Peste 200 de COPII din Sectorul 6 beneficiaza anual de proiectul “Liga Tinerilor Sportivi”

Peste 200 de COPII beneficiaza anual de proiectul “Liga Tinerilor Sportivi”, care, ca urmare a succesului inregistrat, a fost extins, iar in prezent, datorita modalitatilor specifice de stimulare a comunicarii si  responsabilizarii pe care le implica lucrul in echipa, pe langa fotbal, le ofera celor mici activitati de scrima si tenis, se arata intr-un comunicat resmis marti presei de Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sector 6, institutie care aniverseaza in 2015 zece ani de la infiintare.

Potrivit sursei citate, “Liga Tinerilor Sportivi” este un proiect ambitios, care a fost conceput initial pentru  copiii care stateau permanent sau temporar pe strada. Ulterior, programul a fost extins si la alte categorii de beneficiari, in special copii cu devianta comportamentala, aflati in risc de abandon scolar, risc de delincventa sau proveniti din familii marginalizate. Proiectul isi propune dezvoltarea micilor talente si atragerea copiilor cu probleme psiho-sociale in activitati sportive cu scop educativ si de modelare a comportamentului in colectivitate.

Performanta sportiva constituie un obiectiv secundar in cadrul proiectului, importante fiind efectele participarii la acest program asupra conduitei COPIILOR (reluarea legaturii cu scoala, reintegrare familiala, evitarea recidivei pentru copiii delincventi etc), mai spune sursa citata.

Citeste si: Aproximativ 250 de COPII INSTITUTIONALIZATI din Sectorul 6 si-au gasit un CAMIN STABIL in ultimii ani

Selectarea COPIILOR pentru participarea la competitii se face tinand cont de rezultatele scolare si de comportamentul copiilor in familie.

“Inca de la inceput am pornit la drum cu speranta ca vom descoperi secretul comunicarii cu copiii aflati in situatii speciale. Sportul ne-a ajutat pe acest plan, iar prin practicarea lui, copiii si tinerii au descoperit modalitati de relationare, de integrare intr-un grup care mai tarziu s-a dezvoltat si s-a constituit in echipe, unde copiii au devenit jucatori fairplay, responsabili, toleranti si cu grija fata de nevoile celorlalti. Copiii care fugeau de acasa si-au creat o identitate noua si responsabila si un viitor pe care nu il anticipasera. Sportul a devenit un instrument de formare a caracterelor dificile, o modalitate de a rupe cercul vicios si de a deschide o situatie controversata catre solutii noi si pozitive. Copiii si tinerii aflati in dificultate, in situatii de risc si cei cu comportamente deviante, lucreaza activ la transformarea vietii lor”, se spune in comunicat.

In anul 2002, s-a format echipa de fotbal “Vulturii Negri” care face parte in prezent din proiectul “Liga Tinerilor Sportivi”. La antrenamente se prezinta aproximativ 30 de COPII si adolescenti, iar in cadrul campionatelor sunt constituite doua echipe a cate opt sportivi.

“Muncind cu daruire pentru un scop comun, copiii cu devianta comportamentala care alcatuiesc «Vulturii Negri» au inceput sa participe la diferite competitii, iar rezultatele nu au intarziat sa apara”, se mai arata in text.

Astfel, in anul 2006, la Campionatul de Fotbal pentru Copiii Institutionalizati din Praga, au obtinut locul opt din cele 32 de echipe care s-au inscris in competitie. Acest loc a fost cea mai importanta realizare a lor de pana atunci, mai ales ca a fost al patrulea an consecutiv in care participau la acest turneu.

Citeste si: DGASPC Sector 6 aniverseaza 10 ANI de la INFIINTARE

Anul trecut, ”Vulturii Negri”, au obtinut un nou trofeu la competitia “Liga Tinerilor Fotbalisti”. Campionatul de fotbal dedicat copiilor din sistemul de protectie sociala s-a desfasurat anul acesta in incinta parcului Crangasi, acolo unde s-au intalnit echipe ale directiilor de asistenta sociala din sectoarele 2, 3, 4, 5 si 6, precum si echipele fundatiilor Parada si Metropolis. Beneficiind de arbitrajul competent al unor arbitri delegati de

Federatia Romana de Fotbal, competitia si-a desemnat castigatorii in urma unei finale disputate intre echipa Vulturii Negri si cea a DGASPC Sector 4.

Sursa foto: primarie6.ro