Peste 2.000 de persoane sub supraveghere judiciara, de la intrarea in vigoare a Noului Cod de Procedura Penala

Politia Romana a luat, in cele doua luni de la aplicarea Noului Cod de Procedura Penala, masuri pentru supravegherea judiciara a 2.265 de persoane, au anuntat duminica reprezentantii Inspectoratului General al Politiei Romane.

Potrivit sursei citate, masurile preventive care stabilesc supravegherea judiciara presupun obligatii in sarcina persoanelor fata de care au fost dispuse. Politia verifica, periodic, modul in care aceștia iși respecta obligatiile, iar in cazul incalcarii acestora, sesizeaza instanta competenta. Aproximativ 500 de politiști iși desfașoara, la nivel national, activitatea in cadrul structurilor de supraveghere judiciara.

Astfel, la data de 28 martie, in conformitate cu prevederile Codului de Procedura Penala, la nivel national se aflau sub supraveghere judiciara 2.265 de persoane. Politiștii desfașoara activitati specifice fata de 126 de persoane, pe numele carora a fost dispusa masura arestului la domiciliu, fata de 2.121 de persoane pe numele carora a fost dispusa masura controlului judiciar și fata de 18 persoane aflate sub control judiciar pe cautiune. Cuantumul total al masurilor de control judiciar pe cautiune dispuse este de 1.250.000 euro și 407.000 lei.

Citeste si: Ilie Carabulea, in arest la domiciliu

De la 1 februarie, pentru 19 persoane, fata de care s-a luat una dintre masurile preventive de supraveghere judiciara, a fost dispusa inlocuirea masurii initiale cu masura arestarii preventive (intrucat aceștia au incalcat obligatiile stabilite de organele judiciare), cu masura arestarii preventive in alta cauza sau cu mandate de executare a pedepsei cu inchisoarea, fiind condamnate in alte cauze sau in cauza respectiva.

Astfel, in doua cazuri a fost inlocuita masura arestului la domiciliu cu masura arestarii preventive, iar intr-un caz a fost inlocuita cu un mandat de executare a pedepsei cu inchisoarea.

In 11 cazuri a fost inlocuita masura controlului judiciar cu masura arestarii preventive, iar in cinci cazuri, cu mandat de executare a pedepsei cu inchisoarea.

Sursa foto: mytex.ro