Petitie online impotriva Iuliei Motoc! Vezi motivul

Iulia Motoc trebuie sa isi termine mandatul la Curtea Constitutionala si abia dupa 2019 sa candideze la CEDO, se arata intr-o petitie online, in care se mai atrage atentia ca abandonarea pozitiei pe care o ocupa acum Iulia Motoc in CCR reprezinta un pericol pentru statul de drept si pentru independenta acestei institutii.

Petitia vine dupa ce, recent, Iulia Motoc si-a depus candidatura pentru functia de reprezentant al Romaniei la CEDO, fiind selectata de guvernul Romaniei pe lista de trei propuneri trimisa Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, care va face alegerea.

Motoc (45 de ani) a fost desemnata de Senat, in urma cu 3 ani, sa ocupe unul dintre cele 9 locuri la Curtea Constitutionala, pentru un mandat de 9 ani.

“Credem ca doamna Iulia Motoc este pe deplin calificata sa ocupe pozitia de judecator la CEDO. Credem ca orice persoana are dreptul legal sa paraseasca o functie si sa candideze pentru o alta atunci cand doreste.

Credem ca in cazul membrilor CCR mandatul fix si inamovibil inseamna atat o interdictie pentru alte institutii, inclusiv cea care i-a numit, de a-i schimba din functie pe judecatori, cat si o responsabilitate morala pentru cel numit de a nu parasi functia decat in situatii grave (starea de sanatate, de exemplu).

Nu putem sa uitam ca membrii CCR depun un juramant si isi asuma benevol o slujba in serviciul public. O inamovibilitate eficienta trebuie sa protejeze Curtea atat de amenintari, cat si de promisiuni. Promisiunile pot fi directe, explicite, sau subtile, sub forma ‘coincidentelor’ care vin in intampinarea unor dorinte de realizare profesionala a judecatorului, cu conditia ca acesta sa accepte sa paraseasca functia”, se arata in petitia online.

Foto: Cotidianul