Peste 34.000 de AMENZI, aplicate de POLITISTI in perioada MINIVACANTEI de 1 MAI

POLITISTII au desfasurat in perioada 28 aprilie – 3 mai un numar de 14.730 de misiuni de mentinere si asigurare a ordinii publice si au intervenit in 4.700 de situatii de risc, a anuntat duminica purtatorul de cuvant al Ministerului Afacerilor Interne, comisarul de politie Monica Dajbog.

“Incepand de joi si pana azi, dispozitivele de siguranta publica de Politie Rutiera si Interventie de urgenta au fost suplimentate in intreaga tara. Zilnic au fost la datorie peste 36.000 de politisti, politisti de frontiera, jandarmi si lucratori de la alte structuri operative ale ministerului. In ultima perioada, au fost desfasurate 14.730 de misiuni de mentinere si asigurare a ordinii publice si s-a intervenit in peste 4.700 de situatii de risc pentru siguranta populatiei. Politia si Jandarmeria au fost prezente la 373 de manifestari publice, dintre acestea peste 200 fiind dedicate sarbatoririi zilei de 1 Mai”, a precizat duminica Monica Dajbog.

Citeste si: INFOTRAFIC: CIRCULATIA INTENSA pe DN1 BRASOV – PLOIESTI. UPDATE

Potrivit reprezentantului MAI, in perioada amintita, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, s-a constatat un numar mai mic de furturi.

“Prezenta in strada a unui dispozitiv complex de ordine publica a avut efecte directe asupra criminalitatii. S-au inregistrat mai putine furturi decat in perioada similara a anului trecut, respectiv 56 fata de 69, iar numarul de autori de infractiuni prinsi in flagrant a crescut cu 51%. Numarul de infractiuni cu violenta contra persoanei a scazut cu 50% fata de anul trecut, in ultimele zile fiind inregistrate doar noua astfel de fapte”, a adaugat Monica Dajbog.

Aceasta a precizat ca pentru comiterea de infractiuni sunt cercetate 405 persoane, dintre care 45 au fost retinute, iar 37 arestate.

“In ceea ce priveste contraventiile, incepand de joi si pana in acest moment, politistii si jandarmii au aplicat 34.271 de sanctiuni contraventionale, in valoare totala de peste 9,7 milioane lei. Din totalul sanctiunilor contraventionale, 24.539 de amenzi s-au aplicat pentru contraventii la regimul circulatiei rutiere — 278 pentru consum de bauturi alcoolice la volan si 11.616 pentru depasirea vitezei legale in trafic”, a mai spus purtatorul de cuvant al MAI.

Citeste si: OPREA: Peste 36.000 DE POLITISTI, JANDARMI, VAMESI si POMPIERI vor fi in teren de 1 MAI

Monica Dajbog a subliniat ca fluenta circulatiei rutiere a fost una buna pe majoritatea drumurilor si ca traficul la punctele de trecere a frontierei a decurs “fara aglomerari”.

“Zilnic s-au desfasurat misiuni ale Politiei Rutiere cu accent pe combaterea cauzelor favorizatoare de accidente grave, respectiv viteza si consumul de alcool. Politistii rutieri au retinut in aceste zile 1.286 de permise de conducere, 262 fiind retinute pentru consumul de bauturi alcoolice si 305 pentru depasirea vitezei legale. (…) Totodata, au fost retrase 505 certificate de inmatriculare”, a subliniat aceasta, adaugand ca pe principalele drumuri nationale au actionat si 420 de aparate radar.

Reprezentantul MAI a aratat, totodata, ca traficul rutier desfasurat pe A1, A2, DN1, DN6 si DN65 va fi, duminica dupa-amiaza, monitorizat atat de echipaje ale Politiei Rutiere la sol, cat si de un elicopter al ministerului.

“In orele urmatoare ne asteptam la un trafic rutier important pe traseele de intoarcere spre Capitala si tocmai de aceea, prin dispozitia vicepremierului Gabriel Oprea, in aceasta dupa-amiaza, un elicopter MAI va monitoriza traficul rutier pe A2 si pe DN1 in sprijinul echipajelor de Politie Rutiera de la sol. (…) Politia Rutiera va avea in aceasta dupa-amiaza dispozitive suplimentare pe DN1, DN65, A2, A1, DN6”, a mai spus purtatorul de cuvant al MAI.

De asemenea, Monica Dajbog a adaugat ca este de asteptat si o intensificare a traficului in punctele de trecere a granitei.

“In orele urmatoare, ne asteptam la o crestere a numarului de persoane care vor tranzita punctele de trecere a granitei, context in care politistii Brigazii Rutiere vor actiona in continuare cu efective suplimentare pentru scurtarea timpului necesar formalitatilor de control. Din informarile noastre, reiese ca de joi si pana duminica peste 120.000 de autoturisme au tranzitat punctele de trecere a frontierei”, a mentionat aceasta.

Nu in ultimul rand, Monica Dajbog a declarat ca au fost efectuate, in ultima perioada, 50 de misiuni aero-medicale.

“Referitor la situatiile de urgenta inregistrate in aceste zile, echipajele de pompieri au desfasurat 2.842 de interventii, dintre care 110 pentru stingerea incendiilor, 17 pentru descarcerare si 2.528 pentru acordarea asistentei medicale de urgenta. In total, peste 220 de persoane au fost salvate din situatii critice”, a mai spus aceasta.

Sursa foto: jurnalul.ro