii astronomice, daca cerul este senin.

Totodata, la NOAPTEA MUZEELOR vor participa si asociatii culturale.

Astfel, Asociatia Romana pentru Cultura, Educatie si Normalitate – ARCEN, Scoala Centrala din Bucuresti isi deschide portile publicului larg printr-o serie de evenimente inedite. ARCEN da startul “Noptii Albe de la Pensionatul domnesc de fete”, incepand cu ora 19.30. Vizitatorii pot participa la tururi ghidate ale Scolii Centrale, care vor cuprinde istoria pensionatului de fete, povesti despre elevele pensionului, istorii despre femeia secolului al XIX-lea si explicatii privind arhitectura neoromaneasca inaugurata de arhitectul Ion Mincu. De asemenea, publicul este invitat sa viziteze si expozitia “#bucuresci” a fotografului Alberto Grosescu, iar, spre miezul noptii, ARCEN invita iubitorii orasului Bucuresti la un dialog cu tema “Despre moravuri si obiceiuri feminine in Bucurestii secolului XIX”.

De asemenea, Arhivele Nationale ale Romaniei prezinta evenimentul “Romania, 1914-1916” (expozitie documentara), in intervalul 20.00 – 02.30.

Biblioteca Centrala Universitara “Carol I” isi va deschide portile si in acest an in cadrul evenimentului international NOAPTEA MUZEELOR. Pentru al patrulea an consecutiv, Biblioteca Centrala Universitara “Carol I” este incantata sa primeasca vizita celor interesati sa cunoasca istoria de la intemeierea din 1895 si pana in prezent. De asemenea, vor avea loc tururi ghidate, expozitie de carte veche si rara, prexum si piesa de teatru “Imi place cum mirosi”.

Alte institutii din Bucuresti deschise in NOAPTEA MUZEELOR sunt Universitatea Spiru Haret, World Press Photo Romania (in Piata Universitatii), Fundatia Lowendal, Centrul Cultural Art Society, Eclectico Studio – Palatul Stirbei, Galeria Galateca, Ferma Animalelor si Romanian Design Week – Palatul Camerei de Comert.

Bucurestenii pot apela si anul acesta la serviciul de Mini Taxi gratuit. Cu aplicatia pentru telefoanele mobile NOAPTEA MUZEELOR, vizitatorii muzeelor pot rezerva un Mini Taxi pentru transport acasa – muzeu.

Sursa foto: facebook.com