Peste jumatate dintre ROMANI cred ca tara noastra este ferita de riscuri pentru ca nu a trecut la EURO

Aproape jumatate dintre ROMANI – 48,9% – considera ca populatia unui stat ar trebui sa faca sacrificii pentru ca tara lor sa isi plateasca la timp datoriile, iar cei mai multi cred ca ROMANIA este ferita de anumite riscuri, pentru ca foloseste leul si nu a trecut la EURO, potrivit unui sondaj INSCOP, avand ca tema CRIZA din GRECIA, transmis marti Agerpres.

Potrivit sondajului, 48,9% dintre respondenti considera ca populatia unui stat ar trebui sa faca sacrificii pentru ca tara lor sa isi plateasca la timp datoriile, 40,2% cred ca aceste sacrificii nu ar trebui facute, iar 10,8% nu stiu sau nu raspund la aceasta intrebare.

CITESTE SI: INSCOP: O treime dintre ROMANI considera JUSTITIA cea mai importanta institutie a democratiei 

Cercetarea releva, in contextul discutiilor despre GREXIT, ca 54,5% dintre ROMANI considera ca tara noastra este ferita de anumite riscuri, pentru ca foloseste leul si nu a trecut la EURO, 24% apreciaza ca ROMANIA ar avea o situatie economica mai buna daca ar fi in zona EURO, in timp ce 21,5% aleg varianta ”nu stiu/ nu raspund”.

”Existenta unui procent majoritar care apreciaza ca ROMANIA este ferita de anumite riscuri datorita faptului ca nu este in zona euro nu trebuie interpretata ca un vot de blam pentru trecerea tarii noastre la moneda unica. Mai degraba, este vorba despre influenta unei situatii punctuale, a carei greutate in evolutia opiniei generale despre adoptarea euro ramane de evaluat. Cu toate acestea, raspunsurile la aceasta intrebare pot fi o indicatie a increderii sporite a populatiei in moneda nationala”, afirma realizatorii sondajului.

De asemenea, potrivit cercetarii, 25% dintre respondenti apreciaza ca efectele CRIZEI GRECESTI asupra economiei si populatiei din ROMANIA vor fi resimtite intr-o masura mare sau foarte mare, 27% spun ca tara noastra nu va fi influentata nici in mica, nici in mare masura de ce intampla in GRECIA. 34,1% dintre respondenti considera ca situatia din tara noastra va fi influentata in mica si foarte mica masura de ce se petrece in GRECA. Procentul non-raspunsurilor la aceasta intrebare a fost de 13,9%, precizeaza sursa citata.

CITESTE SI: ROMANII au cea mai mare incredere in NATO, ONU si UE 

Barometrul a fost realizat de INSCOP Research la comanda Adevarul in perioada 9 — 14 iulie 2015. Volumul esantionului a fost de 1.075 persoane si este reprezentativ pentru populatia ROMANIEI de 18 ani si peste 18 ani. Eroarea maxima admisa a datelor este de plus/minus 3%, la un grad de incredere de 95%. Metoda folosita a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondentilor.

Sursa foto: economica