Peste 300 de BOLI nu vor mai fi tratate in SPITAL

Contractul cadru privind asistenta medicala si pachetul de baza, care se aplica din 1 iunie, aduc mai multe noutati, printre care faptul ca peste 300 de BOLI nu vor mai fi tratate in SPITAL, ci in ambulatoriu, iar cinci BOLI cronice vor fi gestionate de medicii de familie, a a anuntat joi Radu Tibichi, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS).

“Asa cum este pachetul de servicii de baza revizuit, dar si contractul cadru si normele de aplicare a acestuia, care vor intra in vigoare la 1 iunie 2014, putem spune ca am ajuns la o forma optima. Concret, va fi mutat centrul de greutate de la spital la ambulatoriul de specialitate, astfel incat cazurile care se rezolvau in spitalizare continua sa fie rezolvate in ambulatoriu, pacientii sa efectueze analize, iar acestea sa poata fi interpretate si sa primeasca tratament de la medicul din ambulatoriu”, a spus Tibichi.

Presedintele CNAS a precizat ca, potrivit noilor reglementari in ceea ce priveste spitalul, pentru peste 300 de diagnostice pacientii nu vor mai fi internati in spital.

Citeste si: Majoritatea romanilor cred ca STATUL creeaza MAI MULTE PROBLEME decat rezolva

“In legatura cu spitalul, exista o reglemnetare conform careia aproximativ 300 de diagnostice nu vor mai fi internabile, fiind considerate ca specializari evitabile. Totodata, va exista o lista a diagnosticelor si serviciilor care se vor face numai in spitalizare de zi si pentru care au fost stabilite tarife diferentiate. Este un sistem creat sa permita specialistilor si spitalelor sa rezolve anumite probleme in ambulatoriu”, a mai spus Tibichi, facand mentiunea ca majoritatea acestor BOLI se regaseste si in proiectul initiat de fostul ministru al Sanatatii Eugen Nicolaescu.

Potrivit presedintelui CNAS, aceasta forma finala a noului pachet legislativ a fost negociata, ajungand deja in forma finala, astfel incat dupa 25 mai va putea incepe contractarea de servicii cu furnizorii.

“Avem un buget suficient care sa sustina acest pachet de servicii de baza, daca se va simti nevoia sa suplimentam, vom avea posibilitatea sa o facem. Acestea nu vor fi singurele modificari, o alta noutate ar fi aceea privind managementul BOLILOR cronice de catre medicul de familie”, a mai spus presedintele CNAS.

Citeste si: Cancerul col uterin: sase femei MOR ZILNIC in ROMANIA

Potrivit lui Tibichi, prin noul pachet de servicii, medicii de familie vor gestiona cinci BOLI cronice, respectiv hipertensiunea arteriara, diabetul zaharat de tip II, boala cronica de rinichi, bronhopneumopatia obstructiva cronica si astmul bronsic.

“Pentru cele cinci BOLI cronice, vom da posibilitatea medicilor de familie sa faca mai multe analize. Numarul de analize de laborator si investigatii de radiologie a crescut, sunt reglementari cine poate prescrie si cine nu. O alta componenta foarte importanta este serviciul de preventie, care a fost regandit pe categorii de varste. Fata de vechiul prioect, exista o exceptie, respectiv la categoria 18-39 de ani exista recomandarea sa se faca investigatii o data la trei ani, dar daca riscograma arata o boala posibila, atunci frecventa se reduce la un an de zile”, a mai spus presedintele CNAS.

El a adaugat ca, odata cu punerea in aplicare a noului cadrul legislativ, respectiv la 1 iunie, intra in vigoare si dosarul electronic al pacientul.