Peste 7.000 de locuinte, date in folosinta in acest an

In primul trimestru al anului 2013, in Romania au fost date in folosinta 7.682 de locuinte. Astfel, aceasta zona de referinta a intregistrat o crestere cu 820 de unitati, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, informeaza Institutul National de Statistica (INS).

Ca si in 2012, investitorii s-au axat pe zonele din afara oraselor, cele mai multe locuinte, anume 54% dintre acestea, fiind construite in mediul rural.

Potrivit statisticilor intocmite de angajatii institutului amintit, repartitia pe fondurile de finantare a locuintelor terminate a scos la iveala faptul ca, in perioada la care s-a raportat comparatia, numarul imobilelor realizate din fondurile publice a scazut cu 44 de unitati, in timp ce cel al locuintelor realizate din fondurile private a crescut cu 864 locuinte. Asadar, din 7.682 de locuinte doar 49 au fost ridicate din bani publici, restul fiind construite din fonduri private.

Regiunile de dezvoltare situate in sud-estul Romaniei au intregistrat cresteri semnificative, cu 429 de locuinte in plus fata de anul trecut. Acestea au fost urmate de cele din nord-estul tarii (+178 de unitati) si de Bucuresti – Ilfov (+156 de unitati).

Zonele din nord-vest si cele din sud-Muntenia au avut cel mai mult de suferit, aici inregistrandu-se scaderi cu 144, respectiv 32 de locuinte, comparativ cu primul trimestru al anului 2012.