Peste 160 de persoane date in urmarire, depistate in ultima saptamana de politisti

Politistii romani, impreuna cu partenerii din celelalte state membre Schengen, au depistat in ultima saptamana 161 de persoane si 56 de autoturisme care fac obiectul unor semnalari introduse in Sistemul Informatic Schengen (SIS), au anuntat duminica reprezentantii Inspectoratului General al Politiei Romane.

Astfel, in perioada 15-22 martie, in urma schimbului suplimentar de informatii prin intermediul Biroului SIRENE din cadrul CCPI—IGPR, pe teritoriul tarii noastre au fost localizate 92 de persoane care fac obiectul unor semnalari in SIS.

Totodata, politistii romani au pus in aplicare sapte de mandate europene de arestare, au depistat 84 de persoane care erau cautate in vederea participarii la o procedura judiciara si au identificat o persoana care era data disparuta.

De asemenea, pe teritoriul Romaniei au fost identificate 51 de autoturisme care erau cautate de partenerii din Spatiul Schengen pentru a fi confiscate sau folosite ca probe in cursul procedurilor penale, un bun si cinci documente.

Partenerii straini au identificat, pe teritoriul lor, in urma schimbului de informatii prin intermediul Biroului SIRENE din cadrul CCPI—IGPR, 69 de persoane cautate de autoritatile romane. Dintre acestea, 45 de persoane erau urmarite de Politia Romana in baza unui mandat european de arestare, iar 24 persoane erau cautate pentru participarea la o procedura judiciara. De asemenea au fost identificate pe teritoriul statelor membre si sase documente semnalate de Romania.

Un numar de cinci autovehicule, semnalate de autoritatile romane in vederea indisponibilizarii sau pentru a fi folosite ca probe in cursul procedurilor penale, au fost identificate in statele membre.

Citeste si: Cinci metode noi prin care hotii reusesc sa-si convinga victimele sa ii primeasca in casa

Sistemul informatic SIRENE este destinat stocarii informatiilor de catre autoritatile romane si schimbului de date intre acestea si sistemul comun european de urmarire politieneasca transfrontaliera, respectiv Sistemul Informatic Schengen, un element determinant pentru procesul de aderare a Romaniei la spatiul Schengen.

SIS contine date minime despre persoanele sau bunurile urmarite in cadrul unei proceduri judiciare, iar datele si informatiile suplimentare ce pot conduce la localizarea acestora sunt obtinute prin intermediul Birourilor SIRENE constituite la nivelul fiecarui stat membru Schengen.