Peste o SUTA de persoane au fost INTEPATE de CAPUSE in vacanta de 1 mai

Un numar de 132 de persoane cu INTEPATURI de CAPUSE au ajuns la spital in minivacanta de 1 Mai, o treime dintre acestea fiind copii, a declarat, luni, managerul Institutului National de Boli Infectioase “Matei Bals”, profesor dr. Adrian Streinu Cercel.

“Am avut 132 de pacienti cu INTEPATURI de CAPUSE, dintre care doua treimi adulti, iar restul copii”, a spus managerul Institutului “Matei Bals”. De asemenea, in minivacanta de 1 Mai, patru persoane au cerut sprijin Serviciului de Ambulanta Bucuresti – Ilfov pentru situatii similare.

In acest context, medicii atrag atentia persoanelor care merg in parcuri, paduri sau in locuri cu multa vegetatie sa fie imbracate corespunzator si sa fie atente la animalele care sunt purtatoare de CAPUSE. Potrivit specialistilor, sezonul de activitate intensa a CAPUSELOR, in conditiile climatice din Romania, este in lunile mai-iunie.

Citeste si: Traficanti de DROGURI prinsi in Vama Veche si Mamaia 

Bacteria transmisa omului prin INTEPATURA de CAPUSA poate produce boala LYME, cunoscuta si sub numele de “boala cu 1000 de fete”, din cauza varietatii de simptome pe care le poate dezvolta si care pot face sa fie confundata cu alte maladii. Bacteria transmisa de CAPUSELE bolnave intra in sange si afecteaza articulatiile, muschii, inima si sistemul nervos, iar in unele cazuri bolnavii pot paraliza.

Pentru prevenirea infectiei cu borelioza, specialistii recomanda populatiei sa distruga CAPUSELE in zonele locuite, acolo unde sunt spatii verzi, sa poarte haine cu maneca lunga si pantaloni in cazul in care merg in zone cu risc, sa se prezinte la doctor imediat dupa ce o CAPUSA s-a fixat pe piele, atat pentru exatragerea corecta, cat si pentru a afla despre simptome, sa mearga la medicul infectionist in cazul in care in jurul MUSCATURII de CAPUSE apar roseata si “eruptie”, caracteristice bolii.

Citeste si: Sondaj IRES: Romanii cred ca 1 MAI se sarbatorea mai frumos in timpul comunismului 

Borelioza are tratament care duce la vindecare aproape intotdeauna daca este corect recomandat si aplicat de catre medic. Boala poate fi diagnosticata prin probe de laborator, dar nu mai repede de doua saptamani de la intepatura CAPUSELOR. Specialistii mentioneaza ca nu toate CAPUSELE si nu in toate teritoriile acestea sunt purtatoare ale microrganismelor borrelia.

Sursa foto:  ghidcabinet.ro