Peste 25.000 de angajati ai MAI vor asigura ORDINEA SI LINISTEA PUBLICA de PASTE

Peste 25.000 de angajati ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI) vor asigura zilnic ORDINEA SI LINISTEA PUBLICA pe intreaga perioada a SARBATORILOR DE PASTE, au anuntat joi reprezentantii institutiei.

In baza planului national de asigurare a ordinii publice, forte ale Politiei, Jandarmeriei, Politiei de Frontiera si ale Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta vor actiona in sistem integrat pentru a se asigura ca cetatenii vor petrece sarbatorile in siguranta.

Aproximativ 11.000 de politisti vor fi zilnic la datorie pentru asigurarea ORDINII SI LINISTII PUBLICE, dar si pentru prevenirea si combaterea faptelor antisociale.

In zilele de sarbatoare, peste 1.500 de politisti rutieri vor actiona in medie, zilnic, pentru prevenirea accidentelor grave si fluidizarea traficului pe caile de acces din zona lacasurilor de cult, statiunile turistice, principalele drumuri nationale si in punctele cu risc ridicat de accidente.

Totodata, in perioada premergatoare SARBATORILOR DE PASTE, Politia Romana actioneaza intens pe linia sigurantei alimentare si a investigarii fraudelor. In urma verificarilor efectuate, pana acum au fost constatate diverse infractiuni, in peste 1.200 de cazuri fiind vorba de evaziune fiscala.

In ceea ce priveste Jandarmeria Romana, in perioada SARBATORILOR PASCALE, peste 6.000 de jandarmi se vor afla zilnic in strada pentru a asigura masurile de ORDINE SI SIGURANTA PUBLICA, acestia fiind concentrati mai ales in zonele in care este asteptat un numar mare de persoane — zone turistice, locuri unde se organizeaza slujbe religioase sau manifestari artistice.

Citeste si: POLITISTII LOCALI bucuresteni vor patrula de doua ori mai mult in perioada PASTELUI

Avand in vedere faptul ca un numar mare de cetateni au ales sa petreaca SARBATORILE DE PASTE la munte, Jandarmeria montana va actiona cu efective suplimentare in statiunile montane si pe traseele turistice, pentru prevenirea incidentelor si pentru indrumarea si acordarea de asistenta turistilor aflati in dificultate.

De asemenea, pentru evitarea aglomeratiei in punctele de trecere a frontierei, s-au luat masuri pentru fluidizarea traficului si reducerea timpului de asteptare prin realizarea unui control operativ si fluent.

In acest sens, zilnic vor actiona 3.200 de politisti de frontiera atat in punctele de trecere a frontierei, cat si pentru supravegherea granitelor Romaniei.

Pentru prevenirea incendiilor, dar si pentru asigurarea interventiei operative in situatii de urgenta au fost suplimentate efectivele Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta. Peste 5.500 de pompieri sunt pregatiti sa intervina in orice moment cu 573 de autospeciale.

Avand in vedere riscul crescut de incendii, de la inceputul acestei saptamani, in lacasurile de cult si la obiectivele turistice au fost efectuate verificari pentru a se evalua masurile impotriva incendiilor, referitor, mai ales, la regulile de utilizare a focului deschis, evacuarea persoanelor in caz de urgenta si mentinerea libera a cailor de interventie.

Citeste si: POLITISTII ROMANI si bulgari vor patrula impreuna in statiunea NISIPURILE DE AUR

In ceea ce priveste interventia medicala de urgenta, in perioada sarbatorilor vor fi disponibile 277 de echipaje SMURD, la care se adauga 745 echipaje de ambulanta, toate acestea aflandu-se sub coordonarea operativa a Departamentului pentru Situatii de Urgenta.

Compartimentele si Unitatile de primiri urgente vor functiona in program continuu asigurand asistenta de urgenta pe intreaga perioada a SARBATORILOR DE PASTE.

In ceea ce priveste componenta aeriana de interventie, 16 aeronave ale Inspectoratului General de Aviatie, dintre care sase elicoptere SMURD si avionul medical, sunt pregatite sa intervina in caz de urgente medicale sau pentru acordarea de sprijin aerian celorlalte forte ale MAI.

Pe intreaga perioada a sarbatorilor, structurile MAI vor transmite informari cu privire la actiunile intreprinse, dar si cu privire la masurile de preventie ce trebuie luate de persoanele fizice si juridice in vederea diminuarii riscurilor care ar putea afecta siguranta publica si proprietatea, precum sfaturi de prevenire a incendiilor.

Potrivit sursei citate, ca urmare a dispozitiei prim-ministrului VICTOR PONTA, a fost constituit Comitetul Strategic de Monitorizare care va asigura managementul evenimentelor deosebite din domeniul ordinii publice, transportului si asistentei medicale de urgenta, cu ocazia SARBATORILOR PASCALE si a mini-vacantei de 1 Mai.

Comitetul este coordonat de viceprim-ministrul pentru securitate nationala GABRIEL OPREA, ministrul Afacerilor Interne, si este format din ministrul Sanatatii, NICOLAE BANICIOIU, si ministrul Transporturilor, DAN SOVA. Comitetul are in subordine o structura operativa din care fac parte secretarii de stat cu atributii din cele trei ministere si sefii inspectoratelor generale din MAI.

Astfel, in zilele de PASTI, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Sanatatii si Ministerul Transporturilor vor pune in aplicare planuri proprii de masuri si isi vor coordona actiunile.

Sursa foto: desteptarea.ro