Peste 96.000 de persoane au fost VACCINATE ANTIGRIPAL

Peste 96.000 de persoane au fost VACCINATE in primele doua saptamani de la demararea campaniei de VACCINARE GRATUITA a Ministerului Sanatatii (MS) impotriva gripei de sezon, au anuntat luni reprezentantii institutiei.

Pentru sezonul 2014-2015, Ministerul Sanatatii a achizitionat un numar de 500.000 de doze de vaccin gripal care au fost in totalitate distribuite catre directiile de sanatate publica la nivel local.

“Ministerul Sanatatii a incheiat un acord cadru pe timp de doi ani pentru trei milioane de doze de vaccin, astfel incat, in functie de receptivitatea populatiei si a cadrelor medicale, ne-am asigurat ca vom putea suplimenta cantitatile de  vaccin si peste cele 500.000 de doze. Facem apel la medicii de familie, dar si la cadrele medicale din unitatile sanitare sa sustina campania de vaccinare a Ministerului Sanatatii pentru scaderea riscului de imbolnavire a populatiei”, a declarat ministrul Sanatatii, NICOLAE BANICIOIU.

Citeste si: INSTITUTUL CANTACUZINO, transferat la Ministerul Educatiei

Pana in prezent, specialistii in sanatate publica au informat MS ca activitatea virozelor respiratorii este de intensitate joasa, fara raspandire geografica, fara tendinta de crestere semnificativa. Nu s-a inregistrat niciun caz de gripa confirmata cu laboratorul.

Ca in fiecare an, campania de VACCINARE a Ministerului Sanatatii se deruleaza prin cabinetele medicilor de familie si in unitati sanitare cu paturi.

Sunt VACCINATE persoanele cu risc ridicat de imbolnavire, adica persoane cu varsta peste 65 de ani, una din categoriile cele mai expuse la viroze respiratorii, persoane  cu boli cronice, in special boli respiratorii si cardiovasculare,  boli metabolice, copii si batrani institutionalizati, personal medical, gravide conform strategiei MS si recomandarilor OMS si ECDC.

Ministerul Sanatatii reaminteste populatiei ca VACCINAREA este cea mai sigura si eficienta metoda de prevenire a imbolnavirilor prin gripa si  recomanda tuturor celor care sunt in categoriile cu risc crescut de imbolnavire sa solicite vaccinul gratuit.

Citeste si: Campania de VACCINARE gratuita impotriva GRIPEI DE SEZON va incepe saptamana viitoare

De asemenea, masurile de igiena personala (spalarea cu apa si sapun a mainilor, folosirea batistelor  pentru stranut sau tuse, respectarea unui regim de viata sanatos – alimentatie bazata pe legume si fructe, odihna si miscare) sunt esentiale pentru prevenirea imbolnavirilor prin afectiuni respiratorii, si in special prin gripa, mai spun reprezentantii MS.

De asemenea, acestia reamintesc ca medicatia antigripala (antivirala) existenta in stoc la fiecare sectie sau spital de boli infectioase se administreaza la indicatia medicului, in cazurile grave sau in prezenta bolii la persoane cu factor de risc cu complicatii, indiferent de rezultatul de laborator pentru gripa.

Ministerul Sanatatii atrage atentia ca, pentru evitarea riscului aparitiei de focare in colectivitati, la prima ora de curs, o importanta majora o reprezinta triajul efectuat de catre cadrele didactice in clasa,  prin trimiterea la medici sau izolarea la domiciliu a oricarui elev care prezinta febra sau semn de boala respiratorie acuta.

Sursa foto: giurgiuveanul.ro