PETRO POROSENKO a fost HUIDUIT in Piata Independentei, la un an de la EUROMAIDAN

Presedintele ucrainean PETRO POROSENKO a fost HUIDUIT vineri la Kiev in timpul unei ceremonii pentru marcarea unui an de la inceputul miscarii de contestare proeuropeana EUROMAIDAN, a carei reprimare brutala in luna februarie a antrenat caderea precedentului regim ucrainean al lui Viktor Ianukovici, relateaza Agerpres, care citeaza France Presse.

“Rusine! De ce nimeni nu a fost pedepsit?”, au strigat zeci de rude ale victimelor represiunii din februarie, interpelandu-l pe presedintele ucrainean, in timp ce acesta depunea o coroana de flori pe strada Institutskaia, unde au fost ucisi cei mai multi dintre protestatari, a constatat corespondentul AFP la fata locului.

Citeste si: Premierii VICTOR PONTA si IURIE LEANCA au depus buchete de flori la crucea din PIATA MAIDAN

Vicepresedintele american JOE BIDEN, care urma sa i se alature lui Porosenko, nu a iesit in cele din urma din masina.

“Datorita sangelui copiilor nostri ocupati aceasta functie”, au strigat protestatarii, adresandu-se sefului statului.

“Porosenko, unde sunt ucigasii copiilor nostri?”, se putea citi de asemenea pe un afis.

La 21 noiembrie 2013, regimul prorus de atunci renuntase la semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeana, in favoarea unei cooperari aprofundate cu Rusia, ceea ce a declansat saptamani intregi de proteste proeuropene si a dat nastere la miscarea EUROMAIDAN, de contestare a regimului.

Citeste si: Ramona Manescu sustine EUROMAIDANUL pentru premiul SAKHAROV

Reprimarea demonstrantilor s-a incheiat cu o drama in februarie in jurul pietei centrale din Kiev, care a si dat numele miscarii, soldandu-se cu o suta de morti, in conditii care nici astazi nu au fost clarificate.

Dupa masacrul de pe Maidan, presedintele de la acea vreme Viktor Ianukovici s-a refugiat in Rusia, dupa care a fost destituit. Miliardarul prooccidental PETRO POROSENKO a fost ales in functia de sef al statului ucrainean in urma scrutinului din 25 mai.

Sursa foto: euronews.ro