Peste 6000 de orase europene, printre care si Bucuresti, s-au angajat sa reduca emisiile de gaze cu efect de sera cu 20%

La reuniunea primarilor care a avut loc la Paris, peste 6000 de orase din Europa, printre care si Bucuresti, s-au angajat sa reduca emisiile de gaze cu efect de sera cu minim 20% pana in 2020 si cu cel putin 40% pana in 2030.

Primarul general Sorin Oprescu a participat joi, la Paris, la lucrarile Reuniunii Primarilor Capitalelor si Marilor Orase Europene pentru Combaterea Schimbarilor Climatice, alaturi de reprezentanti din 30 de orase europene, arata Primaria Capitalei, intr-un comunicat de presa.

CITESTE SI: Primarul general al Capitalei, SORIN OPRESCU, in VIZITA OFICIALA la Paris

Participantii la reuniune au convenit asupra importantei impartasirii bunelor practici in domeniul combaterii schimbarilor climatice si au adoptat in unanimitate Declaratia de la Paris privind Combaterea Schimbarilor Climatice, prin care s-au angajat sa contribuie impreuna la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera cu minim 20 la suta pana in 2020 si cu cel putin 40 la suta pana in 2030. Declaratia mai cuprinde un set de actiuni programatice si de masuri vizand colaborarea si schimburile intre entitatile non-statale in domeniul bunelor practici relevante.

Noi, primarii capitalelor si principalelor orase europene, reprezentand peste 60 de milioane de locuitori si 2.000 miliarde de euro produs intern brut, afirmam urmatoarele: Combaterea schimbarilor climatice reprezinta o prioritate pentru teritoriile noastre si pentru bunastarea cetatenilor nostri. Mai mult de 6.000 de orase din Europa, structurate in retele, si-au unit fortele prin Acordul Primarilor si s-au angajat prin acesta sa reduca emisiile de gaze cu efect de sera cu minim 20 la suta pana in 2020“, se arata in Declaratia de la Paris.

Presedintele Republicii Franceze, Francois Hollande, a aratat ca modificarile climatului sunt evidente, iar viitorul cetatenilor si securitatea acestora sunt puse in pericol, modificarile radicale de clima putand conduce la migrari ale populatiei si chiar la conflicte armate.

Totodata, Francois Hollande a remarcat ca, desi asemanatoare, problemele schimbarilor climatice la nivelul oraselor si regiunilor europene nu permit intotdeauna adoptarea unor solutii unice si nu ar trebui impuse reguli.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a vorbit despre nevoia elaborarii unor strategii de dezvoltare urbana integrate si durabile, cu master-planuri fundamendate, in stricta compatibilitate cu particularitatile fiecarei structuri urbane.

CITESTE SI: Sorin Oprescu cere adoptarea urgenta a unei Agende Urbane a Uniunii Europene

Ne aflam aici pentru ca nimeni nu a reusit, inca, sa identifice acea solutie universal valabila, care sa ne furnizeze cresterea calitatii vietii cetatenilor nostri, simultan cu eliminarea costurilor de mediu. Ne straduim sa promovam solutii alternative de transport, sa crestem eficienta energetica, sa identificam modalitati concrete de reducere a emisiilor de dioxid de carbon, iar Bucurestiul nu face exceptie. Poate ca a venit insa momentul sa evaluam in mod obiectiv costurile si beneficiile. Schimbarile climatice reprezinta o problema fundamentala pentru noi toti, insa solutia valabila intr-un oras cu un milion de locuitori, cu siguranta nu este valabila in cel cu 10 sau 100 de milioane de locuitori“, a declarat Oprescu la Paris.

 Sursa foto www.ecologic.rec.ro