Peter O’Toole a murit la 81 ani!

Peter O’Toole, unul dintre cei mai mari actori britanici, a decedat, astazi, la varsta de 81 ani! Devenit celebru odata cu rolul din “Lawrence of Arabia”, O’Toole era bolnav de mai multi ani.

Marele actor irlandez a incetat din viata sambata la spitalul Wellington din Londra, a anuntat agentul sau, conform The Guardian.

O’ Toole a jucat in peste 80 de filme si a fost nominalizat de opt ori la Oscar. A fost distins doar cu o statueta onorifica pe care initial nici nu a vrut sa o accepte(2003).

Peter O’Toole s-a nascut in Irlanda si a crescut in Leeds, Anglia. Inca de mic dorea sa devina jurnalist, incepandu-si cariera ca ajutor la un ziar local.

Cu toate ca a reusit sa devina reporter, a descoperit teatrul si si-a facut debutul pe scena la doar 17 ani.

Si-a facut debutul in film in 1960. In 1962 a fost ales de catre  David Lean sa interpreteze rolul lui  T.E. Lawrence in capodopera Lawrence of Arabia (1962). dupa ce Marlon Brando nu a putut prelua rolul, iar Albert Finney l-a refuzat.

Prestatia sa l-a clasat in topul 100 al revistei Premiere al celor mai bune roluri din istorie. Acest rol l-a facut sa devina un star la nivel international.

A primit nominalizari pentru Premiul Academiei (dar fara Oscar) pentru 7 filme diferite. Totusi problemele medicale (puse initial pe seama bauturii dar care s-au dovedit a fi cancer stomacal) amenintau sa-i termine cariera si viata in anii ’70.

A supravietuit, dupa ce a fost la dezalcoolizare si dupa un tratament riguros s-a intors in cinema si a triumfat cu The Stunt Man (Cascadorul, 1980) si My Favorite Year (Anul meu preferat, 1982).

O’Toole e unul dintre putinii actori ce au fost nominalizati de doua ori la Oscar pentru interpretarea aceluiasi personaj. In 1964 a fost nominalizat pentru intruchiparea regelui Henry al II-lea din Becket, iar 4 ani mai tarziu, in 1968, a fost nominalizat pentru acelasi rol in Lion in the Winter.

In afara carierei cinematografice, O’Toole a facut pasiune pentru cricket, un sport in care a dobandit licenta de antrenor pentru copii sub 10 ani. Nici fotbalul nu ii era strain marelui actor, fiind un fan inrait al echipei Sunderland.